Στα 4 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση φόρων και δικαιωμάτων, ανέρχονται οι ζημίες του ομίλου «Τιτάν» για το α΄ τρίμηνο του 2011. Κύρια αιτία αποτελεί η ραγδαίας συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ αρνητικά επέδρασε και η άνοδος της τιμής του ευρώ το ίδιο διάστημα. Η τελευταία εξέλιξη από μόνη της οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 14 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν προκύψει κέρδη ύψους 25 εκατ. ευρώ

Στα 4 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση φόρων και δικαιωμάτων, ανέρχονται οι ζημίες του ομίλου «Τιτάν» για το α΄ τρίμηνο του 2011. Κύρια αιτία αποτελεί η ραγδαίας συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ αρνητικά επέδρασε και η άνοδος της τιμής του ευρώ το ίδιο διάστημα. Η τελευταία εξέλιξη από μόνη της οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 14 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν προκύψει κέρδη ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 12% σε 253 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 22% και έφθασαν τα 48 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενη στην απότομη κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η ανακοίνωση της «Τιτάν» αναφέρει ότι η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα, η οποία από 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνους το 2010, εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011, παραπέμποντας σε επίπεδα κατανάλωσης της δεκαετίας του 1960. Επιπλέον, επισήμανε ότι το κόστος επιβαρύνθηκε από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, ενώ οι προγραμματισμένες εξαγωγές τσιμέντου προς αγορές της βόρειας Αφρικής, λόγω της πολιτικής κατάστασης, δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν.

Στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει ακόμη περιλάβει τον κατασκευαστικό κλάδο. Η ζήτηση για δομικά υλικά παρουσίασε μικρή βελτίωση, εξακολουθεί όμως να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά 5 εκατ. ευρώ, οριακά βελτιωμένα έναντι του 2010. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Βαλκάνια), η επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας ορισμένων αγορών οδήγησαν σε αύξηση κατά 21% της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ. Στις αγορές της ανατολικής Μεσογείου διατήρησε τη θετική δυναμική του, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές στην Αίγυπτο, κατά τις οποίες οι παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου συνεχίστηκαν. Παράλληλα, η συνεισφορά της Τουρκίας ήταν υψηλότερη. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της περιοχής αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε σε 35 εκατ., επηρεασμένη από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, λόγω της διολίσθησης της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ.