«Με τις ισχύουσες πολιτικές, η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά εν τρίτον έως το 2020 και σχεδόν θα διπλασιαστούν έως το 2050» όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις για αλλαγή της πολιτικής τους απέναντι στην Ανανεώσιμη Ενέργεια, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
«Με τις ισχύουσες πολιτικές, η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά εν τρίτον έως το 2020 και σχεδόν θα διπλασιαστούν έως το 2050» όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις για αλλαγή της πολιτικής τους απέναντι στην Ανανεώσιμη Ενέργεια, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό εάν ο κόσμος δεν αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του, η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανεβεί μακροπρόθεσμα κατά 6 βαθμούς Κελσίου. «Σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη την προειδοποίησή μας», ήταν η έκκληση του υποδιευθυντή του ΙΕΑ προς τους υπουργούς Ενέργειας 23 χωρών, κατά τη διάρκεια διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ο Ρίτσαρντ Τζόουνς είπε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα διπλασιαστούν την περίοδο 2009-2050. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ποσότητα των εκπομπών είναι πιθανό να μείνει κάτω από τους 32 γιγατόνους -ποσότητα που συνδέεται με αύξηση 2 βαθμών Κελσίου- αλλά μόνο εάν υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα της καθαρής ενέργειας. «Ένα τέτοιο σενάριο θα αυξήσει τις πιθανότητες ανόδου των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά τουλάχιστον 6 βαθμούς, κάτι που θα υποχρεώσει τις επόμενες γενιές να βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες», εξήγησε ο Τζόουνς.

Στη νέα έκθεσή του, ο ΙΕΑ υπολογίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει έως το 2020 να επενδύσει περίπου 5 τρισ. δολάρια στην ενεργειακή αποδοτικότητα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις καθαρές μεταφορές ώστε να αποτραπεί το σενάριο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Τζόουνς. Τα κέρδη από μια τέτοια επένδυση θα ανέρχονταν στα 4 τρισ., κατεβάζοντας ουσιαστικά το κόστος αυτής της μετάβασης στο 1 τρισ. δολ. «Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα οδηγείται σε οριακό σημείο. Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ενισχύεται χρόνο με το χρόνο», λέει, από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ Μαρία βαν ντερ Χόβεν. «Πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι διαθέσιμες, όμως δεν αξιοποιούνται αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες» της υπερθέρμανσης. Τους τελευταίους μήνες, ο οργανισμός απευθύνει τη μία έκκληση μετά την άλλη προς τις κυβερνήσεις να πάψουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα, αυξάνοντας τις επιδοτήσεις ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απευθείας επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ανήλθαν το 2010 σε περίπου 500 δισ. δολάρια, έναντι μόλις 66 δισ. δολαρίων για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Καμπανάκι για αύξηση της θερμοκρασίας

Έως το 2020 η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά ένα τρίτο, εάν δεν αλλάξουν οι ισχύουσες πολιτικές απέναντι στις ΑΠΕ.

Κατά 6 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει μακροπρόθεσμα η παγκόσμια θερμοκρασία, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, εάν ο κόσμος δεν αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του.

Έως το 2050 με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα διπλασιαστούν, όπως προειδοποιεί ο Ρίτσαρντ Τζόουνς.

Κάτω από τους 32 γιγατόνους είναι πιθανό να μείνει η ποσότητα των εκπομπών -ποσότητα που συνδέεται με αύξηση 2 βαθμών Κελσίου- αλλά μόνο εάν υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Σε 500 δισ. δολάρια ανήλθαν οι απευθείας επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, έναντι μόλις 66 δισ. δολαρίων για την ανανεώσιμη ενέργεια.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04-06/05/2012)