Νότης Μηταράκης: «Αν Υπάρχουν Προτάσεις για τα Απορρίμματα να Κατατεθούν»

Νότης Μηταράκης: «Αν Υπάρχουν Προτάσεις για τα Απορρίμματα να Κατατεθούν»
του Γιώργου Λιάλιου
Τετ, 22 Οκτωβρίου 2014 - 15:18
«Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα απορρίμματα στην Αττική, θα πρέπει να κατατεθούν. Με τις προτάσεις χωροθέτησης και τις προτεινόμενες πηγές χρηματοδότησης, ειδάλλως η συζήτηση θα παραμείνει θεωρητική»
«Αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα απορρίμματα στην Αττική, θα πρέπει να κατατεθούν. Με τις προτάσεις χωροθέτησης και τις προτεινόμενες πηγές χρηματοδότησης, ειδάλλως η συζήτηση θα παραμείνει θεωρητική». Αυτό επισημαίνει στην «Κ» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ερωτώμενος σχετικά με την πρόθεση της περιφέρειας να οδηγήσει σε ακύρωση τους τέσσερις διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα.

Οπως είναι επόμενο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση αναμονής. «Περιμένουμε να συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΝΑ και να προκηρύξει τα τεύχη του διαγωνισμού», ανέφερε. Απαντώντας στην κριτική που έχουν δεχθεί οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, τόσο για τον υψηλό προϋπολογισμό τους, όσο και για την εγγύηση από πλευράς του Δημοσίου στον ιδιώτη ελάχιστων ποσοτήτων απορριμμάτων (επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων), ο κ. Μηταράκης απαντά.

«Κατ’ αρχάς, τα τεύχη δημοπράτησης δεν έχουν βγει, οπότε υπάρχει η δυνατότητα κάποιων προσαρμογών. Οσον αφορά το μέγεθος των έργων, στα έργα ΣΔΙΤ το “ρίσκο” ανήκει στον ιδιώτη, οπότε αν φτιάξει τεράστιες μονάδες που δεν είναι χρήσιμες, θα χάσει τα λεφτά του. Οσον αφορά τις εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων, όσο χαμηλότερο είναι το όριο της εγγύησης, τόσο αυξάνεται η τιμή της διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων. Αν κάποιος, λοιπόν, θέλει να χαμηλώσει την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, επιλέγει την ακριβότερη διαχείριση».

Χθες, πάντως, το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές του Δήμου Μαραθώνα και κατοίκων του Γραμματικού ενάντια στην κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό (αρ. αποφάσεων 3561, 3562/2014). Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του ΥΠΕΚΑ ότι δεν υφίσταται ρέμα στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη έκθεση του ΕΜΠ και γνωμοδότηση του γενικού γραμματέα Υδάτων. Περί του αντιθέτου υπήρχε έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

«Είναι πλέον ώρα όλοι οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και παράλληλα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους», σχολίασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 22/10/2014)