Στο βιβλίο με τίτλο «Από την Κοσμογονία στην Γλωσσογονία: μία Συν-Ζήτηση», παρουσιάζεται ένας διάλογος ανάμεσα στον διεθνούς φήμης Έλληνα φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο και τον καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανι του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος διεξήχθη επί δύο συνεχόμενα πρωινά στην «Στοά του Βιβλίου»

Στο βιβλίο με τίτλο «Από την Κοσμογονία στην Γλωσσογονία: μία Συν-Ζήτηση», παρουσιάζεται ένας διάλογος ανάμεσα στον διεθνούς φήμης Έλληνα φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο και τον καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανι του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος διεξήχθη επί δύο συνεχόμενα πρωινά στην «Στοά του Βιβλίου».

Όπως τονίζουν οι δύο επιστήμονες: «Το προϊόν αυτής της συζήτησης ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια επιστημονική απόλαυση και για τους δύο. Και το κυριότερο: ήταν μια αποκάλυψη, που επιβεβαίωσε την αρχική μας διαίσθηση για ένα«συνεχές» (continuum) της γνώσης που δικαιώνει μια κοινή επιστημονική στάση και των δύο μας ενάντια στον κατακερματισμό της γνώσης. H συζήτηση, όπως καταγράφεται πλέον εδώ, μας έπεισε αμετάκλητα για την ανάγκη μιαςολιστικής θεώρησηςτης γνώσης στη συμπληρωματική σχέση που διέπει τους ποικίλους χώρους διερεύνησης «του σύμπαντος κόσμου» με επίκεντρο τον άνθρωπο. Διαπιστώσαμε ουσιαστικές σχέσεις και θαυμαστές παραλληλίες, που αναδεικνύονται μέσα από τη συζήτηση και που εξικνούνται από τησκέψηκαι τηγλώσσατου ανθρώπου μέχρι τονφυσικό κόσμοο οποίος μας περιβάλλει, από τον εγκέφαλο, ταγονίδια, τον κόσμο τωνεννοιώνκαι τωνσυναισθημάτωνμέχρι τουςφυσικούς νόμους, ταελάχιστα συστατικά(κβάντα φωτός, quark, ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, φωνήματα, μορφήματα, φθόγγους) και βασικές ακόμη αρχές που διέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος.

Έτσι αβίαστα μέσα από τη συν-ζήτησητης αλήθειας σε ορισμένους καίριους χώρους αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για αισθητές παραλληλίες ανάμεσα στη γένεση του κόσμου και τη δημιουργία της γλώσσας, ανάμεσα στηνκοσμογονίακαι τηγλωσσογονία, που κρίναμε ότι μπορεί να είναι και ο τίτλος της συζήτησής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θέμα αυτό μονοπωλεί το περιεχόμενο του διαλόγου, ο οποίος απλώνεται πολύ πιο πέρα, σ’ ένα μεγάλο πλήθος θεμάτων».

Σύντομα βιογραφικά

Ο Δημήτρης Νανόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Σήμερα είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον HARC.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι ομότιμος και επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και έχει διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κωδικός προϊόντος B192888
Υπότιτλος
Μια συν-ζήτηση
ISBN 960-03-5176-7
ISBN 13 978-960-03-5176-7
Γλώσσα Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης Νοέμβριος
Έτος Έκδοσης 2010
Τόπος Έκδοσης Αθήνα
Αριθμός Σελίδων 205
Εξώφυλλο Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις 21χ14