ΔΕΗ για Τιμολόγια Βιομηχανίας: Πρώτα η Ολοκλήρωση της Μελέτης και Μετά η Συζήτηση

ΔΕΗ για Τιμολόγια Βιομηχανίας: Πρώτα η Ολοκλήρωση της Μελέτης και Μετά η Συζήτηση
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 4 Φεβρουαρίου 2015 - 10:46
Δεν αρνείται το διάλογο με την ενεργοβόρα βιομηχανία για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος η ΔΕΗ. Ωστόσο, παραπέμπει το θέμα αυτό μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση

Δεν αρνείται το διάλογο με την ενεργοβόρα βιομηχανία για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος η ΔΕΗ. Ωστόσο, παραπέμπει το θέμα αυτό μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις τόσο από τον ΣΕΒ, όσο και από την ΕΒΙΚΕΝ, που ζητούν απευθείας διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανικών πελατών, για τη σύναψη διμερών συμβολαίων, τα οποία θα βασίζονται στο καταναλωτικό προφίλ και θα ενσωματώνουν το μειωμένο κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή, πρώτη συνάντηση, του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Η συνάντηση έγινε και με αφορμή της επιστολής που είχε στείλει στη ΔΕΗ ο κ. Φέσσας λίγο πριν από τις εκλογές, με την οποία υποδείκνυε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα τιμολογιακή πολιτική από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης προς τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, που να αντανακλά το κόστος της, να λαμβάνει υπόψη τις ελαφρύνσεις αυτού του κόστους από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μεσολάβησαν, σε συνδυασμό με το καταναλωτικό προφίλ κάθε πελάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, ο κ. Ζερβός διαμήνυσε την πρόθεση της Επιχείρησης να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία, αφού πρώτα έχει στα χέρια της τα συμπεράσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις στα τιμολόγια από τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση. Σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι έτοιμη για αυτό το βήμα και για πολιτικούς λόγους και γιατί είναι σε εξέλιξη ακόμη η εκπόνηση της μελέτης. Πάντως, διαμηνύεται αρμοδίως ότι «θα κουβεντιάσουμε σε νέα βάση τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia. gr, στα τέλη Φεβρουαρίου η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μ ε τους εξωτερικούς συμβούλους τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία θα παραδοθεί,κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο Μάρτιο. Με βάση τις ανακοινώσεις που είχε κάνει η ΔΕΗ στην έκτακτη γενική συνέλευση του περασμένου Δεκεμβρίου, με την ολοκλήρωση της μελέτης θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία θα ανακοινωθούν οι προθέσεις της Επιχείρησης. Ωστόσο, με την προοπτική αυτή αντιδρούν τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η ΕΒΙΚΕΝ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί επί της ουσίας πρόσχημα για να αποξενωθεί η ΔΕΗ από το δικαίωμα της να ασκεί την εμπορική πολιτική της. Είναι σαφές ότι το θέμα αυτό αποκτά πλέον πολιτικό χρωματισμό, καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για τους τρόπους ενίσχυσης της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ

Συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ζητά με επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, ώστε να τον ενημερώσει για τις θέσεις της στα θέματα της ενέργειας και για να διερευνηθούν οι δυνατότητες στήριξης στο έργο του.

Στην επιστολή αυτή, που στάλθηκε χθες, η ΕΒΙΚΕΝ συγχαίρει τον κ. Λαφαζάνη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του. «Η ΕΒΙΚΕΝ», αναφέρεται στην επιστολή, «με τεκμηριωμένες πάντα αναλύσεις επισημαίνει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο ενεργειακό θεσμικό πλαίσιο και προτείνει λύσεις εξορθολογισμού, ώστε να ανασυγκροτηθεί η αγορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η βιομηχανία, για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».