Το επίκαιρο αυτό νέο βιβλίο του TomBower αναφέρεται στο πετρέλαιο, τις εταιρείες και τα πρόσωπα που κινούνται εντός και εκτός του πετρελαϊκού χώρου και που με τις φιλοδοξίες τους και τα σχέδια τους καθορίζουν εν πολλοίς τις εξελίξεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο η άριστη γνώση του αντικειμένου και η πρόσβαση σε ανέκδοτα αρχεία που κάνουν το βιβλίο αυτό τόσο ενδιαφέρον όσο ο απαράμιλλος τρόπος γραφής του συγγραφέα ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 17 βιβλία ερευνητικής δημοσιογραφίας (investigative journalism) με ευρύτατη θεματολογία που κυμαίνεται από βιογραφίες αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων όπως λ.χ. ο εκδότης Robert Maxwell και ο βιομήχανος Tiny Rowland μέχρι τον χρυσό των Ναζί και το Βρετανικό ποδόσφαιρο
Συγγραφέας: Tom Bower

Εκδότης: Harper Press, 2009,

357σελ.

Το επίκαιρο αυτό νέο βιβλίο του TomBower αναφέρεται στο πετρέλαιο, τις εταιρείες και τα πρόσωπα που κινούνται εντός και εκτός του πετρελαϊκού χώρου και που με τις φιλοδοξίες τους και τα σχέδια τους καθορίζουν εν πολλοίς τις εξελίξεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Δεν είναι μόνο η άριστη γνώση του αντικειμένου και η πρόσβαση σε ανέκδοτα αρχεία που κάνουν το βιβλίο αυτό τόσο ενδιαφέρον όσο ο απαράμιλλος τρόπος γραφής του συγγραφέα ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 17 βιβλία ερευνητικής δημοσιογραφίας (investigative journalism) με ευρύτατη θεματολογία που κυμαίνεται από βιογραφίες αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων όπως λ.χ. ο εκδότης Robert Maxwell και ο βιομήχανος Tiny Rowland μέχρι τον χρυσό των Ναζί και το Βρετανικό ποδόσφαιρο.

Ένα βιβλίο που βρίθει πληροφοριών, και προσεκτικής ανάλυσης χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό. Και αυτό διότι είναι άκρως αποκαλυπτικό για τον τρόπο που δουλεύουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, αλλά και ανερχόμενοι νέοι παίκτες της διεθνούς πετρελαιαγοράς με προέλευση την Ρωσία και τις πέριξ της Κασπίας χώρες. Η άνοδος του Πούτιν και του ρόλου που έπαιξε, και εξακολουθεί να παίζει, στην ανέλιξη της Ρωσίας, που βασίστηκε κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η μάχη με τους ολιγάρχες και το ξένο κεφάλαιο αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα τμήματα του βιβλίου. Όπως επίσης, η διαμάχη μεταξύ των τεσσάρων αδελφών (από τις 7 που ήσαν κάποτε) δηλαδή των εταιρειών BP, Shell, Exxon και Chevron για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Το Squeeze, (το Στρίμωγμα) αποτελεί ουσιαστικά μία εξιστόρηση του πετρελαϊκού τομέα την τελευταία 20ετία, μία περίοδος που είδε τις διεθνείς τιμές να εκτινάσσονται στα πρωτόγνωρα ύψη των $147 δολαρίων το βαρέλι (Ιούλιος 2008) από τα ιστορικά χαμηλά των $7,0 δολαρίων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.