Μετά την αισιόδοξη ανάλυση του Γερμανού Βόλφγκανγκ Κνορ, νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να μας προβληματίσει εκ νέου, καθώς καταλήγει στο ότι η ικανότητα των θαλασσών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα φθίνει. Η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι από το 1980 και μετά, η δυνατότητα αυτή των ωκεανών έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ η πτώση αυτή κορυφώθηκε στα χρόνια μετά το 2000.

Μετά την αισιόδοξη ανάλυση του Γερμανού Βόλφγκανγκ Κνορ, νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να μας προβληματίσει εκ νέου, καθώς καταλήγει στο ότι η ικανότητα των θαλασσών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα φθίνει.

Η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι από το 1980 και μετά, η δυνατότητα αυτή των ωκεανών έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ η πτώση αυτή κορυφώθηκε στα χρόνια μετά το 2000. Όπως αναφέρει η New York Times, η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους ωκεανούς όσο στο παρελθόν για την απορρόφηση μέρους των εκπομπών που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα.

Η φθίνουσα δυνατότητα οφείλεται στο ότι όσο περισσότερο διοξείδιο απορροφάται, τόσο πιο όξινο γίνεται το θαλασσινό νερό, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ιδιότητα αυτή. Οι επιστήμονες, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό εφήρμοσαν ένα μαθηματικό μοντέλο και χιλιάδες δειγματοληψίες που έγιναν σε μια περίοδο 20 ετών. Αναλύοντας τα δείγματα αυτά, όσον αφορά τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και τα επίπεδα συγκεκριμένων οργανικών ενώσεων κατέληξαν στον βαθμό επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο βαθμός απορρόφησης μειώθηκε κατά 10% από το 2000 ως το 2007, ενώ σε παρόμοιες εκτιμήσεις κατέληξε και άλλη μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε το 2004.