Ο σημερινός προβληματικός και ξεπερασμένος τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ επιβαρύνει αναίτια τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς των ΑΠΕ να δουλέψουν από κοινού στα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ορθολογικότερου και πιο φιλόδοξου πλαισίου ανάπτυξης

Ο σημερινός προβληματικός και ξεπερασμένος τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ επιβαρύνει αναίτια τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς των ΑΠΕ να δουλέψουν από κοινού στα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ορθολογικότερου και πιο φιλόδοξου πλαισίου ανάπτυξης των ΑΠΕ, ενός πλαισίου που παράλληλα θα προστατεύει τους καταναλωτές από αδικαιολόγητες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Greenpeace θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω απαραίτητα βήματα:

1. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής της ενέργειας και να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών και το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη.

2. Ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ ώστε να αντανακλά τα πραγματικά κόστη της ηλεκτροπαραγωγής ή ακόμη και κατάργησή του ως ξεχωριστής επιπλέον χρέωσης. Στη δεύτερη περίπτωση τα αναγκαία για την ανάπτυξη των ΑΠΕ κόστη θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο κόστος των προμηθευτών, όπως δηλαδή γίνεται με όλα τα άλλα κόστη.

3. Να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξουν λογικές αναπροσαρμογές στις πράσινες επιδοτήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι εγγυημένες τιμές για τους νέους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά ή ο αναπτυξιακός νόμος για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ.

4. Στον αντίποδα, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2014 και το 2020, εφόσον οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος παραγωγής, προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και βοηθούν στη γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

5. Έμπρακτη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση των προσπαθειών για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών CO2 ως το 2020 κατά 30%, από 20% που είναι σήμερα. Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ως απόρροια της υιοθέτησης του στόχου 30%, θα δημιουργήσει κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν έργα ΑΠΕ, εξοικονόμησης ενέργειας, αναβάθμισης δικτύων αλλά και απαραίτητες κοινωνικές παροχές.

 

Οι αναπροσαρμογές στις τιμές των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το συνεχώς μειούμενο κόστος των καθαρών τεχνολογιών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σήμερα, με την χρηματοπιστωτική στενότητα, δεν υπάρχει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της αγοράς ΑΠΕ, όπως συνέβη παλαιότερα σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία, Τσεχία). Γι’ αυτό η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει την προσεκτική μείωση των εγγυημένων τιμών (όπως έγινε στη Γερμανία) με τρόπο που οδηγεί στην ανάπτυξη της αγοράς.

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι επιλογές όπως η υπερβολική μείωση των εγγυημένων τιμών, η επιβολή έκτακτης εισφοράς (όπως ανεύθυνα εισηγούνται κάποιοι) ή το πάγωμα της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ επειδή κάποιοι μπερδεύουν τις πολλές αιτήσεις για επενδύσεις με ολοκληρωμένα έργα και την εκπλήρωση των στόχων μας, θα έχουν τραγικές συνέπειες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και κατ’ επέκταση, για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης.

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr