Εφικτή η Πώληση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ως τα Τέλη Ιανουαρίου 2013, Λέει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Εφικτή η Πώληση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ως τα Τέλη Ιανουαρίου 2013, Λέει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ
energia.gr
Τρι, 18 Σεπτεμβρίου 2012 - 13:59
Εφικτή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013 θεωρεί την πώληση του Ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές

Εφικτή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013 θεωρεί την πώληση του Ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές.

 

«Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό», τόνισε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

 

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε: «Αναμένουμε 4 ή 5 εταιρείες να φθάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου». Μάλιστα εκτιμά ότι η εν λόγω πώληση θα δώσει ώθηση για την άντληση εσόδων ύψους 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για μία σειρά συμφωνιών για υποδομές που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τον στόχο όσον αφορά στην τιμή της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ρεαλισμό σχετικά με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, δεδομένης της -χωρίς προηγούμενο- πενταετούς ύφεσης και της ανησυχίας των επενδυτών για το αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι οι καλύτερες εποχές για την Ελλάδα […] Πρέπει να ξεφύγουμε από το σύνδρομο της ανησυχίας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ύφεση, πόσο καιρό η χώρα θα μείνει στην αφάνεια», δήλωσε.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι μόνο δύο συμφωνίες είναι πιθανό να ολοκληρωθούν εφέτος: Η ενοικίαση για 90 χρόνια του ολυμπιακού κέντρου IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων. Οι δύο αυτές συμφωνίες θα έφερναν έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΑΘ, την «Εγνατία Οδό», την ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ, τα ΕΛΤΑ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς και για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και μαρινών.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απηύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα να επενδύσουν στην χώρα μας. «Η Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια προσφέρει ένα λαμπρό παράδειγμα θεαματικής οικονομικής μεταμόρφωσης. Η Ελλάδα απευθύνεται στην Κίνα αναζητώντας επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δέσμευση στις ιδέες τους, επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προσφέρει σημαντικές υπεραποδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς», τόνισε.

«Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το πετυχημένο παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που ξεκίνησε η Cosco στον Πειραιά δεν θα είναι το μοναδικό», ανέφερε.