Απτή απόδειξη της εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, την χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Σίμον Πέρες στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του τελευταίου στην Μεγαλόνησο εντός του 2011. Όπως ανέφερε, η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ήταν πολύ φιλική και παραγωγική, ενώ στη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

Απτή απόδειξη της εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, την χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Σίμον Πέρες στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του τελευταίου στην Μεγαλόνησο εντός του 2011. Όπως ανέφερε, η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ήταν πολύ φιλική και παραγωγική, ενώ στη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, μετά και την από κοινού χάραξη ορίων ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία συμμετέχει και η ισραηλινή Delek. Επίσης, στη συνάντησή τους αναφέρθηκαν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

 

Όπως τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και την επιβεβαίωση των οποίων αναμένονται για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για την ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Πέραν τούτου, επισήμανε ο κ. Χριστόφιας, η εξέλιξη αυτή διανοίγει νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

«Θέλω να τονίσω ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12 έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση της Τουρκίας «εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου». Όπως τόνισε, πρόκειται για μια στάση προκλητική και επιθετική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και στις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ. «Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να στέλλει ισχυρό το μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί τον διεθνή νόμο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να τον παραβιάζει ».

 

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Θέλω να επαναλάβω ότι δεν αποδεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής», ξεκαθάρισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

 

«Υπογράμμισα ότι παρά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους μας και τον εποικισμό, από πλευράς μας προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση για ουσιαστική συζήτηση», συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας, ενώ διακήρυξε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

«Επανέλαβα στον εξοχότατο Πρόεδρο ότι, παρά τις αντιξοότητες, προτίθεμαι να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας λύσης που θα προβλέπει ένα κράτος, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά και οι νόμιμοι πολίτες του θα ευημερούν», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

 

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη δήλωση του Κουαρτέτου της 23ης Σεπτεμβρίου 2011, και θεωρεί ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για επανέναρξη και αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και επίτευξης λύσης στη Μέση Ανατολή. Επίσης, επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου σε μία λύση που πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, και του κράτους του Ισραήλ. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους το οποίο μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

 

Όσον αφορά στις ανακατατάξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι, από κοινού με τον κ. Πέρες, εξέφρασαν την κοινή ελπίδα τους αυτές να οδηγήσουν στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Επίσης, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι, στην συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, επαναβεβαιώθηκε το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με την υπογραφή (λίγο πριν τη συνάντηση) τεσσάρων διμερών συμφωνιών). Όπως διευκρίνισε: «Οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Υποδομών του Ισραήλ, στο περιθώριο της επίσκεψης, έχουν ως στόχο να προωθήσουν τις σχέσεις μας στους εν λόγω τομείς ακόμα περισσότερο».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr