Τον τερματισμό των εξαγωγών πετρελαίου προς βρετανικές και γαλλικές εταιρείες ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, Αλιρεζά Νικζάντ, στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, την οποία αναπαράγει το Reuters, οι Ιρανοί δηλώνουν ότι «θα πουλήσουμε το πετρέλαιό μας σε νέους πελάτες»

Τον τερματισμό των εξαγωγών πετρελαίου προς βρετανικές και γαλλικές εταιρείες ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, Αλιρεζά Νικζάντ, στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου, την οποία αναπαράγει το Reuters, οι Ιρανοί δηλώνουν ότι «θα πουλήσουμε το πετρέλαιό μας σε νέους πελάτες».

«Εχουμε τους δικούς μας πελάτες...Το Ιράν εξέτασε την αντικατάσταση αυτών των εταιριών», είπε ο Αλιρεζά Νικζάντ.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε προκληθεί αναστάτωση και σύγχυση σχετικά με το ενδεχόμενο τερματισμού των ιρανικών εξαγωγών προς έξι ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και την Ελλάδα- ως αντίποινα στο εμπάργκο της ΕΕ. Ωστόσο, τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες είχαν μεταδοθεί από την ιρανική τηλεόραση είχε διαψεύσει το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει την ΕΕ πως θα διέκοπτε τις πετρελαϊκές εξαγωγές προς την ΕΕ, εάν οι «27» προχωρούσαν σε εμπάργκο στα ιρανικά πετρελαιοειδή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στις 23 Ιανουαρίου σε εμπάργκο -το οποίο ισχύει μόνο για τη σύναψη νέων συμβολαίων, δίνοντας περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο στις χώρες που εξαρτώνται από το Ιράν (όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία).

Τέλος, ας σημειωθεί ότι το 2011 η Γαλλία αγόρασε μόλις το 3% του πετρελαίου από το Ιράν, ενώ η Βρετανία εκτιμάται ότι δεν κάνει πλέον εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.