Ανοδικά και με εκτίμηση για περαιτέρω διεύρυνση μέχρι το τέλος του έτους κινήθηκαν τα μεγέθη του ομίλου Μυτιληναίος στο εννεάμηνο του 2014. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος εστίασε στην αύξηση κατά 11,9% της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στα 184,1 εκατ. ευρώ από 164,5 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο εννεάμηνο,

Ανοδικά και με εκτίμηση για περαιτέρω διεύρυνση μέχρι το τέλος του έτους κινήθηκαν τα μεγέθη του ομίλου Μυτιληναίος στο εννεάμηνο του 2014. Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος εστίασε στην αύξηση κατά 11,9% της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στα 184,1 εκατ. ευρώ από 164,5 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο εννεάμηνο, ενώ η καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκε στα 44,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 24,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2013, που προέρχονταν και από την επιδίκαση ποσού 27,5 εκατ. ευρώ από την κερδισμένη απόφαση για την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έναντι της ΔΕΗ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίος διαμορφώθηκε στα 927,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,051 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2013, μείωση που αποδίδεται στις ρυθμιστικές αλλαγές της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Η βελτιωμένη επίδοση στους τομείς της μεταλλουργίας και ηλεκτροπαραγωγικών έργων (EPC) οδήγησε σε αύξηση της τάξης του 11,9% των EBITDA, που διαμορφώθηκαν σε 184,1 εκατ. ευρώ από από 164,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον όμιλο, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο το τελευταίο δίμηνο του έτους ως αποτέλεσμα της μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές της διοίκησης για συντηρητική διαχείριση κατά τη διάρκεια της κρίσης με έμφαση τη μείωση του κόστους, τον πάση θυσία εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου μεταξύ των τριών βασικών δραστηριοτήτων.

Μεταλλουργία
Ο τομέας μεταλλουργίας και μεταλλείων του ομίλου παρουσίασε τη σημαντικότερη βελτίωση σε σύγκριση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το προηγούμενο εννεάμηνο. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 344 εκατ. ευρώ έναντι 339 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2013. Τα EBITDA ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ έναντι 30,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 82,7%. Η αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται αφενός στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ» σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές διεθνείς εξελίξεις, όπως η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η σταθεροποίηση (all in) των τιμών αλουμινίου σε υψηλότερα επίπεδα.

ΜΕΤΚΑ
Η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών 468,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2014 έναντι 405,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 78,3 εκατ. ευρώ από 64,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 21,8%. Η εταιρεία συνέχισε με επιτυχία την υλοποίηση των συμβάσεων στο εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία το ασταθές περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Το επόμενο διάστημα η ΜΕΤΚΑ εστιάζει αφενός στο άνοιγμα νέων αγορών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και αφετέρου στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει συγκεντρώσει για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των έργων της στην Ελλάδα.

Ενέργεια (Protergia)
Ο τομέας ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών 121,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014 έναντι 311,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης και των ρυθμιστικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 57,8 εκατ. ευρώ έναντι 72,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο. Το επόμενο διάστημα ο όμιλος θέτει ως προτεραιότητα την παρουσία της Protergia στη λιανική αγορά και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, προσβλέποντας στη σταδιακή ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 28/11/2014)