Η αναθεώρηση του κανονισμού REACH δίνει αφορμή για μια νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Καυσίμων (FuelsEurope) προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει σχετικά, είναι η επιστήμη που πρέπει να καθοδηγεί τις μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν την υγεία και το περιβάλλον, χωρίς όμως να υιοθετούνται κανόνες που να καταπνίγουν την καινοτομία και επισημαίνει ότι η σαφήνεια, η ευελιξία και η εστίαση στους πραγματικούς κινδύνους είναι το κλειδί για την ευόδωση αυτών των στόχων.
Σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε, η FuelsEurope προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμίσει την αναθεώρηση του κανονισμού REACH και της δέσμης μέτρων για τη βιομηχανία χημικών προϊόντων, με τους ευρύτερους στόχους της για απλούστευση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Καθώς αποτελεί τον πυλώνα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα, οι κανονισμοί REACH και CLP* θα πρέπει να παραμείνουν τα κεντρικά πλαίσια που θα καθοδηγούν την ασφάλεια και τους ορισμούς των χημικών προϊόντων.
Η επικείμενη αναθεώρηση του REACH πρέπει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ελλείψεις, χωρίς να ενισχύει την πολυπλοκότητα ή να αναπαράγει υφιστάμενους κανόνες. Τα ρυθμιστικά μέτρα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και να εδράζονται σε ενδελεχή αξιολόγηση κινδύνων, διασφαλίζοντας ότι τόσο η προστασία της ανθρώπινης υγείας όσο και η προστασία του περιβάλλοντος ενισχύονται αποτελεσματικά.
Η FuelsEurope ανησυχεί για την έλλειψη σαφήνειας που καταγράφηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του CARACAL 54. Πολλές πρώιμες προτάσεις κινδυνεύουν να αυξήσουν σημαντικά τη γραφειοκρατία χωρίς να αποφέρουν σαφή κέρδη στην ασφάλεια ή τη βιωσιμότητα.
Η FuelsEurope υποστηρίζει τις έξυπνες, επιστημονικά τεκμηριωμένες επικαιροποιήσεις στον κανονισμό REACH, που βασίζονται στην επιστήμη, προωθούν τη ρυθμιστική αποτελεσματικότητα και την καινοτομία, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των υφιστάμενων πλαισίων:
- Εκσυγχρονισμένες απαιτήσεις πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για τη δοκιμή και την αξιολόγηση (IATAs) και των μεθοδολογιών νέας προσέγγισης (NAMs), ιδιαίτερα σημαντικές για τις πολύπλοκες ουσίες UVCB.
- Ρυθμιστική ευελιξία με καλύτερη αποδοχή εξαιρέσεων και προσαρμογών των τυποποιημένων απαιτήσεων πληροφόρησης με βάση την έκθεση ή άλλες επιστημονικές αιτιολογήσεις.- Επαρκείς μεταβατικές περίοδοι για να βοηθηθεί η βιομηχανία να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στις νέες απαιτήσεις.
- Τυπικοποίηση των αναλύσεων επιλογών διαχείρισης κινδύνου (RMOA) για να εξασφαλιστεί αναλογική και αποτελεσματική ρύθμιση, με έμφαση στους πραγματικούς κινδύνους.
- Διαφανής οδικός χάρτης ιεράρχησης για να υπάρχει προβλεψιμότητα για τις αρχές και τη βιομηχανία.
- Σαφέστερος ρόλος του καταλόγου υποψηφίων, ως εργαλείου ιεράρχησης και όχι ως οδού προς την αδειοδότηση.
Η FuelsEurope αντιτίθεται σθεναρά σε προτάσεις που αυξάνουν τη ρυθμιστική πίεση χωρίς δικαιολογημένα οφέλη:
- Μια γενική εφαρμογή του συντελεστή κατανομής μίγματος (MAF).
- Ευρεία εφαρμογή της Γενικής Προσέγγισης Κινδύνου (GRA) πέραν των CMR ή σε επαγγελματικές χρήσεις.
- Η έννοια της «βασικής χρήσης» που εφαρμόζεται αδιακρίτως
- αυτό πρέπει να παραμείνει ένα κατά περίπτωση εργαλείο.
- Υπερβολικά ευρεία ομαδοποίηση ουσιών χωρίς σαφή αιτιολόγηση με βάση τη χημική ουσία ή την επικινδυνότητα.
- Επαναπροσδιορισμός των ενδιάμεσων προϊόντων ή περιττές δοκιμές για ενδοκρινικές διαταραχές (ED) όταν τα υπάρχοντα στοιχεία είναι επαρκή.
Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα που κυκλοφόρησε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος, ο κανονισμός REACH υπήρξε ένα παγκοσμίως σεβαστό μοντέλο για τη ρύθμιση των χημικών ουσιών. Η αναθεώρησή του είναι μια ευκαιρία για την τελειοποίηση και τη διασφάλιση του μέλλοντος - και όχι για την υπεραπλοποίησή του. Μια ισορροπημένη, βασισμένη στον κίνδυνο και φιλική προς την καινοτομία προσέγγιση θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική και ασφαλής.
* Ο κανονισμός REACH αφορά στην καταχώριση, αξιολόγηση, αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων. Παρέχει επίσης, πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι ουσίες και αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού τους σε όλο το φάσμα της αλυσίδας εφοδιασμού, από τους παρασκευαστές και τους προμηθευτές.
Απαιτεί παράλληλα, από τις επιχειρήσεις ή τα μεμονωμένα άτομα που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο των βιομηχανικών ή επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων μια χημική ουσία, είτε σε καθαρή μορφή είτε σε μείγμα, να παρέχουν πληροφορίες στους παρασκευαστές και τους προμηθευτές των χημικών ουσιών ή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA).
Ο REACH συνδέεται επίσης άμεσα, με τον κανονισμό για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μειγμάτων (CLP) με τον οποίο θεσπίζεται η χρήση δηλώσεων επικινδυνότητας και προφύλαξης καθώς και εικονογραμμάτων που αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την προαγωγή της προστασίας στους χώρους εργασίας.