Όλες οι χώρες του κόσμου συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την Γη και αγωνίζονται να θεσπίσουν μέτρα για την καταπολέμησή της. Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τόνισε κατά την προχθεσινή Σύνοδο για το κλίμα πώς θα είναι λάθος, τόσο πολιτικά όσο οικονομικά και ηθικά να αποτύχη η σύναψις συμφωνία στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπεγράμμισε ότι η απειλή είναι σοβαρή και αυξάνεται. Η Κίνα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν σημαντικά μέτρα για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η Αυστραλία απειλείται να οδηγηθή σε πρόωρες εκλογές ακριβώς λόγω των διαφωνιών για το θέμα. Την ίδια ώρα όμως, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ανάγκη να βιασθούμε διότι η θερμοκρασία του πλανήτη έχει σταθεροποιηθή.
Τον Δεκέμβριο, η διεθνής κοινότης θα προσπαθήση να συνάψη συμφωνία που θα διαδεχθή από το 2013 το Πρωτόκολλο του Κυότο, με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Μάλιστα καθώς σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ η Σύνοδος της G20, η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι θα καλέση τους συμμετέχοντες ηγέτες των χωρών μελών της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυομένων οικονομιών, να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, κατά της υπερθερμάνσεως του πλανήτη.
Όμως ορισμένοι επιστήμονες, κατά τους «Νιού Γυόρκ Τάϊμς» τονίζουν ότι αυτές οι προσπάθειες γίνονται ενώ η θερμοκρασία του πλανήτη παραμένει σταθερή την τελευταία δεκαετία και δεν αποκλείεται, τα επόμενα χρόνια- να μειωθή. Εξηγούν δε ότι «η τελευταία δεκαετία της κλιματικής σταθερότητος -που ακολουθεί μια κάθετη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά την δεκαετία του '90- είναι αποτέλεσμα κυκλικών εναλλαγών στις συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς και δεν επηρεάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει η συσσώρευσις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα». Ο δρ Μοζίμπ Λατίφ, που εργάζεται στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιέλου, συνέταξε πέρυσι μια μελέτη όπου τόνιζε ότι οι κυκλικές εναλλαγές στους ωκεανούς ενδέχεται να κρατήσουν σχετικά ψυχρή την ερχόμενη δεκαετία παρά την συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, όπως είπε, κανείς δεν τον πίστεψε.
Άλλοι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να γίνονται προβλέψεις για το κλίμα σε τόσο μικρή κλίμακα και ότι αυτή η περίοδος σχετικής κλιματικής σταθερότητος θα λήξη πολύ σύντομα και ότι στα μισά από τα χρόνια που ακολουθούν έως το 2015 η θερμοκρασία θα υπερβή την θερμοκρασία-ρεκόρ του 1998. Παράλληλα και ο Πάτρικ Μάικλς, ένας κλιματολόγος από το Cato Institute είπε πώς δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης, υπενθυμίζοντας ότι από το 1999, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθή κατά 0,006 βαθμούς Κελσίου και μετά τις καταστροφικές θύελλες του 2004 και 2005, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνος Κατρίνα, ακολούθησαν λιγώτερο αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα. Ακόμη και στην Αρκτική, η τήξις των πάγων, που σημειώθηκε το 1997, δεν είχε θεαματική συνέχεια.
Πολλοί επιμένουν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, οι αιώνες που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηρίζονται από άνοδο της στάθμης των θαλασσών και άλλες καταστροφικές συνέπειες της υπερθερμάνσεως του πλανήτη. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψις, που θεωρεί πως οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε μοντέλα και προβλέψεις που δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Είτε είναι έτσι είτε αλλιώς, εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Εν τω μεταξύ όμως δεν θα ήταν διόλου άχρηστο να εξακολουθήσουν οι χώρες παγκοσμίως να προσπαθούν να μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 24/09/2009)