Μπούμερανγκ για την Δύση οι Κυρώσεις Κατά του Πετρελαϊκού Τομέα της Ρωσίας, Προειδοποιεί ο Πρώην CEO της ΒΡ

Μπούμερανγκ για την Δύση οι Κυρώσεις Κατά του Πετρελαϊκού Τομέα της Ρωσίας, Προειδοποιεί ο Πρώην CEO της ΒΡ
energia.gr
Δευ, 15 Σεπτεμβρίου 2014 - 09:10
Σε μπούμερανγκ ενάντια στη Δύση κινδυνεύουν να μετατραπούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας. Όπως επισημαίνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνυ Χέηγουωρντ, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πρόσβαση των ρωσικών ενεργειακών ομίλων στις διεθνείς χρηματαγορές θα μειώσει τις επενδύσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, με συνέπεια, μακροπρόθεσμα, την μείωση στην προσφορά

Σε μπούμερανγκ ενάντια στη Δύση κινδυνεύουν να μετατραπούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας. Όπως επισημαίνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνυ Χέηγουωρντ, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πρόσβαση των ρωσικών ενεργειακών ομίλων στις διεθνείς χρηματαγορές θα μειώσει τις επενδύσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, με συνέπεια, μακροπρόθεσμα, την μείωση στην προσφορά.

Μάλιστα, ο Χέηγουωρντ, αναφερόμενος στην «έκρηξη» παραγωγής πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές στις ΗΠΑ ( shale oil), τονίζει ότι αυτή έχει στρέψει την προσοχή από τους αυξανόμενους κινδύνους στην παγκόσμια προσφορά αργού, αλλά, όπως υπογραμμίζει, ο αντίκτυπός της θα ξεθωριάσει και θα αφήσει την παγκόσμια οικονομία επικίνδυνα εκτεθειμένη σε πιθανές διαταραχές της προμήθειας σε αργό.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Χέηγουωρντ προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά την επέκταση των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, και, ειδικότερα, την προσθήκη της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, αλλά και της ιδιωτικής πετρελαϊκής Lukoil. Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα .

«Ο κόσμος έχει εφησυχάσει λόγω της απατηλής αίσθησης ασφάλειας που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στις ΗΠΑ», τονίζει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ σε συνέντευξή του στους Financial Times, αναφερόμενος στο άλμα, κατά 60%, που έχει σημειώσει η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ από το 2008, λόγω του πετρελαίου σχιστών. «Όταν η αμερικανική παραγωγή φτάσει στο ανώτατό της σημείο, από πού θα προέλθουν οι νέες ποσότητες», διερωτάται ο Χέηγουωρντ.

Καθώς η παραγωγή από ώριμα πεδία στην Βόρεια θάλασσα και την Αλάσκα φθίνει, ο κόσμος θα χρειαστεί νέα αποθέματα από χώρες όπως ο Καναδάς, το Ιράκ και η Ρωσία. Ωστόσο, η μελλοντική παραγωγή της τελευταίας από ανεκμετάλλευτα πεδία στην Αρκτική και οι τεράστιες ποσότητες πετρελαίου σχιστών που κρύβει η Σιβηρία απειλούνται από τις νέες κυρώσεις, τονίζει ο Χέηγουωρντ. «Εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων, οι ‘γίγαντες’ του κλάδου θα αρχίσουν να περικόπτουν τις δραστηριότητές τους».

Οι αναταραχές που προέκυψαν στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, μετά την «Αραβική Άνοιξη», έχουν οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών αυτών. Όπως τονίζει ο Χέηγουωρντ, αν δεν υπήρχε η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής, η τιμή του αργού θα είχε εκτιναχθεί στα 150 δολ. το βαρέλι (σήμερα το Brent βρίσκεται στα 108 δολ το βαρέλι και το WTI στα 97 δολ.).

Υπενθυμίζεται ότι η καριέρα του Χέηγουωρντ σφραγίστηκε από το τραγικό δυστύχημα στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο του 2010, λόγω πλημμελών συνθηκών ασφαλείας που ελήφθησαν από τη δική του και την προηγούμενη ηγεσία (του λόρδου Μπράουν) της βρετανικής πετρελαϊκής. Σήμερα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ είναι επικεφαλής της εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Genel Energy, ενώ είναι πρόεδρος και του ομίλου εμπορευμάτων, Glencore. Μολονότι η Genel δραστηριοποιείται στο ιρακινό Κουρδιστάν, στην ίδια συνέντευξη ο Χέηγουωρντ εκφράζει αμφιβολίες και για τις προβλέψεις που διατυπώνονται για μεγάλη αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ. Όπως αναφέρει, με τις παρούσες συνθήκες, η χώρα θα πρέπει να καταβάλει μεγάλο αγώνα για να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για διπλασιασμό της παραγωγής ως το 2020.

Ας σημειωθεί ότι οι κυρώσεις πλήττουν και τα κοινά πρότζεκτ δυτικών εταιρειών, όπως η ExxonMobil, με την κρατική πετρελαϊκή της Ρωσίας, Rosneft, στον Αρκτικό κύκλο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Μάικλ Κοέν, αναλυτής της Barclays, οι κυρώσεις δεν θα βλάψουν μόνο μελλοντικά πρότζεκτ, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη της στήριξη και των υφιστάμενων έργων τους στην Ρωσία. «Τα πεδία αυτά μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά η επέκταση των εξορύξεων θα μπορούσε να ενέχει πλέον περισσότερες προκλήσεις αν το πρότζεκτ στηρίζεται πιο πολύ σε Ευρωπαίους», αναφέρει σε ανάλυσή του.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει υφιστάμενα πρότζεκτ όπως το Σαχαλίνη-1, της ExxonMobil, με την Rosneft.