Η Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC) σταμάτησε τη φόρτωση στον υπεράκτιο τερματικό σταθμό της έξω από το Νοβοροσίσκ μετά από μια επίθεση (πιθανότατα) με ουκρανικό drone, ανέφεραν οι επικεφαλής της σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο. Η είδηση ​​έρχεται παράλληλα με μια ουκρανική επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια «σκιώδους στόλου» στον τουρκικό τομέα της Μαύρης Θάλασσας και, εάν είναι ακριβής, υποδηλώνει μια αυξανόμενη

προθυμία να στοχοποιηθεί η ρωσική πετρελαϊκή οικονομία με όλα τα διαθέσιμα μέσα - ακόμη και αν αυτό σημαίνει επίθεση σε ονομαστικά ουδέτερους στόχους. 

Η CPC είναι συνιδιοκτησία των Chevron και Exxon και μεταφέρει κυρίως καζακικό πετρέλαιο στην αγορά. Η κύρια σύνδεσή της με τη Ρωσία είναι γεωγραφική, καθώς ο αγωγός της διασχίζει ρωσικό έδαφος καθ' οδόν προς έναν τερματικό σταθμό σε ρωσική ακτογραμμή. Ιστορικά, έχει εξάγει μόνο μια μικρή ποσότητα ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, έχει δεχθεί επίθεση στο παρελθόν: Τα κεντρικά γραφεία λειτουργίας της CPC στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας φέρονται να επλήγησαν από ουκρανική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα τέλη Σεπτεμβρίου, και ένας από τους σταθμούς άντλησης δέχτηκε επίθεση τον Φεβρουάριο.  

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την κοινοπραξία, μια «στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση» στόχευσε τα σημεία πρόσδεσης  (SPM Single Point Mooring- για μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων φυσικού αερίου, από μεγάλα δεξαμενόπλοιαπου) ενός σημείου για είναι μόνιμα αγκυροβολημένα στα ανοικτά των ακτών. Αυτά τα τρία SPM χειρίζονται περίπου το 1% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ελκυστικούς στόχους για επίθεση με drone: ακίνητα, απομονωμένα, μακριά από την ακτή και στρατηγικής σημασίας. Η δήλωση του CPC υποδηλώνει ότι η επίθεση προκάλεσε «σημαντική» ζημιά σε μία σημαδούρα SPM. 

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά το Καζακστάν έχει εκδώσει προειδοποίηση προς το Κίεβο να σταματήσει και να αποφύγει τις επιθέσεις σε «πολιτικές» υποδομές. 

«Το σύστημα αγωγών CPC είναι ένα διεθνές ενεργειακό έργο και οποιαδήποτε επίθεση στις εγκαταστάσεις του δημιουργεί άμεσους κινδύνους για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και προκαλεί σημαντική ζημία στα οικονομικά συμφέροντα των συμμετεχόντων στην κοινοπραξία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν. «Θεωρούμε αυτό το περιστατικό ως ενέργεια επιζήμια για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας του Καζακστάν και της Ουκρανίας και αναμένουμε από την ουκρανική πλευρά να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών».

Η Ουκρανία έχει συστηματικά στοχοποιήσει ρωσικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ και το Τουάπσε τους τελευταίους δύο μήνες, αφήνοντας τον τερματικό σταθμό CPC ως την τελευταία μεγάλη εγκατάσταση εξαγωγής πετρελαίου που λειτουργεί στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν και προκάλεσαν ζημιές σε δύο δεξαμενόπλοια «σκιώδους στόλου» που συνδέονται με τη Ρωσία στη νότια Μαύρη Θάλασσα, ακινητοποιώντας και τα δύο και αναγκάζοντας τα πληρώματα να εγκαταλείψουν το ένα από αυτά. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι Τουρκικές αρχές εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ρύπανσης από καύσιμα καυσίμων. Είτε κατά λάθος είτε εκούσια, και τα δύο πλοία που επιλέχθηκαν για στόχευση βρίσκονταν σε έρμα κατά τη στιγμή της επίθεσης, μειώνοντας την πιθανότητα καταστροφικής διαρροής.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr