Ντ. Σολέ, Β.Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: «Μοναδικός Εταίρος η Ελλάδα Λόγω Γεωγραφικής Θέσης»

Ντ. Σολέ, Β.Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: «Μοναδικός Εταίρος η Ελλάδα Λόγω Γεωγραφικής Θέσης»
Συνέντευξη στη Δωρα Αντωνιου
Παρ, 5 Ιουλίου 2013 - 09:39
Στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, σε μία περιοχή όπου αναδύονται νέες προκλήσεις και απειλές, χαρακτηρίζει την Ελλάδα μιλώντας στην «Κ» ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Αμυνας, Ντέρεκ Σολέ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με τους πρώην και νυν υπουργούς Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο αντίστοιχα, ενώ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, σε μία περιοχή όπου αναδύονται νέες προκλήσεις και απειλές, χαρακτηρίζει την Ελλάδα μιλώντας στην «Κ» ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Αμυνας, Ντέρεκ Σολέ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με τους πρώην και νυν υπουργούς Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο αντίστοιχα, ενώ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

– Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Αθήνα;

– Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη, καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να προσδιορίσουμε τις προκλήσεις της περιοχής. Συζητήσαμε θέματα διμερών σχέσεων, την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, επέδωσα πρόσκληση στον υπουργό Αμυνας να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στα τέλη του μήνα.

– Ποιες είναι οι προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή;

– Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεταβαλλόμενη στρατηγική εικόνα στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, καθώς γειτνιάζει με τις περιοχές αυτές, έχει μοναδική οπτική και προσλαμβάνουσες για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις. Μπορούμε να μάθουμε από την Ελλάδα, ενώ μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί για την αντιμετώπιση των απειλών και των προκλήσεων που αναδύονται και επηρεάζουν και την Ελλάδα.

– Η κατάσταση στη Συρία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα σε άλλες χώρες της περιοχής;

– Ναι, το πιστεύω, γι’ αυτό οι ΗΠΑ δουλεύουν με τις χώρες της περιοχής στην κατεύθυνση παροχής βοήθειας για να μπορέσουν να προστατευθούν ενάντια στους κινδύνους και τις προκλήσεις που αναδύονται. Εχουν ανακύψει πολύ σοβαρά ανθρωπιστικά ζητήματα με τους πρόσφυγες, κυρίως σε Ιορδανία και Λίβανο. Εργαζόμαστε και με την Τουρκία και με τη συριακή αντιπολίτευση, ώστε να ενισχυθεί, να παραμείνει ενωμένη και να μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ του συριακού λαού, εάν και όταν αναλάβει την ηγεσία. Προσπαθούμε να προνοήσουμε ώστε η περιοχή να παραμείνει ασφαλής και ό,τι μπορεί να προκύψει από τη Συρία, είτε τώρα είτε στο μέλλον, να μπορεί να αντιμετωπισθεί. Ενας από τους λόγους που είναι σημαντική η επίσκεψή μου εδώ είναι και το θέμα της Συρίας. Είναι σημαντική η οπτική της Ελλάδας, αλλά και αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε δουλεύοντας μαζί. Κατανοούμε τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει.

– Με ποιον τρόπο;

– Μπορεί να συνεισφέρει και συνεισφέρει, όπως στο Μάλι στην αποστολή της Ε.Ε. Συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βοηθάει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, έχει ήδη υποδεχθεί πρόσφυγες και αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας προς την Ιορδανία. Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, έχει καλές σχέσεις με την Ιορδανία. Δεν μιλήσαμε για κάτι συγκεκριμένο, αλλά συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για αυτά τα ζητήματα.

– Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, δεν περιορίζονται οι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα;

– Η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η Ελλάδα είναι μοναδικός εταίρος λόγω γεωγραφικής θέσης, εταίρος απαραίτητος για εμάς. Στη Λιβύη πρόσφερε μεγάλη βοήθεια παρέχοντας πρόσβαση μέσω της Σούδας. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι-βάση στη Μεσόγειο. Κατανοούμε τις προκλήσεις στην οικονομία και την ανάγκη περικοπών και του να δοθεί προτεραιότητα σε άλλους τομείς, όπως π.χ. η εκπαίδευση. Από αυτήν την άποψη ακόμα πιο σημαντική είναι η αμυντική συνεργασία, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η αλληλοβοήθεια.

– Πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η συμφωνία για παραχώρηση από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις 460 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Υπάρχει προοπτική για συνέχιση αυτής της μορφής συνεργασίας;

– Είναι ένα θέμα που ετέθη στις συναντήσεις που είχα. Είναι μία μορφή συνεργασίας που θα μπορούσε να συνεχισθεί, ωστόσο δεν καταλήξαμε σε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία. Θα μιλήσουμε γι’ αυτό και στο μέλλον.

– Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μεταβάλλει τα γεωπολιτικά δεδομένα; Ποιες νέες προκλήσεις διαμορφώνει;

– Υπάρχει διαρκής ανάγκη για νέες ενεργειακές πηγές. Η ύπαρξη νέων κοιτασμάτων στην περιοχή συνιστά ευκαιρία, σαφώς και αναδεικνύει νέες προκλήσεις, αλλά σίγουρα είναι ευκαιρία. Δεν θα μεταβάλλει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη, αλλά αποτελεί μία συμβολή στην αντιμετώπιση ενεργειακών αναγκών. Το συζητήσαμε με την Ελλάδα και με το Ισραήλ για το πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές.

– Πώς βλέπετε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που επεκτείνεται και στην αμυντική συνεργασία;

– Συζητήσαμε με τον υπουργό Αμυνας και γι’ αυτό. Θεωρούμε θετική την ενίσχυση πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πολλά μπορούμε να κάνουμε μαζί και ήδη γίνονται κοινές, τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/07/2013)