και Αιγαίο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σε πιο ήπιους τόνους από ότι συνήθως, γκριζάροντας από την μια το Αιγαίο, δηλώνοντας όμως έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα βάσει μια “συνολικής προσέγγισης”. “Πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παράκτιων κρατών στις κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα ως ένα από τα δύο παράκτια κράτη στο Αιγαίο Πέλαγος”, ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Παράλληλα, αμφισβητεί εκ νέου κυριαρχία στα ελληνικά νησιά: “Aπό την άλλη πλευρά, θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβουμε ότι οι προσπάθειες εκμετάλλευσης παγκόσμιων αξιών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, δεν θα αποφέρουν σήμερα κανένα αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν”.
Μάλιστα επιμένει στην “συνολική προσέγγιση” των ζητημάτων στο Αιγαίο, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. “Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία δίνει προτεραιότητα στον διάλογο και τη συνεργασία και αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν να διατηρήσουν στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ, που στην προκειμένη περίπτωση δεν χρησιμοποίησε την γνωστή γλώσσα των απειλών, αλλά υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους καλώντας ξεκάθαρα για συνεργασία στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει, όπως έπραξε και με τον τουρκικό χάρτη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, που ουσιαστικά έκοψε το Αιγαίο στην μέση. “Τις προσεχείς ημέρες η Τουρκία θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της”, ανέφερε με νόημα το τουρκικό ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζεται ότι δύο μήνες μετά την κοινοποίηση από την Ελλάδα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, η Τουρκία έδωσε στην UNESCO τον δικό της χάρτη. Στους χάρτες της Τουρκίας αμφισβητείται η επήρεια των ελληνικών νησιών και επαναφέρεται η θεωρία περί «μέσης γραμμής» μεταξύ Τουρκίας και ηπειρωτικής Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η κόκκινη γραμμή που ξεκινά από τις εκβολές του Έβρου και διατρέχει τα βόρεια και νότια των Δωδεκανήσων, αποκλείοντας την υφαλοκρηπίδα των νησιών και αναγνωρίζοντας μόνο την αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων.
Κινητικότητα παρατηρείται και στο Κυπριακό καθώς η Άγκυρα επιμένει στην λύση των δύο κρατών και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης άτυπης πενταμερούς στην Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα κατεχόμενη την 51η επέτειο του Αττίλα και επέμεινε για μια ακόμη φορά στην λύση των δύο κρατών. «Από εδώ απευθύνουμε για άλλη μια φορά την έκκλησή μας προς όλο τον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και να εγκαθιδρύσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις το συντομότερο δυνατό», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του, δίδοντας μια ακόμη γεύση για τα τουρκικά σχέδια όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Η επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Nordic Monitor, αποδεικνύει πως τουρκικές κρατικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να καταρτίσουν συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία. Στόχος είναι η διασφάλιση των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους με την εμπέδωση της λύσης των δύο κρατών ή ιδανικότερα μια χαλαρής συνομοσπονδίας που θα της επιτρέψει να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη της νήσο. Παράλληλα ασκεί πίεση στην Λιβύη για την εμπέδωση του τουρκολιβυκού μνημονίου επί του πεδίου εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προκειμένου να έχει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.