Με σημαντική άνοδο έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο πάντως οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες

Με σημαντική άνοδο έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, στο οποίο πάντως οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες. Αυτό σημαίνει πως η αγορά δεν προσδοκούσε κάτι περισσότερο σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ολες αυτές οι κινήσεις στο τέλος του έτους στόχο έχουν τον εξωραϊσμό των τιμών και σε αρκετούς δίνουν διέξοδο διαφυγής για την επόμενη μέρα, παρατηρούν έγκυροι αναλυτές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε χθες στον FTSE 25 εκτός όμως του κλάδου των τραπεζών, καθώς δεν ήταν αυτές που οδήγησαν την άνοδο.

Άλλωστε αυτό τεκμηριώνεται από το +3,24% του FTSE25, έναντι του +2,77% του τραπεζικού δείκτη. Μόνον η Αεροπορία Αιγαίου (-1,65%) και η Motor Oil (-1,85%) ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα βρίσκεται σε στάση αναμονής των πολιτικών εξελίξεων έως ότου το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίσει.

Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων παρατηρείται και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να έχει μειωθεί στο 8,66%, του πενταετούς στο 9,51% και του τριετούς στο 10,36%.

Από το τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια αντίδρασης του τίτλου της Τράπεζας Κύπρου, μετά τις χθεσινές απώλειες. Η μετοχή αναρριχήθηκε έως το 0,2000 ευρώ (+12,99%), για να κλείσει αρκετά χαμηλότερα, καθώς συνεχίζει να υπάρχει σημαντικός αριθμός πωλητών για την τράπεζα. Το χαμηλότερο ιστορικά κλείσιμό της σημείωσε και η Τράπεζα Αττικής.

Από τις μετοχές του FTSE25, μεγάλη άνοδος σημειώθηκε για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ (+8,52%), Ελλάκτωρ (+7,73%) και ΔΕΗ (+6,09%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie Group και του 4% οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Eurobank.

Οι εισηγμένες που επηρεάζονται περισσότερo από το πολιτικό ρίσκο είναι οι τράπεζες και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Η BofA Merrill Lynch αναφερόμενη στην Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές επισημαίνει τη ραγδαία επιδείνωση της ψυχολογίας, που έρχεται σε αντίθεση με την ανάκαμψη των εσόδων και τη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεδομένων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 862,06 μονάδες με κέρδη 3,33%. Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 92,65 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. έχουν εισέλθει μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση οι Alpha Bank (6,346 δισ), Πειραιώς (5,68 δισ), ΕΕΕ (5,67 δισ.) και Εθνική (5,335 δισ.).

Σε ότι αφορά τις μετοχές που συναλλάχθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι 80 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 οι πτωτικά.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 18/12/2014)