Σε αναζήτηση προσανατολισμού βρίσκεται εκ νέου ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Η μέχρι πρότινος σταθερή ροή των παραγγελιών από χώρες του εξωτερικού -κυρίως της Ευρώπης- η οποία υποκατέστησε σε έναν βαθμό τη μειωμένη ζήτηση στην αναιμική εγχώρια αγορά, φαίνεται να διακόπτεται τους τελευταίους μήνες, καθώς και η ζήτηση από το εξωτερικό εμφανίζει σημαντική κάμψη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελ. Κούρταλη, οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας -οι μικρομεσαίες βιοτεχνίες- ωθούνται ολοένα και βιαιότερα εκτός αγοράς. «Επιπλέον, οι περισσότερες βιομηχανίες λειτουργούν μόλις 15 ημέρες τον μήνα, αφού η μειωμένη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού θέτει υπό αναθεώρηση το σύνολο του παραγωγικού μηχανισμού. Με τα τρέχοντα δεδομένα, οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τη συσσώρευση αποθεμάτων, όπως είχε συμβεί πριν από μία διετία», επισημαίνει ο κ. Κούρταλης. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι φέτος για πρώτη φορά τα εργοστάσια έκλεισαν στη διάρκεια του καλοκαιριού για διάστημα μεγαλύτερο του μηνός.
Πτωτικά στοιχεία
Η πορεία του κλάδου μέσα στο έτος καθίσταται εμφανής και μέσα από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,1% συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας σε αξία τα 222,7 εκατ. ευρώ, όμως ειδικά οι εξαγωγές της πρωτογενούς κλωστοϋφαντουργίας εμφάνισαν κάμψη κατά 49,1%, υποχωρώντας σε αξία σε 70,9 εκατ. ευρώ το φετινό εξάμηνο, από 139,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Περαιτέρω, η παραγωγή στην κλωστοϋφαντουργία υποχώρησε φέτος κατά 18,4%, ενώ οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν συνολικά 6,6%, με την εγχώρια αγορά να καταγράφει κάμψη της τάξεως του 13,6% και την εξωτερική αγορά μικρή βελτίωση κατά 3,9%.
Κατ’ αναλογία, οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ειδών συρρικνώθηκαν κατά 12,6%, στα 287,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών των συναφών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 16,7% στην εγχώρια αγορά και κατά 5,5% συνολικά. Να σημειωθεί ότι το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ειδών αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ η ίδια τάση κυριάρχησε και το πρώτο τρίμηνο του 2011, χωρίς συνέχεια ωστόσο.
Στους προβληματισμούς των επιχειρηματιών του κλάδου πάντως, έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση της πολιτείας στις πληρωμές των προμηθευτών κλωστοϋφαντουργικών ειδών. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒΚ, ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί ούτε Μόνιμες Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, ούτε και Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις-προμηθευτές για τα υλικά που έχουν παραδώσει εδώ και μήνες.
Αλλαγή στρατηγικής
Μέσα από αυτό το πρίσμα, δεν ξαφνιάζει η απόφαση της Επιλέκτου Κλωστοϋφαντουργίας -η οποία εξάγει το 80% του τζίρου της- να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Ο όμιλος επιδιώκει τη διαφοροποίηση, δραστηριοποιούμενος ήδη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και προσβλέπει σε συνέργειες γύρω από αυτό το αντικείμενο.
Στον χώρο της ενέργειας προσανατολίζεται επίσης η Ελληνική Υφαντουργία, διατηρώντας δύο άδειες για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών ισχύος 1,7MW, πιθανώς μέσα στο 2012, ενώ αναζητεί τρόπους αξιοποίησης των ακινήτων αλλά και του παρωχημένου μηχανολογικού εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι η Ελ.Υφ. αναμένει σε επιστροφές ΦΠΑ ποσό ύψους 7 εκατ. ευρώ ενώ εξάγει το 95% της παραγωγής της.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")