(υπολογίζεται στο 10% βάσει μελέτης του ΜΙΤ) η καύση υδρογονανθράκων να επηρεάζει την αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα, όμως αυτοί δεν ευθύνονται αποκλειστικά στην συνεχιζόμενη αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα.
Υπάρχει σωρεία άλλων παραγόντων όπως εξηγούμε στο Κεφάλαιο 5 του βιβλίου μας, « Η Ελλάδα στην Νέα Ενεργειακή Εποχή» (Εκδόσεις Αίολος,2024).
Ομως δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά και ούτε υπάρχει το απαραίτητο επιστημονικό consensus για αυτή την καινοφανή θεωρία,δηλ. της ευθύνης του CO2 για την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος , αφού ως γνωστό, και βάσει μακροχρόνιων μετρήσεων, η αύξηση των επιπέδων CO2 προηγείται της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Εξ άλλου δεν υπάρχει ουδεμία βεβαιότητα ότι εάν και εφόσον μπορέσει να τιθασευτεί η άνοδος των εκπομπών CO2 αυτό θα σημάνει αυτομάτως και μείωση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
Οι περιορισμοί που έθεταν οι ανωτέρω κλιματικές συμμαχίες στα μέλη τους περιόριζαν τις εταιρείες και τις τράπεζες που θα επένδυαν με αποτέλεσμα πολλές από αυτές τα τελευταία χρόνια να σημειώνουν μείωση των εσόδων τους και των κερδών τους προς μεγάλη απογοήτευση των μετόχων τους.
Για αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη η σχεδόν κατάρρευση πριν μερικές ημέρες της Τραπεζικής Συμμαχίας για το Κλίμα, το Net-Zero Banking Alliance, μετά την αποχώρηση μεγάλων και γνωστών τραπεζικών ομίλων στην Ευρώπη με προεξέχουσα την HSBC. Είχε προηγηθεί πέρυσι και αρχές του έτους η αποχώρηση μεγάλων Αμερικανικών τραπεζών όπως η JP Morgan, η Chase, η Bank of America.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα $ 74 trillion assets που εκπροσωπούσε το NZBA σήμερα,μετά την αποχώρηση πολλών Αμερικανικών, Καναδικών και Ευρωπαϊκών τραπεζών αυτά έχουν μειωθεί στα $ 44 trillion. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η απόλυτη κατάρρευση και διάλυση του NZBA λόγω των παράλογων περιορισμών που θέτει η Συμμαχία στις χρηματοδοτήσεις και γενικά στην επιχειρηματικότητα των Τραπεζών. Ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στις αυτόκλητες και εθελοντικές συμμαχίες για το Κλίμα, που όμως επηρεάζουν κυβερνήσεις και καταναλωτές, υπήρξε η χθεσινή απόφαση της εταιρείας Shell να αποχωρήσει από μια άλλη σημαντική εθελοντική κλιματική συμμαχία, αυτή που ασχολείται με την δημιουργία και θέσπιση πρότυπων (standards) για την χάραξη στρατηγικής για το Κλίμα, το γνωστό Science Based Targets Initiative ( SBTi).
Η αποχώρηση της Shell ακολούθησε αυτή άλλων μεγάλων εταιρειών του χώρου, όπως της Aker BP, της Enbridge κα, οι οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχτούν την παράλογη υποχρέωση που έθετε το SBTi στα μέλη του περί μη επενδύσεων μετά το 2027 σε νέα παραγωγικά κοιτάσματα πετρελαίου και φ.αερίου. Αδιαφορώντας πλήρως με το πώς οι εταιρείες θα μπορούσαν να πορευτούν οικονομικά εξασφαλίζοντας έσοδα και κέρδη γι τους μετόχους τους.
Τόσο η εν δυνάμει κατάρρευση του NZBA όσο και η σοβαρή αποδυνάμωση του SNTi, που θεωρούνται οι δύο πλέον δυνατές συμμαχίες εταιρειών για το Κλίμα, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι μεγάλες εταιρείες που έχουν συναίσθηση της κοινωνικής τους αποστολής και των ευθυνών τους απέναντι στους μετόχους, αδυνατούν να συμπορευτούν με στρατηγικές και στόχους που υπομονεύουν την οικονομική τους βιωσιμότητα. Χωρίς να αδιαφορούν για το περιβάλλον οι εν λόγω εταιρείες στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι προέχει η οικονομική σταθερότητα και η προσαρμογή στην αντιμετώπιση των ακραίων κλιματικών φαινομένων, τα οποίοι σημειωτέον δεν οφείλονται στην, έτσι και αλλιώς απειροελάχιστη, αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.