Την έγκριση της στη δημιουργία της εταιρείας Hellenic Aviation η οποία θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται το σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων για αεροσκάφη στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας έδωσε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρει το Sigma Live, η Hellenic Aviation δημιουργήθηκε από τις εταιρείες Hellenic Mining (41)%, Μότορ Όϊλ (34%), Cyclon(15%), Iacovou (5%) και CTC (5%).
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η νέα εταιρεία θα υπογράψει συμφωνία παραχώρησης για την κατασκευή, χρηματοδότηση και διαχείριση του συστήματος αποθήκευσης και διανομής καυσίμων αεροσκαφών στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας με την Hermes Airports. Πρόκειται για το ευρύτερα γνωστό project Fuel Farm το οποίο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 38εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΠΑ αν και στο παρόν στάδιο η εταιρεία δεν εκτελεί οικονομικές λειτουργίες σε μόνιμη βάση και γενικά δεν έχει οικονομική δραστηριότητα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Hermes Airports και την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης, η Hellenic Aviation θα εκτελεί οικονομικές λειτουργίες μέχρι το 2031. Στην απόφαση της ΕΠΑ σημειώνεται επίσης ότι η έναρξη λειτουργίας του συστήματος αναμένεται περί τον Σεπτέμβριο του 2012.
Παράλληλα με το σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων αεροσκαφών η εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση πρατηρίου καυσίμων εντός του χώρου του αεροδρομίου στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η κατασκευή του Συστήματος Ανεφοδιασμού Καυσίμων (συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Hydrant και του πρατηρίου καυσίμων που θα βρίσκεται εντός του Αεροδρομίου Λάρνακας) είναι συνδεδεμένη με τη διαχείρισή του στην παρούσα συγκέντρωση εφόσον (α) αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία του Συστήματος, (β) η συμφωνία μεταξύ της Hermes Airports Ltd και της Hellenic Aviation αφορά τόσο την κατασκευή όσο και τη μετέπειτα διαχείριση του Συστήματος και (γ) το ‘Throughput Fee’, το οποίο θα χρεώνεται όταν αρχίσει η λειτουργία του Συστήματος και, άρα, μετά από την κατασκευή του, θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από τις συνολικές καταναλώσεις καυσίμων κατά τη διάρκεια ενός έτους, τόσο τα συνολικά έξοδα χρηματοδότησης και κατασκευής του Συστήματος Ανεφοδιασμού Καυσίμων όσο και τα συνολικά έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισής του.
Με τη λειτουργία του νέου Συστήματος, επισημαίνει ακόμα η Επιτροπή, η αγορά προμήθειας καυσίμων θα παραμείνει στις εταιρείες προμήθειας καυσίμων, η δραστηριότητα της παραλαβής και αποθήκευσης θα προσφέρεται από το Σύστημα Ανεφοδιασμού Καυσίμων επί ίσοις όροις για όλους τους χρήστες ως η συμφωνία Hermes Airports Ltd- Hellenic Aviation, και η διανομή καυσίμων θα προσφέρεται από εταιρείες διανομής οι οποίες θα έχουν τη σχετική άδεια, διαχωρίζοντας έτσι την τιμή για κάθε υπηρεσία.
Με τη δημιουργία του νέου συστήματος, σημειώνεται, θα παρέχονται οι υπηρεσίες ανεφοδιασμού των αεροσκαφών με πιο ασφαλή, αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον που προκύπτουν από τη χρήση βυτιοφόρων οχημάτων για ανεφοδιασμό αεροσκαφών.