Διυλιστήριο Ελευσίνας: Το Πιο Κερδοφόρο στην Λεκάνη της Μεσογείου

Διυλιστήριο Ελευσίνας: Το Πιο Κερδοφόρο στην Λεκάνη της Μεσογείου
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 22 Οκτωβρίου 2014 - 09:01
Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες στη Λεκάνη της Μεσογείου που θα διατηρήσει ως το 2020 το συγκριτικό πλεονέκτημα του πλεονάσματος στο ισοζύγιο diesel/gasoil. Οι άλλες δύο είναι το Ισραήλ και η Λιβύη. Όλες οι υπόλοιπες χώρες, από τη Μέση Ανατολή ως τη Νότια Γαλλία, τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και τη Βόρεια Αφρική όχι μόνον θα έχουν έλλειμμα στο συγκεκριμένο ισοζύγιο, αλλά θα το αυξήσουν περαιτέρω με ορίζοντα το 2020

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες στη Λεκάνη της Μεσογείου που θα διατηρήσει ως το 2020 το συγκριτικό πλεονέκτημα του πλεονάσματος στο ισοζύγιο diesel/ gasoil. Οι άλλες δύο είναι το Ισραήλ και η Λιβύη. Όλες οι υπόλοιπες χώρες, από τη Μέση Ανατολή ως τη Νότια Γαλλία, τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και τη Βόρεια Αφρική όχι μόνον θα έχουν έλλειμμα στο συγκεκριμένο ισοζύγιο, αλλά θα το αυξήσουν περαιτέρω με ορίζοντα το 2020.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε η διεθνής εταιρία συμβούλων Wood Mackenzie. Στην ενίσχυση της διυλιστικής ικανότητας της χώρας με προϊόντα, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ζήτηση στην επόμενη 5ετία στην Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου, όπως το diesel, συμβάλει και το αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας της ΕΛ.ΠΕ. το οποίο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, παρουσιάζει το υψηλότερο καθαρό περιθώριο διύλισης ανάμεσα στα διυλιστήρια της περιοχής και από αυτήν την άποψη κρίνεται ως το πιο κερδοφόρο.

Τη μελέτη, τις τάσεις του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης και το διυλιστήριο της Ελευσίνας παρουσίασαν σε εκπροσώπους του Τύπου στελέχη της ΕΛ.ΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, ως το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία παρουσίασε ο διευθυντής των σχέσεων με επενδυτές Βασίλης Τσάϊτας, η ζήτηση για diesel στην Ευρώπη (53%) θα υπολείπεται της προσφοράς (48%), ενώ, αντίθετα, η ζήτηση για βενζίνες (13%) θα υπερκαλύπτεται από την προσφορά (19%). Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στη Λεκάνη της Μεσογείου, όπου από τις πλέον ελλειμματικές χώρες σε diesel είναι κατά σειρά, η Τουρκία (-195), η Νότια Γαλλία (-178) και η Ισπανία (-103). Η Ελλάδα παρουσιάζεται πλεονασματική (+8), όπως και το Ισραήλ (+9) και η Λιβύη (+4).

Με το αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας, έχει μηδενισθεί η παραγωγή μαζούτ, έχει εκτοξευθεί η παραγωγή diesel (το 46% στο μίγμα προϊόντων, από 19% προ αναβάθμισης), το καύσιμο jet από 15% πήγε στο 26% και τα υπόλοιπα προϊόντα κατέχουν το 28%. Σήμερα το 50% της παραγωγής του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. εξάγεται στην Τουρκία, τη Νότια Γαλλία και τη Βόρεια Αφρική. Οι συνολικές εξαγόμενες ποσότητες το 2013 ανήλθαν σε 5.519.000 μ.τ. έναντι 2.378.000 μ.τ. του 2011. Το 52% των εξαγώγιμων ποσοτήτων αντιπροσωπεύει το diesel. Οι εξαγωγές γίνονται σε ποσοστό πάνω από 50% μέσω traders.

Μια μεγάλη και υποσχόμενη αγορά για το μέλλον συνιστά η Τουρκία, η οποία, παρά το γεγονός ότι κατασκευάζει αυτή τη στιγμή νέα διυλιστήρια, εκτιμάται από τα στελέχη της ΕΛ.ΠΕ. ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το διογκούμενο έλλειμμα της σε diesel, το οποίο υπολογίζεται σήμερα στα 10-11.000.000 μ.τ. Η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. δεν σχεδιάζει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση επέκταση στη συγκεκριμένη αγορά μέσω θυγατρικής εταιρίας, καθώς, όπως έγινε γνωστό, άμεση προτεραιότητα της είναι η κεφαλαιοποίηση των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία, ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή στη ζήτηση των προϊόντων στην Ευρώπη (αύξηση στο diesel, μείωση στις βενζίνες) με ορίζοντα το 2020 υπαγόρευσε την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, όπως ανέφερε ο Διονύσης Ρούτσης, γενικός διευθυντής Διυλιστηρίων Νότου του ομίλου. Καθώς ήταν προσανατολισμένο στην παραγωγή μαζούτ, η ζήτηση του οποίου τείνει να εξαφανιστεί πλέον, είχε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης στον ανταγωνισμό. Η συνολική επένδυση ανήλθε στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωση της ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της ΕΛ.ΠΕ. (δείκτης συνθετότητας της Nelson 9,6 από 6,7). Όπως είπε ο κ. Ρούτσης, η μονάδα θερμικής πυρόλυσης ( Flexicoker) είναι η δεύτερη στην Ευρώπη και η έκτη παγκοσμίως.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις τα στελέχη της ΕΛ.ΠΕ. ανέφεραν ότι η μείωση στις τιμές του αργού πετρελαίου δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του ομίλου. Όπως υποστηρίχθηκε, η μείωση των τιμών σημαίνει μικρότερο κεφάλαιο κίνησης για τις πετρελαϊκές εταιρίες. Για τα αποτελέσματα σημασία έχει το margin, το οποίο, όπως ειπώθηκε, ουδέποτε σχετίζεται με τις τιμές του αργού ιστορικά.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr