Κλίμα Συνεννόησης Αλλά και Προειδοποιήσεις Κατά τη Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Μάρτιν Σουλτς

Κλίμα Συνεννόησης  Αλλά και Προειδοποιήσεις Κατά τη Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Μάρτιν Σουλτς
energia.gr
Πεμ, 29 Ιανουαρίου 2015 - 18:53
Αισιόδοξος, ότι μπορεί να βρεθεί λύση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία όπου συμφωνεί, αλλά και άλλα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.
Αισιόδοξος, ότι μπορεί να βρεθεί λύση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημεία όπου συμφωνεί, αλλά και άλλα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Στάθηκε πάντως στο γεγονός πως διαπίστωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να κινηθεί μονομερώς, αλλά να καταθέσει προτάσεις προς συζήτηση, σπεύδοντας ωστόσο να  σημειώσει ότι «ελπίζει» πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Στην ανάγκη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν όλοι δίκαια το βάρος κατέληξαν από κοινού ο Μάρτιν Σουλτς και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

"Ιδιαίτερη η τιμή του να είμαι ο πρώτος προσκεκλημένος στην Ελλάδα", είπε ο Μάρτιν Σουλτς μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. "Σπάνια είχα τόσο ειλικρινή συζήτηση", τόνισε. "Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν και κάποια για τα οποία πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις. Ήρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι στην εθνική και στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας. Χαίρομαι που πρώτη σας προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι φτωχοί πλήρωσαν το τίμημα, ενώ οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό», συμπλήρωσε και ευχήθηκε η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

"Υπάρχουν θέματα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όμως άκουσα ότι αυτά δεν αντιμετωπίζονται από την Αθήνα με μονομερή διάθεση, αλλά σε διαβούλευση με τους εταίρους. Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο κος Τσίπρας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Κατάλαβα, όμως ότι αυτό δεν ισχύει. Θα κατατεθούν προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις, κατά τις οποίες ίσως υπάρξουν διαφωνίες και συγκρούσεις, όπως υπήρξαν και κατά τη συζήτηση, που είχαμε. Όμως εκείνο, που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα θέλει κοινές και επωφελείς συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαι ευγνώμων γιατί παρουσιάσατε τη δική σας άποψη», κατέληξε ο κος Σουλτς.

«Είχα συνομιλίες με έναν καλό φίλο της Ελλάδας και έναν καλό μου φίλο. Έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

"Προσβλέπω σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Διαβεβαίωσα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανάρμοστη σχέση με την οικονομική ολιγαρχία, η οποία αρνούνταν να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν, και με το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε. Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης: πελατειακό κράτος, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα έχουμε σχέδιο να την παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς επιμονή στο λάθος και τη λιτότητα και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

" Για να προχωρήσει η διαβούλευση και να έχει αμοιβαία επωφελή κατάληξη χρειάζεται να υπάρχει χρόνος. Κοινός στόχος: η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή. «Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα. Όσοι επενδύουν στο αντίθετο θα διαψευστούν. Η Ευρώπη θα προχωρήσει", υπογράμμισε κλείνοντας.