Ολοκληρώθηκαν με Επιτυχία οι Εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια του Economist

Ολοκληρώθηκαν με Επιτυχία οι Εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ενέργεια του Economist
Energia.gr
Σαβ, 21 Μαρτίου 2009 - 11:04
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ενέργεια με θέμα «Η Παγκόσμια Αγορά Ενέργειας και η Οικονομική Κρίση» που διοργάνωσε το Economist. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επενδύσεις στην Ενέργεια «πρέπει να αυξηθούν κατά 15 -20% από τα σημερινά επίπεδα» και «η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα θα περιοριστεί στο 58% των συνολικών αναγκών (έναντι 66%)».

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ενέργεια με θέμα «Η Παγκόσμια Αγορά Ενέργειας και η Οικονομική Κρίση» που διοργάνωσε το Economist.


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επενδύσεις στην Ενέργεια «πρέπει να αυξηθούν κατά 15 -20% από τα σημερινά επίπεδα» και «η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα θα περιοριστεί στο 58% των συνολικών αναγκών (έναντι 66%)». Αυτό το πλαίσιο έθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του Economist, προκειμένου να περιγράψει τις ενεργειακές δράσεις της κυβέρνησης σε τρία επίπεδα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε έργα που τεκμηριώνουν την εξωστρεφή, όπως τη χαρακτήρισε, ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Στον τομέα του Φυσικού Αερίου, μίλησε για τον αγωγό Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας (ITGI) που θα συνδέει τις χώρες της Κασπίας με τη Δυτική Ευρώπη. «Ήδη λειτουργεί το τμήμα του αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και εργαζόμαστε εντατικά, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, για την επέκτασή του προς την Ιταλία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η προτίμηση του ITGI από τον αντίστοιχο αγωγό Nabucco έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα, επεσήμανε την κατασκευή του αγωγού South Stream, που αφορά στη «διαμετακόμιση και την προμήθεια, περίπου 31 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως», από τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές. Μέρος των ποσοτήτων που θα μεταφέρονται θα διατεθεί για τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Στο Πετρέλαιο, ο κ. Χατζηδάκης ξεχώρισε τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», ο οποίος «θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού ρίσκου άρα και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής».
Εντός της χώρας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, έχει τεθεί ο στόχος «μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο χιλιάδες επιπλέον νοικοκυριά και στα τέλη του 2010, ένα (1) εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο». Ταυτόχρονα, «ξεκίνησε μια σημαντική ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων, στην Καβάλα, για την εξόρυξη πετρελαίου» και «στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στην εξόρυξη 5000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα από τα 1300 που είναι σήμερα». «Φιλοδοξία της εταιρείας είναι του χρόνου να πάμε στα 10.000 βαρέλια. Πρόκειται για μια επένδυση, τα οποία προέρχονται από ιδιώτες. Το 40%  των εσόδων θα περιέλθουν στο κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα λεγόμενα «τρία 20άρια ως το 2020», δηλαδή «σε επίπεδο ΕΕ, μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% (Ελλάδα αναλογικός στόχος, μείωση 4%),  βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης (Ελλάδα αναλογικός στόχος, αύξηση στο 18%). Ο ίδιος μίλησε για την εναλλακτική μέθοδο της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας, στην οποία όπως ανέφερε πρωτοστατεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «ενώ ένας συμβατικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει βαθμό απόδοσης 30 – 45%, ο βαθμός απόδοσης των συστημάτων συμπαραγωγής ξεπερνά το 80%». «Στη συνέχεια, στάθηκε στη μετατροπή του Άη Στράτη σε «Πράσινο Νησί», το οποίο «θα είναι ενεργειακά αύταρκες και οι ανάγκες του θα καλύπτονται στο 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Ο ίδιος ανέφερε ότι «αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν μόνο 3 στον κόσμο, στην Αυστραλία, τη Δανία και τη Νορβηγία και επισήμανε ότι ανάλογες δυνατότητες εμφανίζουν νησιά όπως η Τήλος και η Νίσυρος, που χαρακτηρίζεται από υψηλή γεωθερμία. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άλλωστε, ο ίδιος είχε εξαγγείλει λίγο πριν μια πολιτική θεσμικών και οικονομικών κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, «που είναι επωφελής όχι μόνο για το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές αλλά και για την τσέπη του καταναλωτή ενέργειας, είτε είναι βιομηχανία ή ιδιώτης». Ο Υπουργός Ανάπτυξης, δίδοντας έμφαση στο ρόλο της ΔΕΗ, την «κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος», μετέφερε ότι λαμβάνει υπόψη τέσσερις παραμέτρους:
Κοινοτικό Δίκαιο: «Επιβάλλει ανταγωνισμό με ίσους όρους»
Ζήτηση: «Θα είναι αυξανόμενη τα επόμενα χρόνια», άρα «τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές, υπάρχει χώρος δράσης, επομένως αυτό που πρέπει να κάνουν και οι μεν και οι δε είναι επενδύσεις (…) αντί να δίνουμε έμφαση στο πώς θα μοιραστεί η πίτα, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πίτα πρέπει να μεγαλώσει».
Περιβάλλον: «Δεν δικαιούμαστε και δεν θα αδιαφορήσουμε για τις υποχρεώσεις μας με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο»
Εργαζόμενοι: «Και εμείς και εκείνοι θέλουμε μία υγιή ΔΕΗ η οποία να αναπτύσσεται (…) λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων, που πρέπει να είναι σίγουροι για την εργασιακή προοπτική και την κοινωνική τους προστασία».

ΠΡΟΒΛΕΨΗ DR GRAEME MAXTON - ECONOMIST
Την αύξηση της φορολογίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δη την ελληνική προέβλεψε ως βέβαιη εξέλιξη για το επόμενο διάστημα ο ανταποκριτής του Economist, Dr Graeme Maxton, μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια, ο οποίος με τη βοήθεια σχετικού διαγράμματος της ομάδας πληροφοριών του Economist περιέγραψε με μελανά χρώματα το διεθνές σκηνικό στην οικονομία: «Έχουμε ακόμα ν’ αντιμετωπίσουμε τη φάση 2 αυτής της οικονομικής κατάρρευσης. Βλέπουμε εδώ πέρα τη συνολική χρηματοπιστωτική έκθεση στις διάφορες κατηγορίες στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και  στη βάση βλέπετε την πρωτογενή αγορά 1,3 τρις, από πάνω είναι ακριβώς τα subprimes που έχουν προκαλέσει και την αρχή της μεγάλης κρίσης με αξία δανείων 802 δις και πάνω, είναι τα μεγάλα, τα med primes  αξίας 7,3 τρις». Ο Dr Maxton εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα δούμε και τις επόμενες σειρές απωλειών, ζημιών που θα πλήξουν τον τραπεζικό τομέα, που θα διαρκέσει 8-12 μήνες». Ταυτόχρονα, επισήμανε τον «τον τεράστιο κίνδυνο αποπληθωρισμού αλλά και του πληθωρισμού», εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να «έχουμε την εικόνα του 1920 στην Γερμανία, όπου υπήρχαν μαζικές υποτιμήσεις νομισμάτων». Πάντως, ο ανταποκριτής του Economist κατέληξε ότι «θα δούμε ίσως μια κάποια ανάκαμψη τους επόμενους 18 μήνες (…) και με το καλύτερο σενάριο ίσως οι παγκόσμιες αγορές θα ανακάμψουν σε 5 η 6 χρόνια».  Στον τομέα της Ενέργειας «το μεγάλο θέμα είναι η εξάρτησή μας (Ευρώπη) από τη Ρωσία», σύμφωνα με τον Dr Maxton, ο οποίος πρόσθεσε συν τοις  άλλοις πως «πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε ότι η Κίνα έχει υπογράψει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 25 δις δολαρίων με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει την σταθερή προμήθεια ενέργειας», μιλώντας για ενδεχόμενη κινεζική «απειλή» ως προς την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ

«Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω το μύθο του ενεργειακού φτωχού συγγενή», δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ και τέως Υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, ο οποίος χαρακτήρισε «συνθήκη επιβίωσης» την ενεργειακή επάρκεια. Ο ίδιος απέκλεισε «ενεργειακούς πειραματισμούς» αλλά και «λαϊκισμούς» ως τροχοπέδη για την μακρόπνοη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στη συζήτηση γύρω από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε: «Πρέπει να δούμε κατάματα τι συμβαίνει στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας. Είναι δεδομένο ότι για τη χώρα μας τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και η πυρηνική ενέργεια είναι έξω από τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κλοιό υφισταμένων ή σχεδιαζόμενων πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας, ξεκινώντας από την Αλβανία και φθάνοντας γύρω-γύρω μέχρι την Αίγυπτο. Το να ζητάμε τη λήψη όλων των μέτρων ασφάλειας είναι αυτονόητη, αλλά κατά βάση αμυντική στάση. Από κει και έπειτα, θα πρέπει να συζητήσουμε υπεύθυνα για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε και λόγο και ρόλο στη λειτουργία αυτών των πυρηνικών εργοστασίων».

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΔΗΣ

Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα συνδυάζει μία νέα βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την παράλληλη αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος υπερασπίστηκε από το βήμα του Economist, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διαμήνυσε: «όχι άλλη εισαγωγή», «όχι περισσότερη εσωστρέφεια». «Δεν μπορεί η σκοτεινή, από πλευράς ήλιου εννοώ, Γερμανία να διαθέτει σήμερα 14,5 χιλιάδες MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εμείς να έχουμε πιάσει γύρω στα 900 MW», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας είπε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη έννοια «δεν υπάρχει στην Ελλάδα». «Πληρώνουμε περίπου 70% περισσότερο τιμολόγια για ψύξη – θέρμανση, από ό,τι πληρώνουν οι Αυστριακοί στις Άλπεις», σημείωσε. Παράλληλα, ο Βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΔΕΗ οφείλει να αποτελέσει «το μεγάλο όχημα για την ανάπτυξη της χώρας». Για το Φυσικό Αέριο, επέστησε «ιδιαίτερη προσοχή στη διαφοροποίηση πηγών εισαγωγής ενέργειας», για λόγους «εθνικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΕΣ ΡΑΦΑΗΛ ΜΩΥΣΗΣ

Βάσει σεναρίων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τα οποία μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΣ, Ραφαήλ Μωυσής, «ενώ ο άνθρακας παραμένει πάντα το κύριο καύσιμο, οι Ανανεώσιμες Πηγές λίγο μετά το 2010 θα εκτοπίσουν το φυσικό αέριο από τη δεύτερη θέση παγκοσμίως». Παράλληλα, «οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν από τώρα μέχρι το 2030, ανέρχονται στο ποσό των 26 τρις εκ. δολαρίων περίπου 1 τρις το χρόνο και πάνω από τα μισά από αυτά, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής», ενώ «όλα τα παραπάνω πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς να παραβιαστεί ένας αυστηρός περιορισμός, δηλαδή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσής, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι «η παρούσα στενότητα δανειακών κεφαλαίων, δεν αναμένεται να επηρεάσει το μακροχρόνιο προγραμματισμό επενδύσεων, αλλά μπορεί απλά να καθυστερήσει τις δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κυρίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής». Ο ίδιος σημείωσε ότι αντίθετα στην Ελλάδα, «ο ενεργειακός τομέας δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί από τις γενικότερες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις και ότι υπάρχει φόβος η ύφεση να ανατρέψει σημαντικά επενδυτικά σχέδια στον ενεργειακό κλάδο».

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ DΑVID LANDSMAN

Στην πρόσφατη δημιουργία ενός νέου Υπουργείου για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στη χώρα του αναφέρθηκε ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα, David Landsman, υπογραμμίζοντας ότι «η πράσινη ανάκαμψη είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα επόμενα χρόνια». «Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα στο θέμα αυτό», συμπλήρωσε. Ο ίδιος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει  ν’ αρνηθούμε ότι και η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι τμήμα της λύσης, έχοντας βέβαια αντιμετωπίσει σωστά και αποτελεσματικά τους κινδύνους».

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΗ Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής επανέλαβε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της επιχείρησης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος,. Δεν δίστασε επίσης να μιλήσει για κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας και τόνισε την ανάγκη η επιχείρηση να αποκτήσει ένα εύλογο κέρδος, προσθέτοντας μάλιστα ότι προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη. Ο κ. Αθανασόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερο κόστος από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου κατά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή, αλλά προσβλέπει σε συμπράξεις και συνεργασίες.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Γ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μείωση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηρίων, προέβλεψε για την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), Γιάννης Κωστόπουλος. Ανέφερε επίσης ότι λόγω της κρίσης καταγράφεται μία μείωση της ζήτησης για βενζίνη κατά 0,5% και για ντίζελ κατά 4%. Ωστόσο, ανέφερε ότι το ντίζελ θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον και γι’ αυτό, όπως είπε, τα ΕΛ.ΠΕ θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας για ντίζελ, αντί για μαζούτ. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η επιχείρηση εξετάζει τις δυνατότητες εξαγορών και συνεργασιών, καθώς και τις ευκαιρίες σε γειτονικά κράτη, όπως Βουλγαρία και Σερβία, όπου μπορεί να έχει ανταγωνιστική παρουσία. Καταλήγοντας, ο κ. Κωστόπουλος εκτίμησε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαιοειδών είναι θετικές.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΕ Θ. ΠΑΝΑΓΟΣ

Τη λειτουργία 4 νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εντός της επόμενης διετίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια έως το 2012, προανήγγειλε ο α’ αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Θεόδωρος Πανάγος μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Επίσης, ανέφερε ότι στόχος είναι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να φτάσει τα 1.600 MW εντός του 2009 και να προστεθούν άλλα 700 MW τη διετία 2010 – 2011 ώστε να φτάσουμε τα 10.000 MW μέχρι το 2020. Ο κ. Πανάγος έκανε επίσης λόγο για διαχωρισμό των τιμολογίων ανά δραστηριότητα και τόνισε ότι η ΡΑΕ θα συνεχίσει να ελέγχει με αυστηρότητα την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ELPEDISON ROBERTO POTI

Ο διευθύνων σύμβουλος της ElpEdison Ρομπέρτο Πότι, εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συμμετοχή κατά 50% των ΕΛ.ΠΕ. και κατά 50% της ιταλικής εταιρείας Edison, τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ότι στόχος είναι να τεθούν στα μέσα του 2010 σε λειτουργία ηλεκτροπαραγωγές μονάδες ισχύος 1.500 – 2.000 MW, ώστε να καλυφθεί μερίδιο 15% - 20% της εγχώριας αγοράς. Πρόσθεσε ακόμα ότι ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ο κ. Πότι υποστήριξε ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει σημαντικές ευκαιρίες λόγω της ταχύτατης αύξησης της ζήτησης.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΕΡΝΑ Γ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Για στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TERNA Γιώργος Περιστέρης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όπως υποστήριξε, ο ΔΕΣΜΗΕ ελέγχεται από τη ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ λειτουργεί μονοπωλιακά, πουλώντας το φυσικό αέριο σε πολύ υψηλές τιμές. Ζήτησε επίσης να υπάρχει ένα σταθερό νομικό και θεσμικό πλαίσιο και υποστήριξε ότι εάν η ΔΕΗ δεν αντιδρούσε όταν πρωτοξεκίνησε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και για την ίδια τη ΔΕΗ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ Ν. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ

Το ζήτημα της ρήτρας καυσίμων, ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να προσαρμόζει τα τιμολόγιά της ανάλογα με τις αυξομειώσεις των τιμών προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, επανέφερε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Νίκος Χατζηαργυρίου μιλώντας από το βήμα του Economist. Τόνισε ακόμα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να επιλέγει τους πελάτες της, σε αντίθεση με τους ιδιώτες παραγωγούς οι οποίοι, όπως είπε, έχουν το δικαίωμα να πωλούν ρεύμα μόνο σε εκείνους τους πελάτες από τους οποίους προσδοκούν μεγάλα κέρδη. Ζήτησε ακόμα να αποζημιώνεται η ΔΕΗ για την υποχρεωτική λειτουργία των «ακριβών» μονάδων της και κατέληξε λέγοντας ότι η επιχείρηση θέλει να έχει χαμηλά τιμολόγια με ασφάλεια, χωρίς όμως αυτό να υπονομεύει το στόχο για χαμηλές τιμές και στο μέλλον.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θέμα επάρκειας των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι και οι τρεις αγωγοί που πρόκειται να κατασκευαστούν, έθεσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Για το θέμα αυτό, όπως είπε, απαιτείται να υπάρξουν μακροχρόνιες συμφωνίες με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν πλούσια κοιτάσματα, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ταντζικιστάν κ.ά. Αναφερόμενος εξάλλου στην τελευταία διένεξη Ρωσίας – Ουκρανίας για το αέριο, ο κ. Ανδριανόπουλος είπε ότι το Κίεβο δεν μπόρεσε να κερδίσει, όπως ήλπιζε, τη στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ η Μόσχα, από την πλευρά της, ασκώντας το δικαίωμα που της δίνουν οι κανόνες της αγοράς, επεδίωξε αφενός να πληρωθεί τα χρωστούμενα και αφετέρου να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για το μέλλον. Εκτίμησε ακόμα ότι η Ευρώπη και η Ρωσία είναι αλληλοεξαρτώμενες στο ζήτημα του αερίου, διότΙ η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει εναλλακτικές πηγές για τις ανάγκες της, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί να βρει νέους πελάτες αφού η Κίνα δεν έχει τις υποδομές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, PROMETHEUS GAS

Την πρόβλεψη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα κατασκευαστεί συντομότερα από τον Nabuko, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερος και δυσκολότερος τεχνικά, εξέφρασε ο acting managing director της εταιρείας Prometheus Gas Χρήστος Τασσιόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όπως είπε, ο αγωγός των Ρώσων, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom, έχει πιο ισχυρούς συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα ο Nabuko που παρακάμπτει τη Ρωσία και στηρίζεται από τη Δύση, πρέπει να λύσει το πρόβλημα της διέλευσης από την Τουρκία. Ο κ. Τασσιόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μειωθεί η ζήτηση αερίου λόγω της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν αποκλείεται να έχουμε καθυστερήσεις στα σχέδια των αγωγών. Είπε μάλιστα ότι σε περίπτωση πτώσης της ζήτησης η Ρωσία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πιο εύκολα καθώς μπορεί να πάρει αέριο από τον αγωγό που περνά από την Ουκρανία και να το διοχετεύσει στην Ευρώπη μέσω του South Stream.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ GAZPROM SERGEI KOMLEV

«Πιστεύω ότι είναι άδικο να κατηγορείται αυτός ο οποίος έκανε τα πάντα για να δώσει τέλος στην κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Komlev, δίδοντας το στίγμα της ρωσικής θέσης επί της κρίσης με την Ουκρανία στον τομέα του Φυσικού Αερίου.
«Η Gazprom έχασε λένε ορισμένοι την αξιοπιστία της ως αξιόπιστος προμηθευτές. Φυσικά η πλειονότητα των απλών Ευρωπαίων δεν ενδιαφέρονται στα νομικά ή εμπορικά επιχειρήματα, σχετικά με το ποιος φταίει τελικώς. Και βεβαίως με βάση τη συνήθως μεροληπτική κάλυψη που παρέχουν τα ιδιωτικά μέσα, σε οτιδήποτε αφορά την Gazprom, δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό, να χάσουμε δηλαδή κάτι απ’ τη φήμη μας ενώπιον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης», ανέφερε με αιχμηρό τρόπο ο κ. Komlev, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ακαμψία, με αποτέλεσμα να χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κατηγορίες επαναλαμβάνω είναι άδικες, είναι σα να κατηγορούμε την ΑΜΟCΟ για το ότι το δεξαμενόπλοιό της έπεσε θύμα πειρατείας από Σομαλούς πειρατές και να κατηγορούμε την ΑΜΟCΟ ως αναξιόπιστο προμηθευτή».
«Η Naftogaz επέλεξε τελικώς να χρησιμοποιήσει την οιονεί μονοπωλιακή της θέση στη διέλευση του ρωσικού αερίου για να μας εκβιάσει», συνέχισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Gazprom, το οποίο πάντως σημείωσε ότι «η κρίση δεν ήταν κρίση εφοδιασμού, αλλά κρίση διέλευσης, διαμετακόμισης», διαμηνύοντας πως η εταιρεία «θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

SEN.DIRECTOR CERA SIMON BLAKEY

Τη σημασία της διαφοροποίησης στην προμήθεια για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας πρόταξε κατά την εισήγησή του ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Ερευνών της CERA Group, Simon Blakey.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία, με την ανάπτυξη του βόρειου αγωγού του Northstream, «ακολουθεί ακριβώς αυτή τη λογική» και πρόσθεσε: «Με τον Southstream θα γίνει ακριβώς το ίδιο. Εκτός βεβαίως εάν ο Southstream μπλοκάρει την ανάπτυξη άλλων αγωγών όπως για παράδειγμα του αγωγού Nabucco. Νομίζω μέχρι πρόσφατα λογικά λέγαμε ότι τα σχέδια αυτά δεν ήταν αντιμαχόμενα λόγω της αναμενόμενης τεράστιας ανάπτυξης της αγοράς που θα μπορούσε να έχει και τους δύο. Όμως τώρα δεν είναι τόσο σαφές με την οικονομική επιβράδυνση και την πτώση του ρυθμού αύξηση της ζήτησης κατά πόσο μπορούν να είναι βιώσιμοι και οι δύο αγωγοί και ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει μια επαναθεώρηση».

ΠΡ. EUROBANK Telesis Finance ΚΩΣΤ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Eurobank EFG Telesis Finance, Κώστας Μητρόπουλος, έθιξε τρία σημεία:
- «Η ζήτηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μεγαλώνει γρήγορα, παρά την περιστασιακή μείωση της ζήτησης αυτή τη χρονιά και η αύξηση αυτή, αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης και της Ελλάδας από τις υφιστάμενες πηγές».
- «Η Ελλάδα είναι ένας μικρός περιφερειακός παίκτης αλλά έχει ορισμένα σχετικά πλεονεκτήματα
- «Η Ελλάδα μπορεί να βρει ένα ρόλο στη νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη.

ΕΙΔΙΚ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΑΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Η κ. Λοβέρδου μίλησε για την εξέλιξη του αγωγού ITGI, το οποίο χαρακτήρισε έργο προτεραιότητας. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας διέλευσης μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και πως «η Ελλάδα από κοινού με την Ιταλία έχουν επιχειρήσει να φέρουν τόσο την Τουρκία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν σε ένα συνεργατικό πλαίσιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, επιδιώκοντας τη συναίνεσή τους σε ένα πολιτικό κείμενο υποστήριξης του ITGI τη λεγόμενη τετραμερής συμφωνία». «Θεωρούμε ότι η άρση των όποιων διαφωνιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της στρατηγικής του νοτίου διαδρόμου. Περαιτέρω καθυστέρηση καθιστά ολοένα και πιθανότερο το ενδεχόμενο αναβολής της επένδυσης για την ανάπτυξη της β’ φάσης του πεδίου «Σαντενίζ», πρόσθεσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΠΑ ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, ανάμεσα σε άλλα έκανε μνεία στη διένεξη μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, που οδήγησε σε διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου επί τρεις εβδομάδες, και έκανε λόγο για τα διδάγματα που προέκυψαν:
1. Ότι η διατάραξη στην τροφοδοσία του αερίου μπορεί να συμπέσει με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να δημιουργείται μεγάλη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
2. Ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν πλήρως την κρίση.
3. Ότι η κρίση θα ήταν εντονότερη εάν δεν υπήρχε ταυτόχρονα και η χρηματοπιστωτική κρίση που είχε και έχει φυσικά επακόλουθο την πτώση της οικονομικής δραστηριότητος.
4. Ότι υπάρχει έλλειψη υποδομών με τη μορφή φυσικών διασυνδέσεων και μάλιστα τέτοιων ώστε να υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της ροής.
5. Η ευελιξία του υγροποιημένου φυσικού αερίου αναγνωρίζεται πλέον από όλους.
6. Η υπόγεια αποθήκευση αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΕΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

Την κατασκευή και τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσσα, προκειμένου ο αποθηκευτικός όγκος να αυξηθεί στα 220.000 κυβικά μέτρα, από 130.000 κυβικά που είναι σήμερα, προανήγγειλε ο chief operating officer της ΔΕΠΑ Γιώργος Πολυχρονίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Η χρησιμότητα αυτής της επένδυσης, όπως είπε, γίνεται κατανοητή μετά την πρόσφατη κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα επάρκειας επειδή είχε τα αποθέματα LNG και τα συντηρούσε καθημερινά, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας που διπλασίασε τη δυνατότητα εκφόρτωσης και τετραπλασίασε τη δυνατότητα αεριοποίησης (14 εκατ. κυβικά μέτρα). Ο κ. Πολυχρονίου σημείωσε ακόμα ότι από 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που είναι η ετήσια κατανάλωση στη χώρα μας, τα 942 εκατ. κυβικά μέτρα (23,5%) προέρχονται από υγροποιημένο αέριο. Προέβλεψε εξάλλου, ότι το 2020 οι ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο θα φτάσουν τα 8 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 2 δισ. πρέπει να καλύπτονται από LNG.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ EDISON ELIO RUGGERI

Στις τεράστιες επενδύσεις της ιταλικής Edison σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου, αναφέρθηκε ο project director της εταιρίας κ. Elio Ruggeri μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η εταιρία προμηθεύεται υγροποιημένο αέριο από Αίγυπτο, Κατάρ, Αλγερία και άλλες χώρες της περιοχής, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις και το Ιράκ και τη Λιβύη. Τόνισε παράλληλα ότι στόχος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η κάλυψη του 10% των αναγκών της σε αέριο από LNG. Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα και την Ιταλία, ο κ. Ruggeri ανέφερε ότι αποτελούν τις φυσικές πύλες του αερίου προς την Ευρώπη.

PERSPECTIVES Switzerland AXEL MICHAELOWA

Το μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης που αφορά σε επενδύσεις και projects σε αναπτυσσόμενες χώρες ανέπτυξε στους σύνεδρους του Economist ο κ. Michaelowa, ο οποίος μίλησε για τα σχετικά πιστοποιητικά που «μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε από το δημόσιο τομέα είτε από τους Έλληνες επιχειρηματίες», ως μέσο τήρησης των όρων του πρωτοκόλλου του Κιότο.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΠΕ (ΔΕΗ) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΑΡΗΣ

Ο chief executive officer της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κ. Αναστάσιος Γκάρης, υπογράμμισε ότι την τελευταία εξαετία διπλασιάστηκε η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα μας. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την προστασία του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή οι ΑΠΕ καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και για το λόγο αυτό θα πρέπει, όπως είπε, να διευθετηθούν εκκρεμότητες που αφορούν στο χωροταξικό και αδειοδοτικό πλαίσιο. Σημείωσε πάντως την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των παραδοσιακών πηγών ενέργειας με τις ΑΠΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΠΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΑΠΗΤΙΔΗΣ

Ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Ιωάννης Αγαπητίδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Θύμισε ότι με βάση τη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε. η χώρα μας θα πρέπει μχρι το 2020 να έχει καλύψει το 20% των ενεργειακών της ανάγκών από ΑΠΕ και αυτή τη στιγμή, όπως είπε, βρισκόμαστε στο 10% - 12%. Η ισχύς των ΑΠΕ σήμερα στη χώρα μας αγγίζει τα 1.200 MW και στόχος είναι να φτάσουμε τα 20 GW το 2020. Οι νέες πηγές ενέργειας, κατέληξε ο κ. Αγαπητίδης, αποτελούν παράλληλα και μία πολύ καλή απάντηση στην κρίση και την ανάγκη για στήριξη της απασχόλησης.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΠΕ (ΕΛΠΕ) ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΑΡΤΖΗΣ

Τα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς αποτελούν την περιβαλλοντική απάντηση του μέλλοντος, καθώς δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα τρόφιμα, υποστήριξε ο deputy director της θυγατρικής εταιρίας των ΕΛ.ΠΕ. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ. Σπύρος Κιάρτζης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Αναφερόμενος γενικά στις ΑΠΕ, υποστήριξε ότι είναι η πλέον αξιόπιστη λύση για την ενεργειακή επάρκεια του μέλλοντος και τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα με τις συνεχείς προσφυγές κατά των συγκεκριμένων επενδύσεων. Επεσήμανε πάντως κλείνοντας, ότι τα ορυκτά καύσιμα και οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να διανύουν βίους παράλληλους.