Τ. Γιαννίτσης: Η Σημασία του Φυσικού Αερίου για τον Ενεργειακό Τομέα της Χώρας Μας

Τ. Γιαννίτσης: Η Σημασία του Φυσικού Αερίου για τον Ενεργειακό Τομέα της Χώρας Μας
energia.gr
Δευ, 3 Οκτωβρίου 2011 - 17:44
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, κ. Τ. Γιαννίτσης, απηύθυνε ομιλία σήμερα, στα πλαίσια των εγκαινίων της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας. Αναφέρθηκε εκτενώς στον θετικό ρόλο που παίζει για τον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας, καθώς και στο επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ, το οποίο επεκτείνεται διαρκώς σε νέες κατευθύνσεις, πέραν της διΰλισης.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, κ. Τ. Γιαννίτσης, απηύθυνε ομιλία σήμερα, στα πλαίσια των εγκαινίων της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας. Αναφέρθηκε εκτενώς στον θετικό ρόλο που παίζει για τον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας, καθώς και στο επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ, το οποίο επεκτείνεται διαρκώς σε νέες κατευθύνσεις, πέραν της διΰλισης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Για τα ΕΛΠΕ, ως εταίρου της Elpedison Power, τα εγκαίνια μιας μεγάλης επένδυσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με φυσικό αέριο είναι μια στιγμή ιδιαίτερης ικανοποίησης. Η επένδυση ξεκίνησε το 2008, ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ, δημιούργησε μια ισχύ 420 MW και η υλοποίησή της συνδέθηκε με κατά μέσο όρο 350 θέσεις εργασίας στο εργοτάξιο και άλλες τόσες περίπου εκτός εργοταξίου, στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή της.

 

Δεν θα αναφερθώ ειδικότερα στο έργο αυτό καθ’ εαυτό, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλ oς της ELPEDISON Power, κ. Ανδρέας Τζούρος θα μας παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία της επένδυσης. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική επενδυτική πρωτοβουλία στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού τοπίου στη χώρα μας. Επιπλέον, είναι ένα ακόμα βήμα στη μετάβαση προς ένα περιβαλλοντικά πιο καθαρό σύστημα παραγωγής και την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού ενέργειας της χώρας.

 

Τα ΕΛΠΕ, ως ένας Όμιλος η παρουσία και η συμβολή του οποίου στην εθνική μας οικονομία και στον κλάδο του είναι παραπάνω από σημαντική, εδώ και τριάντα χρόνια έχουν συστηματικά ακολουθήσει μια πολιτική στον τομέα της ενέργειας, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι:

 

- μια προοδευτική διαφοροποίηση της παραγωγικής τους παρουσίας από τον τομέα της διύλισης προς νέους τομείς ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, την ηλεκτροπαραγωγή, τα φωτοβολταϊκά, τα βιοκαύσιμα,

- ο σημαντικός παραγωγικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων τους, με την εισαγωγή στην αγορά νέων προϊόντων και την επιβολή αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών,

- η όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και την ποικιλία των προσφερόμενων προϊόντων στους παραγωγούς και άλλους χρήστες,

- η έμφαση στις τιμές των προϊόντων, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία οι τιμές αναδεικνύονται σε κρίσιμη παράμετρο των επιλογών των χρηστών πετρελαϊκών προϊόντων.

 

Η επένδυση της Ε lpedison εντάσσεται στην ευρύτερη επενδυτική δραστηριοποίηση του Ομίλου, που εκτείνεται στις εγκαταστάσεις μας στην Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, και συνολικά αγγίζει σχεδόν τα δύο δισεκ ευρώ, καθιστώντας τον Όμιλο επενδυτικό πρωταθλητή της χώρας, και μάλιστα στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας, στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή περίοδο. Σε λίγους μήνες προσβλέπουμε να κάνουμε τα εγκαίνια μιας άλλης εξαιρετικά μεγάλης και σημαντικής μονάδας, το εκσυγχρονισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Εμείς δεν μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη. Δημιουργούμε ανάπτυξη, απασχόληση και εξαγωγές.

 

 

Το φυσικό αέριο «έκλεισε» πρόσφατα 15 χρόνια από την είσοδό του στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Η ζήτησή του αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της αυξανόμενης συμμετοχής του στην ηλεκτροπαραγωγή. Το 2010 η κατανάλωσή του ξεπέρασε τα 3,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το 2011 αναμένεται να σημειωθεί νέα αύξηση, της τάξης του 20%. Η παραγωγική διαδικασία ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου είναι, συγκριτικά, από τις πιο φιλικές για το περιβάλλον, με εκπομπές ρύπων που αναλογούν στο 1/3 των εκπομπών της παραγωγής μέσω στερεών καυσίμων.

 

Σε διεθνή κλίμακα, οι νέες, εμπορικά διαθέσιμες μέθοδοι εξόρυξης φυσικού αερίου έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα αποθέματά του σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, αποσυμπιέζονται οι τιμές εφοδιασμού γι’ αυτούς που το εισάγουν, ενισχύονται οι τάσεις αποσύνδεσης της τιμής του από τις τιμές πετρελαίου, και βελτιώνεται η ανταγωνιστική θέση του συγκεκριμένου καυσίμου. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία CCS ( Carbon Capture & Storage), αναμένεται να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα από την πλευρά τους στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων του φυσικού αερίου, αυξάνοντας σημαντικά τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 15ετία προκειμένου να καταστεί εμπορικά βιώσιμη και ανταγωνιστική.

 

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο και την εγκαθίδρυση μιας ανταγωνιστικής αγοράς αυξημένης ρευστότητας, με την ανάπτυξη εναλλακτικών οδών προμήθειας, όπως είναι οι αγωγοί ITGI, ο IGB, καθώς και νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Σήμερα, λόγω της κρίσης, η αγορά του ηλεκτρισμού έχει υποστεί μία μείωση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 15%, η οποία δημιουργεί για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (επιχειρήσεις και δημόσιο) νέα δεδομένα και πολύπλοκα θέματα για επίλυση.

 

Επίσης, η κρίση, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές εθνικές επιδοτήσεις στις ΑΠΕ, έχουν δημιουργήσει μια πίεση για σοβαρή αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που ουσιαστικά επιβαρύνουν αντίστοιχα τους χρήστες. Όμως, σε αντίθεση με αυτό, το φυσικό αέριο έχει το πλεονέκτημα του συγκριτικά χαμηλότερου κόστους. Αυτό τείνει να παραβλέπεται. Σε μια φάση στην οποία τα εισοδήματα θα συρρικνώνονται ή θα είναι καθηλωμένα και η ανταγωνιστικότητα θα κινείται χαμηλά, θέλουμε να προσδοκούμε ότι οι επενδύσεις μας αυτές θα κληθούν να παίξουν ένα ρόλο που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει τόσο από ενεργειακή, όσο και από αναπτυξιακή οπτική. Η μονάδα αυτή, όπως και η αδελφή της στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν κεφάλαιο που έχει επενδυθεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και το οποίο ανάλογα με το βαθμό εθνικής αξιοποίησής του μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους, ενώ επιτρέπει την ορθολογική αξιοποίηση των περιορισμένων επενδυτικών πόρων που διαθέτουμε σήμερα ως χώρα και κάνει εφικτή την εξοικονόμηση σημαντικών νέων επενδυτικών πόρων.

 

Σε συνάφεια με αυτό, θετικά προς την κατεύθυνση του κόστους του ηλεκτρισμού και της ανταγωνιστικότητας εκτιμώ ότι μπορεί να συμβάλει και η εισαγωγή ανταγωνισμού στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη και λιγνιτικών μονάδων, μέσω της διάθεσής τους σε ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς μεσοπρόθεσμα είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους εκμετάλλευσης του λιγνίτη και την αποδοτική αξιοποίησή του.

 

Ο 'Ομιλός μας σε συνεργασία με τους εταίρους μας, την Edison και τον Ελλάκτορα, με την επένδυση αυτή, βρίσκεται στο πλευρό της χώρας και της κυβέρνησης, και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής που έχουν τεθεί, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εισοδημάτων στην τοπική κοινωνία, αλλά και στη συμμετοχή της στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

 

Από την πλευρά μας κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι, προσβλέπουμε στη μέγιστη δυνατή αναπτυξιακή αξιοποίηση από την κυβέρνηση της νέας αυτής επένδυσης.

 

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr