Η Equinor σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία ώστε να εξερευνήσει 250 θαλάσσια πηγάδια υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα. Ο στόχος της νορβηγικής εταιρείας είναι να διατηρήσει την παραγωγή του 2035 στα ίδια επίπεδα με εκείνη του 2020, δηλαδή 2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Το 1,3 mboe/d προερχόταν από την εγχώρια νορβηγική παραγωγή.
Η ανακοίνωση της Equinor ήρθε λίγες εβδομάδες μετά το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που προέβλεπε αύξηση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις για κορύφωση της ζήτησης πολύ πιο σύντομα. Παράλληλα, η Equinor, καλείται να διαχειριστεί τα “γερασμένα” υπεράκτια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας, τα οποία αποτελούν κρίσιμο προμηθευτή της Ευρώπης, ειδικά μετά την παύση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων.
Η διοίκηση της εταιρείας έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές πως δεν σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τα σχέδιά της για τις πράσινες τεχνολογίες, παραδεχόμενη ωστόσο πως ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Μεταξύ αυτών και η αργή ανάπτυξη σημαντικών τεχνολογιών όπως τα υπεράκτια αιολικά και η μεταφορά CO2, η οποία συνεπάγεται επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης.