Με το σταγονόμετρο βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την επόμενη μέρα στην προμήθεια της Ευρώπης με Ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ματαίωση του γιγαντιαίου αγωγού South Stream, που επρόκειτο να κατασκευάσει η Gazprom, με τους Ευρωπαίους εταίρους της

Με το σταγονόμετρο βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την επόμενη μέρα στην προμήθεια της Ευρώπης με Ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ματαίωση του γιγαντιαίου αγωγού South Stream, που επρόκειτο να κατασκευάσει η Gazprom, με τους Ευρωπαίους εταίρους της ( ENI, EDF, Wintershall).

Αντί του South Stream, τώρα ο σχεδιασμός προβλέπει μία νέα ενεργειακή αρτηρία, δίπλα στον υπάρχοντα Ρωσοτουρκικό αγωγό Blue Stream, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια τροφοδοτεί με Ρωσικό φυσικό αέριο την Τουρκία. Στο σχεδιαζόμενο δίκτυο επέκτασης του Blue Stream, με την Τουρκία, αναφέρθηκε κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω της κατασκευής κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για τη δημιουργία νέου δικτύου αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, σε αντικατάσταση του αγωγού South Stream, η υλοποίηση του οποίου έχει παγώσει λόγω εμπλοκής της Ε.Ε. όσον αφορά τους όρους λειτουργίας του αγωγού (βλ. πρόσβαση τρίτων), αλλά και στην κατασκευή του στην Βουλγαρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε πως το σχεδιαζόμενο δίκτυο επέκτασης του Blue Stream, με την Τουρκία, θα μπορούσε να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, με την δημιουργία κόμβου στα σύνορα με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ευρώπη τώρα, από το να αγοράσει το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς είναι το πιο φθηνό που διατίθεται σήμερα στην αγορά».

Μένοντας στο θέμα της δημιουργίας ενεργειακού κόμβου μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας και ερωτηθείς για την πρόσφατη συμφωνία με την Άγκυρα, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως η Τουρκία χρειάζεται ενεργειακούς πόρους και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα, να αυξήσει τις προμήθειες: «Πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία και θα προχωρήσουμε σε αυτήν. Το θέμα είναι πως σήμερα δεν υπάρχει φθηνότερο φυσικό αέριο στη αγορά από το ρωσικό», επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η επίμονη αναφορά του Ρώσου προέδρου σε ενεργειακό κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία, αφού σύμφωνα με γνώστες της αγοράς αερίου στα Βαλκάνια, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως επιθυμεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Βουλγαρία, ότι η όποια παροχή αερίου, θα γίνεται πλέον μέσω Ελλάδος και όχι απευθείας από Ρωσία, ή μέσω Τουρκίας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των όρων προμήθειας των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον η αναφορά αυτή του Ρώσου προέδρου, δείχνει την επιλογή της Μόσχας σε ό, τι αφορά την διείσδυση και προώθηση του Ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδος, κάτι που αναμφίβολα αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στην περιοχή.