Την αμερικανική φράση “go big or go home” φαίνεται να ζήλεψαν οι Σκωτσέζοι, οι οποίοι έστειλαν ένα πολύ σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Ελάχιστες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Σκωτία και την επίθεσή του εναντίον των αιολικών πάρκων, η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο

Το πάρκο Berwick Bank θα κατασκευαστεί στην ανατολική ακτή της Σκωτίας, περίπου 38 χιλιόμετρα από τις ακτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μονάδα θα έχει συνολική ισχύ 4,1 GW και θα αποτελείται από 307 σταθερές ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε μία έκταση άνω των 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το πάρκο θα συνδέεται με το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο μέσω δύο υποθαλάσσιων καλωδίων, ενώ θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί ως και 6 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως. Όπως δήλωσε η ανάδοχος SSE Renewables, το Berwick Bank θα δημιουργήσει πάνω από 9000 νέες θέσεις εργασίας, με τις μισές περίπου να βρίσκονται στη Σκωτία.

 

Η τοποθεσία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Berwick Bank. Πηγή: SSE Renewables.

 

Με τη Βρετανία να χρειάζεται περίπου 28 GW νέας ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2030 ώστε να υλοποιήσει τους κλιματικούς στόχους της, τα μεγάλα έργα όπως το Berwick Bank θεωρούνται απαραίτητα. Ωστόσο, μία σειρά προβλημάτων έχουν οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάζεται για πάνω μία δεκαετία, με τη σημερινή αδειοδότηση από την κυβέρνηση της Σκωτίας να αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη της κατασκευής.

Εντούτοις, δεν λείπουν τα προβλήματα. Μπορεί η διαχειρίστρια εταιρεία του Berwick Bank να δήλωσε ότι το πάρκο θα αποφέρει ως και 8,3 δισεκατομμύρια λίρες στην ασθμαίνουσα βρετανική οικονομία, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν πως η κατασκευή του θα επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών καθώς το βρετανικό δίκτυο είναι ανέτοιμο για την είσοδο νέων ΑΠΕ στο σύστημα.

Μάλιστα, η Σκωτία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για την πράσινη ενέργειας καθώς διαθέτει μεν τα περισσότερα έργα, αλλά βρίσκεται δε πολύ μακριά από τα κέντρα κατανάλωσης. Ως εκ τούτου, τα φορτία που παράγονται από τις σκωτσέζικες ΑΠΕ πρέπει να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στις αγγλικές πόλεις, προκαλώντας αρρυθμίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις δισεκατομμυρίων, με τους τοπικούς πληθυσμούς να εκφράζουν τη δική τους δυσαρέσκεια.

Όσο για τις πιέσεις του Τραμπ προς τους Βρετανούς πολιτικούς για την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα και την αποκήρυξη των ανεμογεννητριών, φαίνεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα. Ευτυχώς για τον ίδιο, το Berwick Bank βρίσκεται αρκετά μακριά από τα δύο θέρετρα γκολφ που διαθέτει στη Σκωτία, επομένως δεν θα αναγκάζεται να βλέπει το πάρκο κάθε φορά που επισκέπτεται τα ξενοδοχεία του.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr