Από τον κλάδο των ΑΠΕ, με αιχμή τα φωτοβολταϊκά, καθώς και ανερχόμενους κλάδους, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, προήλθε η σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα κατά την τελευταία 5ετία, παρά το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Από τον κλάδο των ΑΠΕ, με αιχμή τα φωτοβολταϊκά, καθώς και ανερχόμενους κλάδους, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, προήλθε η σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα κατά την τελευταία 5ετία, παρά το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα. Αντίθετα, σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως είναι η παραγωγή προϊόντων διύλισης, το λιανικό εμπόριο καυσίμων και η παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, καταγράφεται μείωση των θέσεων εργασίας. Κατά τα επόμενα χρόνια ευκαιρίες ενίσχυσης της απασχόλησης θα προέλθουν από τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα δίκτυα φυσικού αερίου, την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ, αντίθετα, συρρίκνωση θέσεων εργασίας προβλέπεται για τη ΔΕΗ, καθώς και τη διύλιση και τη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του ΙΕΝΕ που παρουσιάσθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στην πενταετία 2008-2012 δημιουργήθηκαν συνολικά 11.500 νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων ύψους 9 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη γκάμα εφαρμογών του τομέα αυτού. Από 82.059 απασχολούμενους στον τομέα της ενέργειας το 2008 έφθασαν τους 93.630 το 2012. Η μεγαλύτερη αύξηση προέρχεται από τον κλάδο των ΑΠΕ όπου καταγράφεται τριπλασιασμός του απασχολούμενου δυναμικού, από 11.292 εργαζόμενους το 2008 σε 32.354 εργαζομένους το 2012. Ειδικά στα φωτοβολταϊκά φαίνεται να υπάρχει μπουμ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού από 500 που ήταν το 2008 ανήλθαν σε 22.000 το 2012. Στη δε ενεργειακή αποδοτικότητα από μηδενικό σημείο εκκίνησης το 2008 οι θέσεις εργασίας το 2012 έφθασαν στις 2.200. Πολύ καλές επιδόσεις παρουσιάζει και ο κλάδος της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησης και από 1500 θέσεις εργασίας το 2008 φθάνει τις 2.200 το 2012.Αντίθετα, στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν στις 23.444 το 2012 από 32.260 το 2008, στο λιανικό εμπόριο καυσίμων από 21.800 το 2008 με στις 18.015 το 2012, στη χονδρική εμπορία πετρελαιοειδών από 2.740 έφθασαν τις 2.269 και στον κλάδο της διύλισης από 5.677 μειώθηκαν στις 4.971 το 2012. Η μελέτη καταλήγει στην πρόταση σύστασης Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στην Ενέργεια, προκειμένου να παρακολουθεί και να ενσωματώνει τις εξελίξεις και τις μεταβολές στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλος μιλώντας στην εκδήλωση επισήμανε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ένας από τους στρατηγικούς τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να βασισθεί η Ελλάδα για να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα αυτό είναι πολύ πιθανόν να συνοδευθεί από διαφοροποίηση του απασχολούμενου προσωπικού, συνεπώς, χρειάζεται να αποτυπωθούν οι τάσεις αυτές, να εντοπισθούν οι ανερχόμενες εξειδικεύσεις και να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία. Επιπλέον, τόνισε ο κ. Μίχαλος, οι απαιτούμενες επενδύσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζονται μια πραγματικά ελεύθερη αγορά και άρση των υφισταμένων στρεβλώσεων. «Είναι απαραίτητο να διασφαλίζονται εύλογες αποδόσεις στις επενδύσεις, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Χωρίς να κινδυνεύει κάθε τόσο να τιναχτεί στον αέρα η αγορά, χωρίς να αναγκάζεται ο ιδιωτικός τομέας – και ειδικά η βιομηχανία – να χρηματοδοτεί την πολιτική του κράτους, μέσω όλο και υψηλότερων ειδικών τελών και φόρων. Και βεβαίως, χωρίς να έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της επιβολής έκτακτων εισφορών ή άλλων αναδρομικών μέτρων, σε ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις».

Ειδικά στον τομέα των υδρογονανθράκων ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια και κοντόφθαλμες επιδιώξεις. Ο έλεγχος, η διαφάνεια και η λογοδοσία όσον αφορά την προστασία του εθνικού συμφέροντος, επιβάλλονται. Όμως οι κραυγές, ο λαϊκισμός, η συνωμοσιολογία και η διακίνηση αβάσιμων σεναρίων, μόνο κακό μπορούν να κάνουν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζηβασιλειάδης τόνισε ότι «η ενέργεια, όπως και η οικονομία, πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, αφού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα κι αυτό επιτυγχάνεται με το εξειδικευμένο προσωπικό και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Η έλλειψη όμως σωστής πολιτικής και η άσκοπη γραφειοκρατία, τα υψηλά soft costs, επιδρούν αρνητικά στην απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Χατζηβασιλειάδης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα του πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ, βάσει των οποίων ο ενεργειακός τομέας , με σοβαρά θεσμικά προβλήματα κι υψηλές τιμές, χάνει την ανταγωνιστικότητα του, ενώ ο μεγάλος ασθενής είναι η ηλεκτρική ενέργεια και η αγορά, αφού τα λάθη συνεχίζονται, με δυσμενείς συνέπειες στην απασχόληση, την οικονομία και την κοινωνία.

Ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΠΑ Ευάγγελος Κοσμάς στην παρέμβαση του επισήμανε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι αυτός που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, αυτός «που θα μας πάει στην επόμενη ημέρα». Η μελέτη του ΙΕΝΕ, υπογράμμισε ο κ. Κοσμάς, θα βοηθήσει τους φορείς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Επενδυτικού και Διαχειριστικού Συνεταιρισμού Εργαζομένων της Καβάλα Oil κ. Β. Παππάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εργαζομένων της εταιρίας να επανεκκινηθεί ο Πρίνος, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Energean Oil & Gas για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της. Ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον από την εξόρυξη υδρογονανθράκων κι αυτό αποδεικνύεται από τη λειτουργία του Πρίνου έως σήμερα, δίπλα σε ένα τουριστικό νησί, όπως η Θάσος. «Μπορεί να υπάρξει απασχόληση χωρίς ανάπτυξη;» διερωτήθηκε ο ίδιος. «Μπορεί οι εργαζόμενοι να υποστηρίζουν ότι θέλουμε επενδύσεις και ο υποψήφιος επενδυτής να τραβά τα πάνδεινα». Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την Energean, που αντιμετώπισε ως και δυσπιστία στο παρελθόν από το ΥΠΕΚΑ, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπη με διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ και η αδυναμία να διαθέσει την παραγωγή της και σε άλλους πελάτες.

Τέλος, ο Διευθυντής Προσωπικού της ΔΕΗ Γιώργος Δαμάσκος επισήμανε ότι η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία δομικών προσαρμογών, στο πλαίσιο του νέου τοπίου που διαμορφώνεται και υπό το φως της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης. Η ΔΕΗ εκπονεί, είπε, αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αιχμή τη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας V. Σύντομα, όπως ανέφερε, και το Αλιβέρι θα μπει σε παραγωγική διαδικασία, ενώ για τη μονάδα της Μεγαλόπολης αναμένεται να έρθει το φυσικό αέριο, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία. Για να καταλήξει. «Όλοι μιλούν για την απελευθέρωση της αγοράς. Εμείς θέτουμε ζήτημα απελευθέρωσης της ΔΕΗ από τον κρατικό εναγκαλισμό».