Κομισιόν: Μέτρα για τη Μείωση των Εκπομπών Αέριων Ρύπων από τις Θαλάσσιες Μεταφορές

Κομισιόν: Μέτρα για τη Μείωση των Εκπομπών Αέριων Ρύπων από τις Θαλάσσιες Μεταφορές
energia.gr
Παρ, 7 Οκτωβρίου 2011 - 16:18
Έγγραφο εργασίας που αφορά τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων από τις θαλάσσιες μεταφορές και τα αναγκαία μέτρα για να διατηρηθούν αυτές ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (Espo). Στόχος των μέτρων είναι να διατηρηθεί ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή ναυτιλία στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, σε ό,τι αφορά τη χρήση περιβαλλοντικών καυσίμων

Έγγραφο εργασίας που αφορά τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων από τις θαλάσσιες μεταφορές και τα αναγκαία μέτρα για να διατηρηθούν αυτές ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (Espo). Στόχος των μέτρων είναι να διατηρηθεί ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή ναυτιλία στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, σε ό,τι αφορά τη χρήση περιβαλλοντικών καυσίμων.

Στο έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει τις νέες διατάξεις τής υπό αναθεώρηση οδηγίας 1999/32/ΕΚ σχετικά με την περιεκτικότητα ορισμένων υγρών καυσίμων. Η προτεινόμενη νομοθεσία εναρμονίζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. με τις τελευταίες απαιτήσεις του ΙΜΟ.

Η οδηγία θεσμοθετεί, από την 1η Ιανουαρίου του 2015, νέο όριο (0,1%) στην περιεκτικότητα θείου για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε πλοία εντός των ευρωπαϊκών περιοχών ελέγχου (SECA), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται η μείωση σε περιεκτικότητας σε θείο από 4,5% σε 0,5% από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Όπως αναφέρει η Espo, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη στήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες μετατροπές των πλοίων τους.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο προτείνονται ενισχύσεις από το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο όπως το πρόγραμμα ΤΕΝ-Τ, το πρόγραμμα Marco Polo II και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Επιπλέον, το έγγραφο περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χορηγούν ενισχύσεις στις αναγκαίες επενδύσεις προσαρμογής των πλοίων στα νέα όρια. Η Επιτροπή, τονίζει η ESPO, αναγνωρίζει την ανάγκη θέσπισης παρόμοιων προτύπων και σε γειτονικά κράτη με την Ε.Ε., όπως η Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αλλαγές της ροής της θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση το έγγραφο εργασίας προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοντέλου με σκοπό να βοηθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση. Επίσης προαναγγέλλει νέες μελέτες για το 2012 προκειμένου να ληφθούν και άλλα μέτρα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr