Ένα από τα ολέθρια λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας είναι η συστηματική προσπάθεια υποβαθμίσεως των προθέσεων και των κινήσεων της Τουρκίας. Όμως ο Ερντογάν εφαρμόζει βήμα-βήμα και με μεθοδικότητα τα σχέδια επεκτάσεως της επιρροής της χώρας του, όχι

μόνον στην Μεσόγειο συνολικώς, αλλά και στον Ατλαντικό και στην Αφρική. Η «Daily Sabah» απεκάλυψε αυτές τις ημέρες το σχέδιο δημιουργίας «άξονος» που μετά την Λιβύη προχωρεί προς Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ήδη δια της αναπτύξεως επιρροής στην Σομαλία και το βόρειο Σουδάν έχει το πρώτο εφαλτήριο για εγκαθίδρυση μονίμου παρουσία στην Αφρική. 

Ο καλύτερος μαθητής του Νταβούτογλου

Ο Ερντογάν αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής της «σχολής Νταβούτογλου», ασχέτως προς το γεγονός ότι τον εξεδίωξε από το κόμμα και από την κυβέρνησή του. Όμως στην πράξη εφαρμόζει κατά τρόπο αριστοτεχνικό όλα όσα ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναπτύσσει στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος», στο οποίο ομιλεί για ήπια διείσδυση στα εδάφη που κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά να πετύχει όσα δεν πέτυχαν πολλοί Σουλτάνοι. Να κυριαρχήσουν στην Μεσόγειο έως το Γιβραλτάρ.

Ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Daily Sabah» αποκαλύπτει τον διακαή πόθο του Ερντογάν. Να συμμαχήσει με την Ισπανία και κατ’ επέκταση και με την Πορτογαλία και το Μαρόκο και να ελέγξει έτσι την Μεσόγειο, περιορίζοντας στο ελάχιστο την Ελλάδα και την Γαλλία. Κατ’ αρχήν το άρθρο υποστηρίζει ότι η Ελλάς, Γαλλία και Ισραήλ «ενήργησαν από κοινού για να περικυκλώσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας μαξιμαλιστικές θαλάσσιες αξιώσεις και προτείνοντας τον αγωγό EastMed με την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”». Για να «εξουδετερωθεί» ο ανωτέρω άξονας, όπως τον αποκαλεί η εφημερίς, η λύσις είναι μία. Η συνεργασία με τις χώρες της Ιβηρικής και του Μαγκρέμπ. Και φυσικά υπενθυμίζει ότι ήδη η Τουρκία συνεργάζεται με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας.

Η «Sabah» εκτιμά ότι «την επόμενη περίοδο, η συνεργασία μεταξύ της αναδυόμενης “Ιβηρομαροκικής” δομής της Ισπανίας και των μεσογειακών συνεργασιών της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μια ισχυρή μορφή μεσογειακής κυριαρχίας. Εάν η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο ενταχθούν στις τρέχουσες συνεργασίες της Τουρκίας, ιδίως με τη Λιβύη, την Συρία, την “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος), την Αλγερία, το Μαυροβούνιο και άλλους παράγοντες, θα αναδυθεί ένας ισχυρός θαλάσσιος άξονας με την δυνατότητα να εδραιώσει περιφερειακή ηγεμονία στην Μεσόγειο»! Για να επιβεβαιώσει την άκρως φιλόδοξη ιδέα, η εφημερίς γράφει ότι Τουρκία και Ισπανία είναι φιλικά έθνη και σύμμαχοι σε πολλούς τομείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την θέση της Μαδρίτης κατά του Ισραήλ στον πόλεμο στην Γάζα. 

Η αναδυόμενη συμμαχία στην Μεσόγειο

«Ο διάδρομος ισχύος Τουρκίας-Ισπανίας μπορεί να αναδιαμορφώσει την Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, που κάνει λόγο για «στρατηγικό θαλάσσιο ιστό». Και συνεχίζει: «Στο εγγύς μέλλον, η εμφάνιση ενός νέου μπλοκ δυνάμεων με επίκεντρο την Μεσόγειο, τοποθετημένου ενάντια στη νεοαποικιακή ατζέντα της Δύσεως, έχει την δυνατότητα να διαταράξει την υπάρχουσα παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Αυτή η αναδυόμενη συμμαχία διαθέτει όλα τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία: νερό, τρόφιμα, ενέργεια, άμυνα, εμπορικές οδούς και τουρισμό, που απαιτούνται για την αυτάρκεια, χωρίς να βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις». Ως πρώτο βήμα αναφέρεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ισχυρό, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Ελλάς το χαρακτηρίζει παράνομο. Απλώς η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικώς τις ελληνικές επισημάνσεις, που περιορίζονται σε λεκτικό επίπεδο, και το εφαρμόζει. Αναφέρει λοιπόν η τουρκική εφημερίς:

«Η Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Τουρκίας-Λιβύης, που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, επαναπροσδιόρισε τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο και χρησίμευσε ως στρατηγική συμφωνία που νομιμοποίησε τις ενεργειακές και πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Περιλαμβάνει τόσο την θαλάσσια οριοθέτηση όσο και την αμυντική συνεργασία. Επί πλέον, η εμφάνιση νέων συμφωνιών για την ασφάλεια των χερσαίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και η δυνατότητα για μια μελλοντική συμφωνία ΑΟΖ προς αυτήν την κατεύθυνση διευρύνει την διπλωματική εμβέλεια της Τουρκίας και καταδεικνύει τις αυξανόμενες ενεργειακές και αμυντικές δυνατότητες, καθιστώντας ουσιαστικά την Τουρκία μια σημαντική δύναμη στην Μεσόγειο. 

Οι συμφωνίες με Σομαλία και Σουδάν

Ο ενεργειακός διάδρομος με το Αζερμπαϊτζάν (TANAP-TAP), οι επενδύσεις σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και άμυνα με το Κατάρ, η συνεργασία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις ναυτικές υποδομές με την Σομαλία και οι κοινές πρωτοβουλίες εξερευνήσεως και ναυτικής εκπαιδεύσεως σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) δείχνουν το στρατηγικό θαλάσσιο ιστό της Τουρκίας. Στην Σομαλία, στην Τουρκία παραχωρήθηκαν δικαιώματα εξερευνήσεως πετρελαίου, φυσικού αερίου και αλιείας. Είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στην θάλασσα, την ναυτική εκπαίδευση και την προστασία των ακτών.

Με το Σουδάν υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την Αλγερία και την Τυνησία για την ενέργεια και την άμυνα. Αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν την δημιουργία ενός στρατηγικού δικτύου από τη Τουρκία στην πρόσβαση στην ενέργεια, τις υπεράκτιες δραστηριότητες και την θαλάσσια άμυνα. Το καλοκαίρι του 2025, η Τουρκία μπήκε επίσης στην διαδικασία σχηματισμού κοινής επιτροπής με την Αίγυπτο».

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr