σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νίκου Τσάφου, της γενικής γραμματέως, Δέσποινας Παληαρούτα, νομικών και στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ.
Είναι η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να πατάξει το φαινόμενο, μετά την προηγούμενη κίνηση που είχε γίνει επί υπουργίας, Θόδωρου Σκυλακάκη, καθώς όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η ειδησεογραφία βρίθει περιστατικών ρευματοκλοπών από ένα ευρύ φάσμα παραβατών που περιλαμβάνουν από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστιατόρια και αγροτικούς συνεταιρισμούς και εταιρείες. Μάλιστα, το ρεύμα που φέρεται να έχουν ιδιοποιηθεί από την αρχή του έτους έως και τον Ιούνιο που μας πέρασε, λέγεται ότι φθάνει ακόμη και στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν 9.727 περιπτώσεις ρευματοκλοπής (32% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024.
Παρά τις (υποτιθέμενα) αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες που έχουν επιβληθεί ήδη και περιλαμβάνουν την ποινική αντιμετώπιση των περιστατικών ρευματοκλοπής καθώς και την επιβολή χρηματικών προστίμων, εν τούτοις, τίποτα δεν σταματά το ρεύμα της παρανομίας, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ που θα εισέπραττε (υποτίθεται) τα πρόστιμα, δεν το έχει πράξει στο βαθμό που χρειάζεται.
Προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στους καθ΄ έξι παραβάτες, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε αντιστροφή των νομικών αποφάσεων που επιτρέπουν τη μετατροπή των προστίμων σε δόσεις, και τους δίνουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε ένδικα μέσα με τα οποία πετυχαίνουν να μπλοκάρουν για πολλά χρόνια τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων, αλλά και να μην καταβάλουν ούτε καν το κόστους της ενέργειας που έχουν καταναλώσει παρανόμως.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τοι θέμα των καθυστερήσεων στην είσπραξη των προστίμων το θέτει ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Η διαδικασία είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών, παρά την άμεση βεβαίωσή τους, συχνά καθυστερεί σημαντικά, ενίοτε και για περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω των προβλεπόμενων δόσεων και της δυνατότητας προσφυγής σε ένδικα μέσα, όπως προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα».