Για το σύνολο του έτους, τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν ένα τέταρτο, φτάνοντας στα 8,44 τρισεκατομμύρια ρούβλια, κάτω από την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για έσοδα ύψους 8,65 τρισεκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που βασίζονται σε δεδομένα από πηγές της βιομηχανίας και επίσημα στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή, τη διύλιση και τις προμήθειες.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τα χαμηλότερα μηνιαία έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ύψους 405 δισεκατομμυρίων ρουβλιών, τον Αύγουστο του 2020, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.
Τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, αποτελώντας το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η μείωση αυτή είναι επώδυνη για τη Ρωσία, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από την έναρξη της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να αναγκάσουν τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, να σταματήσει τον πόλεμο υπονομεύοντας την οικονομία της.
Το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά ανέμενε 10,94 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέτος, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του τον Οκτώβριο ώστε να λάβει υπόψη την πτώση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου, οι οποίες έχουν μειωθεί, λόγω των ανησυχιών για υπερπροσφορά.
Τον Νοέμβριο, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε ρούβλια που χρησιμοποιείται για φορολογικούς σκοπούς μειώθηκε κατά 17,1% από τον Οκτώβριο στα 3.605 ρούβλια ανά βαρέλι. Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις του για τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τον Δεκέμβριο στις 14 Ιανουαρίου.