Προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες του energia.gr είναι από σήμερα οι ομιλίες των βασικών ομιλητών της Ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Προοπτικές για την Δέσμευση & Αποθήκευση CO2 στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Νομαρχίας Κοζάνης

Προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες του energia. gr είναι από σήμερα οι ομιλίες των βασικών ομιλητών της Ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Προοπτικές για την Δέσμευση & Αποθήκευση CO2 στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Νομαρχίας Κοζάνης και την αθρόα συμμετοχή επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Την Ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γεώργιος Δακής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η ευρεία χρήση του λιγνίτη, ενώ ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ Ιωάννης Δεσύπρης τόνισε το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ασφαλείς περιβαλλοντικούς όρους. Επιπλέον, χαιρετισμούς απηύθηναν δήμαρχοι κα άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής. 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Greenhouse Gas R&D Programme του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. John Gale, ο οποίος ανέλυσε τόσο τις σχετικές δράσεις του Οργανισμού όσο και την ως τώρα εμπειρία από την εφαρμογή του CCS παγκοσμίως και ο κ. Louis Sonnois, CO2 Market Manager της Alstom Power, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Alstom στο CCS.

Mr. John Gale, General Manager –ΙEA Greenhouse Gas R&D Programme, U.K. from Iene on Vimeo.

 

Mr. Louis Sonnois, CO2 Market Manager, Alstom Power from Iene on Vimeo.

 

Από ελληνικής πλευράς μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Διευθύντριας Περιβάλλοντος Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Βασιλικής Τσάδαρη για την περιβαλλοντική πολιτική της Επιχείρησης καθώς και για το CCS. Επίσης, πρέπει να τονιστούν οι εισηγήσεις του Καθηγητή κ. Εμμ. Κακαρά για την εφαρμογή του CCS στην χώρα μας και του Δρ. Νικ. Κούκουζα εκ μέρους του ΕΜΠ - ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ σχετικά με την αποθήκευση του άνθρακα, ενώ τον χώρο των ΜΚΟ εκπροσώπησε ο κ. Ηλίας Βαζαίος, σύμβουλος Bellona Europa, ο οποίος επικεντρώθηκε στην δημόσια αποδοχή που απαιτείται για την προώθηση της τεχνολογίας αυτής.

κα Βασιλική Τσάδαρη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος Παραγωγής, ΔΕΗ, «Περιβ from Iene on Vimeo.

 

Καθηγ. Εμμανουήλ Κακαράς, ΕΜΠ - ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, Αθήνα from Iene on Vimeo.

 

Δρ.Νικόλαος Κούκουζας, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, Αθήνα from Iene on Vimeo.

 

κ. Ηλίας Βαζαίος, Σύμβουλος Bellona Europa, «CCS Public Acceptance» from Iene on Vimeo.

 

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του τ. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Ά κη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ανέλυσε τα ποικίλα ενεργειακά και αναπτυξιακά ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθούν και οι καίριες παρατηρήσεις του πρώην βουλευτή του Νομού Κοζάνης κ. Νίκου Παπαφιλίππου σχετικά με την παραγωγή λιγνίτη και την τοπική οικονομία.

Συζήτηση με το κοινό from Iene on Vimeo.