Κινήσεις Εντυπωσιασμού Χωρίς Αντίκρυσμα στην Εγχώρια Ενεργειακή Αγορά

Ενέργειες και κινήσεις που λειτουργούν περισσότερο στο επίπεδο των εντυπώσεων και όχι για την αναθέρμανση της ουσιαστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και την υποβοήθηση των καταναλωτών αποτελούν όσες αποφάσεις ανακοινώνονται τον τελευταίο καιρό στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Αυτή είναι η διαπίστωση των εκπροσώπων της ίδιας της αγοράς, που χαρακτηρίζουν πυροτεχνήματα άνευ ουσίας όσα δημοσιοποιούνται. Γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν λειτουργούν, όπως λένε, ως καύσιμο για την προσέλκυση επενδυτών, την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ικανών να βάλουν μπροστά το μύλο της ανάπτυξης
energia.gr
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2013 - 07:33

Ενέργειες και κινήσεις που λειτουργούν περισσότερο στο επίπεδο των εντυπώσεων και όχι για την αναθέρμανση της ουσιαστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και την υποβοήθηση των καταναλωτών αποτελούν όσες αποφάσεις ανακοινώνονται τον τελευταίο καιρό στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Αυτή είναι η διαπίστωση των εκπροσώπων της ίδιας της αγοράς, που χαρακτηρίζουν πυροτεχνήματα άνευ ουσίας όσα δημοσιοποιούνται. Γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα, δεν λειτουργούν, όπως λένε, ως καύσιμο για την προσέλκυση επενδυτών, την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ικανών να βάλουν μπροστά το μύλο της ανάπτυξης. Έτσι, η ενεργειακή αγορά παρακολουθεί κυριολεκτικά απαθής και αδιάφορα όσα επιδιώκεται να παρουσιάζονται ως θετικές εξελίξεις, αναμένοντας τις αποφάσεις εκείνες που θα μπορούσαν πράγματι να κινητοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, εγχώριο και ξένο.

Άλλωστε, κανείς δεν περιμένει να υπάρξουν εντυπωσιακά βήματα ως τα τέλη του έτους. Και γιατί το διάστημα που απομένει θεωρείται εξαιρετικά μικρό, ειδικά για τα αντανακλαστικά της δημόσιας μηχανής, και γιατί εξ αντικειμένου ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, που θα άλλαζαν το τοπίο, μεταφέρονται για το επόμενο έτος. Έτσι κι αλλιώς, επισημαίνεται, με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που ξεκινά από τον Ιανουάριο, το κέντρο βάρους θα μετατοπισθεί αλλού και δεν θα υπάρχει πολυτέλεια για ελληνικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Έτσι, τα κρίσιμα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, από τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ ως το ΔΕΣΦΑ, αλλά και τη ΔΕΠΑ και την ΕΛ.ΠΕ. δεν αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι σύντομα, για διαφορετικούς μεν λόγους, αλλά με κοινό παρανομαστή, τη μετάθεση τους σε άγνωστο χρόνο, πολύ πιθανόν και από το 2015 και μετά.

Το άνοιγμα της ηλεκτρικής αγοράς, μέσω των δημοπρασιών ισχύος κι αυτό παραπέμπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο λόγος απλός. Πιστεύει κανείς ότι θα παραδοθεί η κοστολογική μελέτη για τη ΔΕΗ ως τα τέλη του έτους, που είναι βασική προϋπόθεση για το μοντέλο ΝΟΜΕ;

Για φέτος θα δούμε να ανακοινώνεται μεν η απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, αλλά ως εκεί. Μέχρι να αποτελέσει βατήρα για την τιμολόγηση όλης της υψηλής τάσης θα περάσει αρκετός χρόνος, δεδομένου ότι η ΔΕΗ εκτιμάται ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, αν η απόφαση δεν την ευνοεί.

Σε εκκρεμότητα, επίσης, είναι και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν, βέβαια, προσδοκίες από τη ΔΕΠΑ ότι το θέμα θα κλείσει σύντομα, αλλά σε αυτή τη φάση η Gazprom έχει άλλα κάστανα να βγάλει από τη φωτιά. Ως τα τέλη του έτους αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Κομισιόν για την υπόθεση της δεσπόζουσας θέσης που φέρεται να έχει ο ρωσικός κολοσσός σε χώρες της Ε.Ε. Ήδη, η Ρωσία δέχεται στενό μαρκάρισμα από την Ε.Ε., με αιχμή τον South Stream, προκειμένου να «πεισθεί» να υιοθετήσει τις ρυθμίσεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Και φαίνεται ότι οι πιέσεις αυτές πιάνουν τόπο, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή στο Μιλάνο ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Anatoly Yanovsky, ο οποίος εμφανίσθηκε εξαιρετικά διαλλακτικός, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε λύση για τα προβλήματα που αναδύονται από την κοινοτική νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και τα οποία λειτουργούν ως εμπόδιο για την ανάπτυξη του έργου του South Stream».

Σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, η ελληνική ενεργειακή αγορά καταδικάζεται σε ρόλο παρατηρητή. Ή και ουραγού, σε αρκετές περιπτώσεις. Όταν θα έπρεπε να αποκτήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, για να διεκδικήσει το δικό της ίχνος στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητό από τους κυβερνώντες ότι η ενέργεια σήμερα αποτελεί σημαντικό εργαλείο πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.