Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν χθες το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου). Όπως τόνισε ο Πρύτανης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, «μαζί μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους, μπορούμε μαζί να δώσουμε μία προοπτική στον τόπο, μπορούμε μαζί να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σχεδιασμό, έτσι που τα επόμενα χρόνια η Κύπρος να έχει μια επάρκεια σε θέματα ενέργειας

Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν χθες το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου). Όπως τόνισε ο Πρύτανης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, «μαζί μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους, μπορούμε μαζί να δώσουμε μία προοπτική στον τόπο, μπορούμε μαζί να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σχεδιασμό, έτσι που τα επόμενα χρόνια η Κύπρος να έχει μια επάρκεια σε θέματα ενέργειας».

«Είμαι σίγουρος», πρόσθεσε, ότι «οι δύο οργανισμοί έχουν πολλά να προσφέρουν στον τόπο μέσα από τη συνεργασία την οποία έχουν ήδη αναπτύξει, αλλά σήμερα θα εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο».

«Κάθε σύγχρονο κράτος, κάθε σύγχρονη κοινωνία για να έχει προοπτική ανάπτυξης πρέπει να έχει πρόσβαση σε ενέργεια», είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι «αυτή η πρόσβαση δεν μπορεί να είναι μόνο απλά τεχνική, αλλά πρέπει να είναι μια πρόσβαση η οποία να είναι οικονομικά σωστή, οικονομικά σταθερή».

«Θεωρούμε ότι η ΡΑΕΚ είναι ο θεματοφύλακας αυτής της σωστής πρόσβασης στις ενεργειακές πηγές. Στις δύσκολες μέρες που περνάει σήμερα ο τόπος, όπου προφανώς υπάρχουν και προβλήματα λόγω της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή η προσπάθεια για σωστή ρύθμιση είναι σημαντική για τον τόπο μας, έτσι ώστε να μην αφεθεί η ενεργειακή ανεπάρκεια αυτή - αν θέλετε - σε μερικούς να την εκμεταλλευθούν με ένα άδικο τρόπο για τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας».

«Έχουμε υπογράψει πολλά μνημόνια με πολλούς οργανισμούς αλλά θεωρώ ότι η σημερινή υπογραφή έχει σημαντικό περιεχόμενο και σημαντικό βάθος», είπε.

Από πλευράς του ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι «προσβλέπουμε σ’ αυτή τη συνεργασία έχοντας υπόψη ότι ενέργεια, περιβάλλον και οικονομία είναι αλληλένδετα», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό πρέπει οι μελέτες που θα γίνουν για τους στόχους τους μακροχρόνιους, στις οποίες θα συμμετέχει προφανώς το ΠΚ, να αποβλέπουν σε μια ισορροπημένη ενεργειακή πολιτική και ενεργειακή στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες».

«Δυστυχώς, περνούμε αυτό το καλοκαίρι μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο έκτακτης ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από την έκρηξη στο Μαρί την 11η Ιουλίου», είπε ο κ. Σιαμμάς, προσθέτοντας ότι «η διαχείριση της κρίσης έγινε με πολύ καλό συντονισμό κατά την άποψή μας».

Η συντονιστική ομάδα την οποία επόπτευε η ΡΑΕΚ, όπως ανέφερε, κατόρθωσε «μέσα σε χρόνο, τον οποίο κανείς δεν φανταζόταν την επίτευξη της λεγόμενης ‘οριακής επάρκειας’ δηλαδή να μην υπάρχουν διακοπές, έστω κι αν δεν έχουμε εφεδρεία που συνήθως πρέπει να υπάρχει».

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr