Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η αζέρικη πλευρά εμφανίζεται αμετάπειστη στην εκχώρηση μέρους του 66% σε ευρωπαϊκές εταιρίες, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της DG Comp για την είσοδο στο ΔΕΣΦΑ μεγαλομετόχου από τρίτη χώρα

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η αζέρικη πλευρά εμφανίζεται αμετάπειστη στην εκχώρηση μέρους του 66% σε ευρωπαϊκές εταιρίες, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της DG Comp για την είσοδο στο ΔΕΣΦΑ μεγαλομετόχου από τρίτη χώρα. Ωστόσο, το ίδιο αμετακίνητη εμφανίζεται και η θέση της DG Comp, που επιμένει στη λύση να δοθεί μέρος του εξαγορασθέντος μετοχικού κεφαλαίου από τη Socar σε εταιρίες από την Ευρώπη. Καθώς, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, η στάση των αζέρων έχει σκληρύνει πολύ, εάν δεν ευοδωθεί αυτή η προοπτική, τότε δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από τη διαγωνιστική διαδικασία και η πώληση να ακυρωθεί.

Χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ DG Comp και Socar, για τη διάθεση τμήματος του 66% από την αζέρικη εταιρία σε ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως είχε μεταδώσει αποκλειστικά το energia. gr στις 3/12/2014. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του energia. gr στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που έγινε χθες στην Αθήνα, είπε ότι επανήλθε στο τραπέζι η πρόταση που είχε διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού για τη διάθεση ποσοστού 17% από το 66% της Socar σε ευρωπαϊκές εταιρίες, αλλά αφού ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, για να μην κηρυχθεί άγονη. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η DG Comp δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί προηγούμενο, με την είσοδο μιας εταιρίας από τρίτη χώρα σε εταιρία της Ε.Ε.. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, όπως μεταδίδεται από το ΥΠΕΚΑ, η λύση αυτή δεν είναι η μόνη και υπάρχει και εναλλακτική, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι στο χθεσινό ενεργειακό συνέδριο επρόκειτο να μιλήσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Energy Hellas Anar Mammadov, ο οποίος τελικά δεν εμφανίσθηκε. Παρατηρητές που γνωρίζουν πολύ καλά την όλη υπόθεση έλεγαν χθες στο energia. gr ότι η απουσία αυτή δεν είναι άμοιρη της σκληρής και άκαμπτης στάσης που έχουν υιοθετήσει πλέον οι αζέροι για το θέμα της εξαγοράς, οι οποίοι φέρονται να πνέουν μένεα για τη μεθόδευση που ακολουθείται από τις Βρυξέλλες. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, το Αζερμπαϊτζάν δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να μοιραστεί τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ και στην περίπτωση που διατηρήσουν αμετακίνητη τη στάση αυτή δεν αποκλείεται η πώληση να καταλήξει αύτανδρη.