Κινεζική SGCC και Ιταλική Terna: O Ένας «Μνηστήρας» του ΑΔΜΗΕ Επιθυμεί να Εξαγοράσει τον Άλλον

Κινεζική SGCC και Ιταλική Terna: O Ένας «Μνηστήρας» του ΑΔΜΗΕ Επιθυμεί να Εξαγοράσει τον Άλλον
energia.gr
Τρι, 22 Ιουλίου 2014 - 10:07
Πολύ κοντά στην εξαγορά μεριδίου 35% στο σχήμα που ελέγχει την ιταλική Terna βρίσκεται η κινεζική State Grid of China Corporation (SGCC), αναφέρει το Reuters. Όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνίστριες στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα

Πολύ κοντά στην εξαγορά μεριδίου 35% στο σχήμα που ελέγχει την ιταλική Terna βρίσκεται η κινεζική State Grid of China Corporation ( SGCC), αναφέρει το Reuters. Όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνίστριες στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα.

Παρόμοιες, άλλωστε, αλληλοεπικαλύψεις συμφερόντων είχαν προκαλέσει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο της κατοχής μεριδίου της εταιρείας που ελέγχει το ιταλικό δίκτυο ηλεκτρισμού από τον κινέζο ανταγωνιστή της, που αποτελεί και την μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον κόσμο. Η προκήρυξη, ωστόσο, για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επιτρέπει συμπράξεις ή κοινοπραξίες μεταξύ των σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο χθεσινές δηλώσεις πηγών με γνώση του θέματος, το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ( Cassa Depositi e Prestiti - CDP) βρίσκεται κοντά στην πώληση του 35% του μεριδίου που κατέχει σε σχήμα το οποίο ελέγχει την Terna στην SGCC.

«Το CDP βρίσκεται στα τελικά στάδια συνομιλιών για την πώληση του μεριδίου στον κινεζικό όμιλο», δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μία από τις πηγές. Άλλη πηγή ανέφερε ότι η πώληση του 35 τοις εκατό των μετοχών της CDP Reti στον κινεζικό όμιλο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε λίγες μέρες.

Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της CDP Giovanni Gorno Tempini ταξιδεύει στην Κίνα μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Pier Carlo Padoan, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Tempini και στελεχών της SGCC.

Ας σημειωθεί ότι η κινεζική SGCC ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας, με κύκλο εργασιών 184 δισ. δολάρια, ενώ διαχειρίζεται 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών δικτύων. Η ιταλική TERNA ελέγχει συνολικά 63.500 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής τάσης με καθαρά κέρδη 464 εκατ. ευρώ. Μέτοχοί της, εκτός από το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, είναι η Enel, η Blackrock κλπ.

Για τον ΑΔΜΗΕ, τέλος, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η βελγική εταιρεία Elia και το καναδικό fund PSP.