Π. Μαρινάκης για τον GSI: Υπάρχουν Υποχρεώσεις τις Οποίες Έχουν Αναλάβει Ελλάδα και Κύπρος

Π. Μαρινάκης για τον GSI: Υπάρχουν Υποχρεώσεις τις Οποίες Έχουν Αναλάβει Ελλάδα και Κύπρος
energia.gr
Τετ, 24 Σεπτεμβρίου 2025 - 09:45

Ο Υφυπουργος παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη συνέντευξη του στην εκπομπή «Εδώ*» στον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό, στον τηλεοπτικό σταθμό «ONE», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου και συγκεκριμένα για την δημοσιονομική- οικονομική του διάσταση του.  

Συγκεκριμένα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: 

«Για το καλώδιο έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς την δημοσιονομική- οικονομική του διάσταση. Υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες έχουν αναλάβει τα δυο μέρη. Είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έργο αλλά και ελληνικό έργο. Ένα έργο το οποίο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου. Εάν ικανοποιηθεί το σκέλος που αφορά τον καταμερισμό, που έχει ήδη συμφωνηθεί… Ο επιμερισμός του κόστους μεταξύ των κρατών, γιατί είναι ένα έργο το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, αλλά πολύ παραπάνω για την Κύπρο. Το αδελφό κράτος με το οποίο έχουμε απόλυτη ταύτιση συμφερόντων σε επίπεδο εθνικών ζητημάτων.

Εδώ υπάρχει μια διάσταση οικονομικής φύσης. Με λίγα λόγια και απλά, ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να πληρώσουν κατ’ αποκλειστικότητα το κόστος ενός έργου που αφορά και την Κύπρο μας; Όχι είναι η απάντηση. Είναι σαφές, ότι εάν αυτό το πράγμα διευθετηθεί, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεν είναι ζήτημα να βάλουμε στο ζύγι, στο τραπέζι ένα πολύ σημαντικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης και να το βάλουμε στο ζύγι, που ούτε ποτέ θα το κάναμε αυτό, με όρους κυριαρχίας.

Δεν αμφισβητεί κανείς την κυριαρχία μας. Εμείς, όλες αυτές τις θέσεις που για χρόνια η Ελλάδα υποστηρίζει, καταφέρνουμε και τις δυναμώνουμε. Και το ξαναλέω, γιατί μου είπατε ένα το οποίο δεν ισχύει. Γιατί είναι θέμα δημοσιονομικό. Ούτε κανείς έχει αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ελλάδα δυναμώνει.

Η αντιπολίτευση έχει υποστηρίξει πολλά και διάφορα. Είναι η αντιπολίτευση των χαμένων βαγονιών, είναι η αντιπολίτευση των λαθρεμπόρων που συγκάλυπταν ένα ξυλόλιο, είναι η αντιπολίτευση η οποία φτάνει στο σημείο να κάνει για μένα τα δυο χειρότερα που  μπορεί να κάνει μια αντιπολίτευση. Δύο πράγματα νομίζω είναι οι κόκκινες γραμμές. Πρώτον, προκειμένου να κάνεις αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα που θεωρώ ότι είναι ένα όριο το οποίο θα έπρεπε να έχουμε, κάνεις αντιπολίτευση όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα.

Ξεκινάω από τη δήθεν νεκρή Μαρία και φτάνω στην υποτιθέμενη ενδοτικότητα σε μια κυβέρνηση που έχει κάνει σε έξι χρόνια σε επίπεδο εθνικής πολιτικής και δεν έχω μιλήσει τόση ώρα για τα εξοπλιστικά. Που ήμασταν και που είμαστε. Κάποτε ήταν ζητούμενο τα F16 και ούτε καν μπορούσαμε να διανοηθούμε για F35 και τώρα είμαστε μέσα στο πρόγραμμα των F16, εξασφαλισμένα όλα όσα έχουμε συμφωνήσει για τα F35 και μας φωνάζουν κάποια κόμματα, κυρίως από την άκρα δεξιά, γιατί συζητάει μια άλλη χώρα που είχε την ανάποδη θέση μέχρι το ΄19, για κάτι το οποίο ήταν αρνητική. Το άλλο λοιπόν το χειρότερο που μπορεί να κάνεις , το ένα είναι να κάνεις αντιπολίτευση στη χώρα, είναι να κάνεις πολιτική εκμεταλλευόμενος πονεμένους ανθρώπους, συγγενείς θυμάτων ενός τραγικού δυστυχήματος.»

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr