Μανιάτης: Πρόσκληση σε Συνάντηση Εργασίας προς τις Τράπεζες για ΣΔΙΤ στην Εξοικονόμηση Ενέργειας

Μανιάτης: Πρόσκληση σε Συνάντηση Εργασίας προς τις Τράπεζες για ΣΔΙΤ στην Εξοικονόμηση Ενέργειας
energia.gr
Πεμ, 9 Οκτωβρίου 2014 - 12:42
Επιστολή στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών απέστειλε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, με την οποία τούς προσκαλεί σε συνάντηση εργασίας, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας

Επιστολή στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών απέστειλε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, με την οποία τούς προσκαλεί σε συνάντηση εργασίας, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης, «το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι βασικός στόχος της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Στόχος μας είναι η προώθηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα – μετρήσιμο και υπαρκτό – αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ).»

Όπως, άλλωστε, αναφέρει και η επιστολή Μανιάτη προς τις ελληνικές τράπεζες, με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την επιτυχή υλοποίηση τέτοιων έργων. Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ΣΔΙΤ αφορά, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, κυρίως έργα σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό πόλεων και οδών καθώς και με την ενεργειακή κατανάλωση δημόσιων κτηρίων.

 

Η ανάγκη για επενδύσεις, τονίζει ο κ. Μανιάτης, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν από τις αποδεδειγμένα μειωμένες ενεργειακές δαπάνες, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ. Βασική αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των ΣΔΙΤ στον τομέα αυτό αποτελεί το να διασφαλιστεί η ενεργοποίηση ενός πλαισίου που θα παράγει μετρήσιμο και υπαρκτό αποτέλεσμα εξοικονόμησης, κι αυτό γιατί δεν είναι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι αυτής της τάξης. Οι απαιτούμενες επενδύσεις, σύμφωνα με τις πηγές του Υπουργείου, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 3-5 δισ ευρώ, και εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν χάρη στην χαμηλότερη κατανάλωση.

«Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να είναι αρωγός στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς παροχής ανταποδοτικών ενεργειακών υπηρεσιών. Η εξοικονόμηση ενέργειας παράγει απτά οφέλη για τους πολίτες και το Δημόσιο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την πράσινη καινοτομία», καταλήγει στην επιστολή του ο Γιάννης Μανιάτης.

Μέσω του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ (Ν. 3389/2005), θα δημοπρατηθούν έργα με μακροχρόνιο ορίζοντα, ενώ η αποπληρωμή της ιδιωτικής συμμετοχής θα συνδέεται με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα η εξοικονόμηση θα μοιράζεται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού φορέα.

 

Ο μηχανισμός ελέγχου και πιστοποίησης της ενεργειακής εξοικονόμησης κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τη μακροχρόνια διασφάλιση του αποτελέσματος της ενεργειακής εξοικονόμησης. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθεί το ΚΑΠΕ ως ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης σε μακροχρόνια βάση των αποτελεσμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.

 

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των έργων, δύνανται να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, παράλληλα με τους ιδιωτικούς. Προτείνεται η χρησιμοποίηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου τύπου JESSICA το οποίο θα δανειοδοτεί με χαμηλό επιτόκιο σε ποσοστό 10-40% του κόστους της επένδυσης. Παράλληλα θα κινητοποιηθούν κεφάλαια από τις εμπορικές τράπεζες κατά 20-50% και από τη μετοχική συμμετοχή των επενδυτών κατά 40%.

 

Αρχικά εκτιμάται ότι η χρηματοδοτική δομή που θα διαμορφωθεί θα είναι: 30% από το ταμείο, 30% από εμπορικές τράπεζες και 40% μετοχική συμμετοχή ιδιώτη. Όσο η ελληνική τραπεζική αγορά βελτιώνει τη δυνατότητα παροχής ρευστότητας θα μειώνονται οι πόροι από το ταμείο σε 10% και επομένως θα είναι εφικτή η χρηματοδότηση περισσότερων επενδύσεων. Η δομή αυτή προτείνεται να συζητηθεί και με τις Ελληνικές τράπεζες.

 

Το ταμείο θα μπορούσε να ξεκινήσει με 100 εκ. και εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 400 -500 εκ.

 

Έτσι, τα επόμενα βήματα για τα ΣΔΙΤ στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι τα παρακάτω:

1. Αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση των έργων.

2. Δημιουργία πρότυπων τευχών και προδιαγραφών ανά είδος έργου (Συνεργασία Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ΚΑΠΕ) και διαβούλευση με την αγορά.

3. Αξιοποίηση του ΚΑΠΕ ως ανεξάρτητο φορέα από πλευράς πιστοποίησης των αποτελεσμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.

4. Άμεση έναρξη πιλοτικών διαγωνισμών ανά τομέα (νοσοκομείο, σχολείο, δημόσιο κτήριο ηλεκτροφωτισμός κα)

5. Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ως χρηματοδοτικά εργαλεία μόχλευσης ιδιωτικών πόρων. Κρίνεται καταλυτικό ώστε να δοθεί ρευστότητα και ώθηση στην αγορά.