ΔΕΗ: Δεν Έχει Κλείσει το Θέμα της Αλουμίνιον - Ευθύνες στον Πρώην Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ

ΔΕΗ: Δεν Έχει Κλείσει το Θέμα της Αλουμίνιον - Ευθύνες στον Πρώην Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 23 Απριλίου 2015 - 10:21
Δεν έχει λήξει για τη ΔΕΗ το θέμα της τιμολόγησης της Αλουμίνιον για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί εκκρεμεί η εκδίκαση στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., δεύτερον, γιατί η απόφαση της DG Comp επιδέχεται ερμηνείες και τρίτον, γιατί εγείρονται ερωτηματικά για τη στάση που τήρησε στο όλο θέμα ο προηγούμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης

Δεν έχει λήξει για τη ΔΕΗ το θέμα της τιμολόγησης της Αλουμίνιον για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί εκκρεμεί η εκδίκαση στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., δεύτερον, γιατί η απόφαση της DG Comp επιδέχεται ερμηνείες και τρίτον, γιατί εγείρονται ερωτηματικά για τη στάση που τήρησε στο όλο θέμα ο προηγούμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης.

Τις προθέσεις αυτές γνωστοποιεί η διοίκηση της ΔΕΗ, υπό τον Μανώλη Παναγιωτάκη, με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα και με την οποία επί της ουσίας δίνει τα διαπιστευτήρια της για το νέο ύφος και την πολιτική της.

Κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ επισήμαναν στο energia. gr ότι από τη στιγμή που έχει παραπεμφθεί στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. η υπόθεση της αντιδικίας της Επιχείρησης με την Αλουμίνιον, σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο του 2010 ως το Δεκέμβριο του 2013, δεν θεωρείται οριστική η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία κοινοποιήθηκε στις 17 Απριλίου. Έτσι κι αλλιώς, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, και η ίδια η απόφαση θα τεθεί στο μικροσκόπιο της ΔΕΗ και θα αναλυθεί από τεχνικής απόψεως, καθώς παρουσιάζει ενδιαφέρον η εξίσωση της τιμολόγησης της Αλουμίνιον με τις μεταλλουργίες της υπόλοιπης Ευρώπης. «Με ποιες μεταλλουργίες γίνεται η σύγκριση, με ποια παραγωγή και τι είδους δεδομένα της αγοράς;», είπε χαρακτηριστικά η πηγή που μίλησε στο energia. gr. Υπό αυτήν την έννοια, η ΔΕΗ εξακολουθεί να μην αποδέχεται την τιμή της διαιτησίας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλουμίνιον, ούτε θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για την τιμολόγηση των πελατών της υψηλής τάσης. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη ΔΕΗ, γιατί η τιμή αυτή είναι κάτω του κόστους», τόνισε η ίδια πηγή.

Η απόφαση της DG Comp δεν αιφνιδίασε τη ΔΕΗ. Αντίθετα, εν πολλοίς τη θεωρούσε αναμενόμενη, καθώς εγείρει ερωτηματικά για τη στάση του κ. Μαθιουδάκη και την επιστολή που έστειλε προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πριν από τη λήψη της απόφασης. «Προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, που πρέπει να απαντηθούν», λέει η ΔΕΗ, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα αναζήτησης ευθυνών στην πλευρά του πρώην ΥΠΕΚΑ.

Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένει και η εξέταση της προσφυγής της Αλουμίνιον προς τη ΡΑΕ, έπειτα από την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, υπό τον Αρθούρο Ζερβό, να διακόψει την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει πλέον συνολικά την όλη υπόθεση, υπό το πρίσμα και των νέων εξελίξεων, «με ιδιαίτερη προσοχή», όπως διαμηνύεται, καθώς «πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα και με πολλές προεκτάσεις, από τη στιγμή που εμπλέκονται θέσεις εργασίας και η απασχόληση εργαζομένων».

Ανεξάρτητα, πάντως, από την απόφαση της DG Comp, την οποία ξεχωρίζει η ΔΕΗ από το στόχο της για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ευθυγραμμιζόμενη στο θέμα αυτό με την πολιτική του ΥΠΑΠΕΝ, γνωστοποιεί την απόφαση της να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μελέτη για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των παραγόντων, που συντελούν στην αύξηση αυτού του κόστους.

«Δεν θα γίνει η ΔΕΗ σάκος του μποξ», τονίσθηκε με νόημα από την πηγή που μίλησε στο energia. gr, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της Επιχείρησης, που υπογραμμίζει ότι «η ΔΕΗ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια. Δεν αποκόμισε κανένα επιπλέον κέρδος από αυτές, παρά το γεγονός ότι μείωσε δραστικά τις λειτουργικές της δαπάνες». Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι επωμίσθηκε όλα τα βάρη των καταναλωτών από τις συνέπειες της κρίσης, με τους απλήρωτους λογαριασμούς να προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και καταφέρεται κατά των ανεξάρτητων παραγωγών και ορισμένων προμηθευτών, οι οποίοι, όπως λέει, «εκμεταλλευόμενοι τις στρεβλώσεις της αγοράς αποκόμισαν σημαντικά κέρδη».