Φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα Χρηματοδοτεί την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τις Μελέτες του Σχεδίου Γιούνκερ

Φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα Χρηματοδοτεί την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τις Μελέτες του Σχεδίου Γιούνκερ
energia.gr
Σαβ, 21 Μαρτίου 2015 - 16:18
"Το 2014 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνεισε στη Βουλγαρία 610 εκατ. ευρώ που είναι κατά 123% περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Λάσλο Μπαρανιάι. Για την περίοδο 1992-2014 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειοδότησε σχέδια συνολικής αξίας 4,3 δις. ευρώ

"Το 2014 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνεισε στη Βουλγαρία 610 εκατ. ευρώ που είναι κατά 123% περισσότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Λάσλο Μπαρανιάι. Για την περίοδο 1992-2014 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειοδότησε σχέδια συνολικής αξίας 4,3 δις. ευρώ.

Το 2015 οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων περιλαμβάνουν την συγχρηματοδότηση σχεδίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ακόμα σαν "το σχέδιο Γιούνκερ" και μελετών για ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η τράπεζα δηλώνει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της σύνδεσης μεταξύ των δικτύων μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Ενδιαφέρον αποτελούν και σχέδια του τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και ο καθαρισμός των υδάτων.

Ένα από τα επικείμενα κοινά σχέδια που υπογράφηκε στις αρχές του έτους ήταν για την κατασκευή συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας της αστικής συγκοινωνίας. "Το 2014 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε 40 εκ. ευρώ συγχρηματοδότηση του Δήμου Σόφιας για την αγορά νέων τραμ και λεωφορείων με κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος", είπε ο κ. Μπαρανιάι και πρόσθεσε: "Το 2014 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε στη Βουλγαρία 500 εκ. ευρώ για συγχρηματοδότηση των σχεδίων των ευρωπαϊκών ταμείων για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το περασμένο έτος η δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατευθύνονταν βασικά προς την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για το οποίο προορίστηκαν το 49% περίπου των ποσών. Οι υπόλοιπες βασικές κατευθύνσεις είναι οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση, η αποχέτευση και η επεξεργασία απορριμμάτων".

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φρεζί Μπεκίρ έδωσε υψηλή εκτίμηση για τη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: "Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σημαντικός εταίρος και έχει σημαντικό ρόλο για την αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα στη Βουλγαρία και στις χώρες μέλη της ΕΕ. Η βουλγαρική κυβέρνηση εκτιμά υψηλά την υποστήριξη αυτή, που συμβάλλει στις επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σημαντικός εταίρος στην εξασφάλιση του επενδυτικού σχεδιασμού και την υλοποίηση των μεγαλύτερων σχεδίων υποδομής στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της οικολογίας".

Μεταξύ των μεγάλων σχεδίων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το περασμένο έτος ήταν η επισκευή του σιδηρόδρομου Πλόβντιφ- Σεπτέμβρη, Πλόβντιφ–Σόφια , καθώς και η δεύτερη φάση της κατασκευής του μετρό της Σόφιας .

(bnr.bg)