Η Socar θα ενδιαφερθεί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εφόσον επιλεγεί ο ελληνοιταλικός αγωγός για την εξαγωγή του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη και να λήξει η εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ με την Τουρκική Botas. Tη θέση αυτή εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Socar Elashad Nasirov, απαντώντας στην πρόταση εξαγοράς ποσοστού της ΔΕΠΑ, που δέχτηκε από την Ελληνική πλευρά. Η πρόταση κατατέθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Μπακού

Η Socar θα ενδιαφερθεί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, εφόσον επιλεγεί ο ελληνοιταλικός αγωγός για την εξαγωγή του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη και να λήξει η εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ με την Τουρκική Botas.

Tη θέση αυτή εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Socar Elashad Nasirov, απαντώντας στην πρόταση εξαγοράς ποσοστού της ΔΕΠΑ, που δέχτηκε από την Ελληνική πλευρά. Η πρόταση κατατέθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Μπακού.

Σύμφωνα δε με τα όσα μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, ο Έλληνας υπουργός, φέρεται να πρότεινε στους Αζέρους δύο εναλλακτικές συμμετοχής τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

*Μέσω της εξαγοράς ποσοστού της μικτής εταιρείας Ποσειδών, στην οποία η ΔΕΠΑ και η Edison κατέχουν ίσα ποσοστά. Ως γνωστόν η εταιρεία αυτή θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον υποβρύχιο αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας, όπως και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.

*Με την εξαγορά απευθείας ποσοστών της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί, ενδεχομένως στις αρχές του 2012.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα, περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ από την αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar, προσθέτοντας ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον υφίσταται και από το Κατάρ.

Σε ότι αφορά στις θέσεις της Socar για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Nasirov δήλωσε: "Η οριστική απόφαση (για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ), εξαρτάται από την επιλογή του «δρόμου» εξαγωγής του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη". "Επίσης", συνέχισε ο ίδιος "αναμένουμε την οριστική απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης και τη λύση της διαφοράς μεταξύ ΔΕΠΑ και Botas (σ.σ. αναφέρεται στο γνωστό θέμα της ανατίμησης της τιμής του αζέρικου αερίου που πουλήθηκε στην Ελλάδα από το 2008 και μετά). Δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε σε νομικές διαμάχες" συμπλήρωσε.

Με τις δηλώσεις του ανώτατο στέλεχος της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαιώνει απλώς ότι διατηρεί σταθερή τη θέση, ότι δηλαδή ότι η Socar θα συμμετάσχει στο εταιρικό σχήμα όποιου από τα σχέδια επιλέξει για την εξαγωγή του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη (αγωγοί ITGI, TAP, Nabucco).

Μάλιστα σε παλαιότερες δηλώσεις του ο ίδιος είχε τονίσει ότι η εταιρεία του δεν διεκδικεί απλώς συμμετοχή στην κοινοπραξία του αγωγού, αλλά και στο μάνατζμεντ, ώστε να διασφαλίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα του αζέρικου αερίου.

Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται στον απόηχο της τριπλής συμφωνίας Αζερμπαϊτζάν -Τουρκίας για το φυσικό αέριο που υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου και της έναρξης ιδιαίτερα στενών σχέσεων των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα (θεμελίωση νέου διυλιστηρίου από μικτή εταιρεία στη Σμύρνη).

Η συμφωνία χαιρετίσθηκε από όλες τις πλευρές και πρωτίστως τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς σηματοδοτεί τη λήξη μίας εκκρεμότητας, που απέτρεπε μέχρι σήμερα την τράνζιτ διέλευση του αζέρικου αερίου από το τουρκικό δίκτυο και άρα τον υπολογισμό του κόστους μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, Socar καιBotas, συμφώνησαν την ίδρυση μικτής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και εκμετάλλευση της νέας υποδομής που πρέπει να κατασκευαστεί στην Τουρκία. Αυτή είναι απαραίτητη για τη διέλευση επιπλέον 16 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, από τα οποία τα 6 θα απορροφούνται από την Τουρκία και τα υπόλοιπα θα προωθούνται στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το παρελθόν έγιναν συζητήσεις μεταξύ της Botas, της ΔΕΠΑ και της Edison, για συμμετοχή της πρώτης στον υποθαλάσσιο αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας και των 2 άλλων στην εταιρεία που θα κατασκεύαζε την υποδομή στην Τουρκία. Ωστόσο οι συζητήσεις δεν κατέληξαν, παρότι είχε ετοιμαστεί και σχέδιο ΜΟU.

Τέλος υπό το πρίσμα του στενέματος των σχέσεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, οι χειρισμοί από δω και πέρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς εμμέσως οι Αζέροι δείχνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε σχέδια άλλα από τον ελληνοιταλικό αγωγό.

(από www.euro2day.gr,04/11/2011)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr