Ακόμη και σήμερα, Δευτέρα, θεωρείται πιθανή η έναρξη λειτουργίας της πρώτης γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις, καθώς προέβη σε διάβημα προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι κυπριακές έρευνες απειλούν τις διαπραγματεύσεις για τη λύση στο Κυπριακό, ενώ ζητά την παρέμβασή τους για να ανασταλούν οι γεωτρήσεις

Ακόμη και σήμερα, Δευτέρα, θεωρείται πιθανή η έναρξη λειτουργίας της πρώτης γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις, καθώς προέβη σε διάβημα προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι κυπριακές έρευνες απειλούν τις διαπραγματεύσεις για τη λύση στο Κυπριακό, ενώ ζητά την παρέμβασή τους για να ανασταλούν οι γεωτρήσεις.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2012, κάνοντας λόγο για κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Παράλληλα, κι ενώ, σε κάθε περίπτωση, οι κυπριακές έρευνες θα αρχίσουν οπωσδήποτε εντός της εβδομάδος, η Τουρκία προκαλεί και την ελλαδική πλευρά, καθώς το νορβηγικό πλοίο που απέπλευσε για τη διενέργεια ερευνών από την Αττάλεια, το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, πόντισε καλώδια στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο «Όμηρος» έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ενώ η ακινητοποίησή της έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες. Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ας σημειωθεί ότι η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση. Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Σόλωνα Κασίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από το βυθό, σε βάθος 1,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.

Όπως, μάλιστα, Πρόσφατα, σε συνέδριο στο Χιούστον, ο κ. Κασίνης είπε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλου ενεργειακού χώρου. Το γεγονός, είπε, ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καθιστά πολύ σημαντική, ενώ το νομικό της πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και διαθέτει οικονομία η οποία επικεντρώνεται στον τομέα των υπηρεσιών.

Ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον δρόμο για την Ευρώπη στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού αποτελεί αναδυόμενη περιοχή με πολλές προοπτικές για εξόρυξη.

Ο κ. Κασίνης είπε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για διάθεση επίσης του φυσικού αερίου. Ο κ. Κασίνης είπε ότι πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με το Ισραήλ. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για παραγωγή στα μέσα του 2014, και του χερσαίου τερματικού μέχρι το 2019.

Ο Τέρι Γκέρχαρντ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy, χαρακτήρισε την Κύπρο «εξαίρετη» χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει τις δυνατότητες και εμπειρίες να το κάνει αυτό πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr