Στη γραμμή 224, η οποία συνδέει την Καισαριανή με τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία των πρώτων δέκα «έξυπνων στάσεων», παρουσία του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το σύστημα της τηλεματικής, το οποίο θα λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2016, θα δώσει τη δυνατότητα στους επιβάτες να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις και στα λεωφορεία

Στη γραμμή 224, η οποία συνδέει την Καισαριανή με τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία των πρώτων δέκα «έξυπνων στάσεων», παρουσία του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το σύστημα της τηλεματικής, το οποίο θα λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2016, θα δώσει τη δυνατότητα στους επιβάτες να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις και στα λεωφορεία.Για τη συνέχεια προγραμματίζεται και η ενημέρωσή τους από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους, μέσω μιας εφαρμογής από την οποία θα μπορούν να ελέγχουν την πορεία του. «Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Πρόκειται για ένα έργο, που επί δέκα χρόνια ήταν κι αυτό στα συρτάρια. Σήμερα, γίνεται πραγματικότητα. Κάθε μέρα πλέον θα προστίθενται «έξυπνες στάσεις» σε όλη την Αθήνα», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε πως έως το τέλος του χρόνου «ο αριθμός των τηλεματικών στάσεων θα έχει φτάσει τις εκατό».

Παράλληλα, σημείωσε πως «οι καλές αστικές συγκοινωνίες είναι το κράτος πρόνοιας, είναι το δίκαιο κράτος και οφείλουμε να παλέψουμε για να ανταμείψουμε τους συμπολίτες μας για όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει. Τα έργα προχωρούν και αποδίδουν θέσεις εργασίας. Η αστική κινητικότητα και οι αστικές συγκοινωνίες βελτιώνονται».

10 πρώτες στάσεις
Η υλοποίηση του έργου της Τηλεματικής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και ήδη οι δέκα πρώτες στάσεις της γραμμής 224 έχουν μετατραπεί σε «έξυπνες». Πρόκειται για τις στάσεις «Ευαγγελισμός» (άνοδος και κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Ρηγίλλης (άνοδος και κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Πεδίον Άρεως», «Πανελλήνιος», «Πολυτεχνείο», «Πλ. Κάνιγγος», «Ακαδημίας», «Σύνταγμα». Σε αυτές θα προστεθούν τους επόμενους έξι μήνες άλλες εκατό και τον Δεκέμβριο του 2015 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί με τη λειτουργία 1.000 «έξυπνων» στάσεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ.

Στόχοι του σημαντικού αυτού έργου είναι αφενός η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των επιβατών στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ για τις αφίξεις των δρομολογίων και αφετέρου η βελτιστοποίηση της διαχείρισης του στόλου των οχημάτων σε συνάρτηση με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Οι επιβάτες θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης και εντός του οχήματος, αλλά και ενημέρωση για τροποποιήσεις ή έκτακτα γεγονότα που επηρεάζουν την κυκλοφορία και τη μετακίνησή τους.

Τηλεματική
Το έργο της Τηλεματικής στην Αθήνα είναι το πρώτο έργο ψηφιακού χαρακτήρα, το οποίο υλοποιείται στη χώρα μας με τη μορφή ΣΔΙΤ και με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η συνολική επένδυση ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, 4 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο «Jessica» και τα υπόλοιπα από ίδια συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, ο ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα τη συντήρηση, ανανέωση και την εν γένει λειτουργία του συστήματος. Η σύμβαση είναι δωδεκαετής και με τη λήξη της το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξολοκλήρου στον όμιλο ΟΑΣΑ. «Το έργο της Τηλεματικής είναι ένα έργο ΣΔΙΤ διάρκειας δώδεκα ετών.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα έργα αυτά γίνονται πραγματικότητα. Μια σειρά έργων έπεται. Αναφέρομαι στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, σε έργα κοινωνικών υποδομών, όπως τα έργα των σχολείων, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ευρυζωνικών δικτύων, έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη και στο κοινωνικό και στο περιβαλλοντικό επίπεδο. Τα έργα ΣΔΙΤ είναι πραγματικότητα και θα αλλάξουν προς όφελος του πολίτη την καθημερινότητά του», τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 18-19/10/2014)