Δεσπόζει, τον τελευταίο καιρό, στην ενεργειακή επικαιρότητα της χώρας η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ομίλου ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ). Η διαδικασία αυτή, όπως και όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματιστεί στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, διεξάγεται μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του, την 1η Ιουλίου 2011 (N. 3986/2011), είναι ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Κουκιάδη
Δεσπόζει, τον τελευταίο καιρό, στην ενεργειακή επικαιρότητα της χώρας η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ομίλου ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ). Η διαδικασία αυτή, όπως και όλες οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματιστεί στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, διεξάγεται μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του, την 1η Ιουλίου 2011 (N. 3986/2011), είναι ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Κουκιάδης.

Ο Ιωάννης Κουκιάδης γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940 στο Τρίκερι Βόλου. Ελαβε Το Πτυχίο Της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1963 με βαθμό «άριστα». Το 1966 ο Ιωάννης Κουκιάδης διορίσθηκε δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Από το 1967 έως 1970 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Το 1971 ο Ιωάννης Κουκιάδης ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Παρίσι με βαθμό «άριστα». Το 1973-74 συνέχισε τις σπουδές στο Μόναχο και το Αμβούργο με υποτροφία του ιδρύματος Humbold-Stiftung. Το 1976 έγινε Υφηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1978 εξελέγη ομόφωνα καθηγητής στην τότε έδρα του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης δίδαξε Κοινωνική Πολιτική στο Οικονομικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1985 καθώς και το 1987 εξελέγη Πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.

Στο βιογραφικό του Ιωάννη Κουκιάδη υπάρχουν τίτλοι σε κορυφαίες θέσεις. Διετέλεσε Πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Δ.Σ. της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση Γρίβα και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, Πρόεδρος της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δικαίου της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (1994-1997), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Ε.Π. κατά την πρώτη τριετία ίδρυσής του,. Πρόεδρος Επιτροπών για τα νομοσχέδια για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (Ν. 1876/1990) και για την ίδρυση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ν. 2232/1994): Εκλέχτηκε ως Πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ. Ν. 1876/1990) για δύο τετραετίες από το 1991 και για δύο διετίες Πρόεδρος της Εταιρείας Νομικών Β. Ελλάδος. Είναι από το 1991 Αντιπρόεδρος του Τελλογλείου ιδρύματος Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Ο Ιωάννης Κουκιάδης είναι παντρεμένος από το 1973 με τη δικηγόρο Αγγελική Καραλή και έχει ένα παιδί, το Δημήτρη, που είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια North West του Σικάγο και Φρανκφούρτης της Γερμανίας.

Είναι συγγραφέας 7 βιβλίων μεταξύ των οποίων το τρίτομο βιβλίο με τίτλο «Εργατικό Δίκαιο-Εργασιακές σχέσεις» (ατομικές και συλλογικές) και 60 και πλέον άρθρων δημοσιευμένων σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Συνεκδότης R. Blanpain του βιβλίου με τίτλο «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο. Πριν και μετά το Μάαστριχτ ». Παράλληλα έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.

Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων με αντίστοιχες εισηγήσεις, δίδαξε σε αλλοδαπά Πανεπιστήμια και συμμετείχε σε διεθνείς συνδιασκέψεις για Ευρωπαϊκά θέματα, μεταξύ των οποίων η 1η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων (Βαρκελώνη) και η 2 η αντίστοιχη Συνδιάσκεψη στην Καζαμπλάνκα.

Τον Ιούλιο του 1999, ο Ιωάννης Κουκιάδης εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κατά την διάρκεια της θητείας του υπήρξε μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης, της Επιτροπής Αναφορών και από το 2001 Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών θεμάτων και Εσωτερικής αγοράς. Επίσης είχε οριστεί Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υπερκαυκάσιες χώρες και από το 2002 μέχρι τη λήξη της θητείας του εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις παρευξείνιες συνδιασκέψεις των κοινοβουλίων των μελών των χωρών επί μία τριετία

Από το έτος 2005, ο Ιωάννης Κουκιάδης επανήλθε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στην Νομική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.