Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών βάσει των διεθνών κανόνων για την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Κανόνες οι οποίοι «δεν μπορεί να παραβλεφθούν, όσο και αν πιέζει η τρόικα», όπως τόνιζε αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών.
Με δεδομένο τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, μέχρι τα τέλη του έτους, εκτός των 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και τα 935 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης των 11 παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και την άδεια λειτουργίας των 35.000 παιγνιομηχανημάτων, αναμένουν έσοδα και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Τα έσοδα και από τις ιδιωτικοποιήσεις των τριών εταιρειών τα υπολογίζουν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα που αναμένουν από το «Ελ. Βενιζέλος» είναι προφανές ότι μπορεί και να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.
Οπότε, δεν αποκλείεται, μαζί με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, να διερευνούν και το ενδεχόμενο της πώλησης ενός πακέτου μετοχών άνω του 21% από το 55% που κατέχει το Δημόσιο και το οποίο χρονικά είχε τοποθετηθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Τα συνολικά φετινά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, από τα 5 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά και τα οποία έπεσαν στα 4 δισ. ευρώ προ μηνός, τώρα φαίνεται να περιορίζονται στα 2 δισ. ευρώ. Ως προς τις πωλήσεις επιχειρήσεων, τα νέα δεδομένα που υπάρχουν είναι τα εξής:
Νομικό πρόβλημα με την τιτλοποίηση
1Μετατίθεται για το 2012 η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, από την οποία ανέμεναν περίπου 750 εκατ. ευρώ, καθώς εκκρεμεί η επίλυση των νομικών προβλημάτων από την τιτλοποίηση των εσόδων των Λαχείων μέχρι και το 2013, που συμφωνήθηκε το 2000 μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο και την επωνυμία «Αριάδνη».
Η άρση της υποθήκης της «Αριάδνης» θα ανάψει το «πράσινο φως» για να πωληθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από Πρωτοχρονιάτικο, Εθνικό, Λαϊκό, Ξυστό κ.λπ., ειδάλλως θα μετατεθεί η πώληση, καθώς οποιαδήποτε λύση χωρίς τη συναίνεση της εταιρείας ειδικού σκοπού θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πιστωτικό γεγονός.
2Το 2012 θα γίνει και η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ που κατέχει το Δημόσιο και το οποίο είχε προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
3Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν γίνει οι προκηρύξεις για το Ελληνικό. Η διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Θα προηγηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατάθεση των επενδυτικών προτάσεων, εκ των οποίων θα επιλεγεί το καταλληλότερο επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων.
4Μετατίθενται για το 2012 και τα σχέδια για την πώληση του 35,5% (27,46% το Δημόσιο και 8,02% η ΔΕΚΑ) των Ελληνικών Πετρελαίων που κατέχει το Δημόσιο. Κι αυτό γιατί αναμένουν τα αποτελέσματα της βολιδοσκόπησης του Ομίλου Λάτση, που σήμερα κατέχει το 41% των ΕΛΠΕ, από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους UBS και Nomura International PLC. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου σημείωνε ότι η πώληση των ΕΛΠΕ θα πάει μαζί με την πώληση του 55% της ΔΕΠΑ επί του συνόλου 65% που κατέχει το Δημόσιο, με ανοιχτό το ζήτημα του δικαιώματος προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ.
Έρχεται η σειρά της ΔΕΗ
* Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε χθες τη χρονική μετάθεση της πώλησης των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι μια κίνηση που ξεκινάει το 2011 και ολοκληρώνεται στις αρχές του 2012».
Μετά από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις θα ακολουθήσει και αυτή της ΔΕΗ, είτε με πώληση του 17% των μετοχών της είτε με πώληση ποσοστών των θυγατρικών της σε μεταφορά και διανομή είτε με τη δημιουργία μιας «μικρής» ΔΕΗ, στην οποία θα εισφερθούν μονάδες παραγωγής και άλλα στοιχεία του ενεργητικού. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχουν καταλήξει και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς λιγνίτη στη χώρα.
Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τις επιπλέον ραδιοσυχνότητες και τα νέα προϊόντα που θα διατεθούν. Η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")