Ανάλυση της BIMCO για τις συμβάσεις νεότευκτων μετά την επιβολή τελών από τις ΗΠΑ

Στο 52% μειώθηκε το μερίδιο της Κίνας στις συμβάσεις για ναυπηγήσεις νέων πλοίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, έναντι 72% στο αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Αυτή η τάση, σύμφωνα με την ανάλυση του μεγαλύτερου διεθνούς ναυτιλιακού φορέα, της BIMCO, ενισχύθηκε περαιτέρω από τη μείωση των συμβάσεων για πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο και την αλλαγή στους τύπους των πλοίων που παραγγέλνονται. Εκτιμάται, επίσης, ότι ρόλο διαδραμάτισε και η ανησυχία στην αγορά για την επιβολή τελών σε κινεζικά πλοία που θα πιάνουν αμερικανικά λιμάνια.

Όπως αναφέρει η BIMCO, η επιβολή λιμενικών τελών, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2025, θα επηρεάσει τόσο τους Κινέζους πλοιοκτήτες και διαχειριστές όσο και τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η BIMCO εκτιμά ότι «η κυρίαρχη θέση της Κίνας δεν είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά σύντομα».

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το σύνολο των παραγγελιών για νέα πλοία, σε όρους CGT, μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 54% το πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι συμβάσεις επιβραδύνθηκαν σημαντικά για τα φορτηγά πλοία, τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, εν μέσω μιας αγοράς που κυριάρχησαν οι χαμηλότεροι σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ναύλοι. Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα κρουαζιερόπλοια ήταν οι μοναδικοί μεγάλοι τομείς όπου οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Κίνα διατηρεί ηγετική θέση στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Το 2024, τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου ήταν ο μοναδικός τομέας όπου η Κίνα κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νότια Κορέα. Φέτος, ωστόσο, η Νότια Κορέα έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής την Κίνα και στη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων.

«Ακόμη και αν οι πλοιοκτήτες προσπαθούν να αποφύγουν να παραγγέλνουν πλοία στην Κίνα, λόγω των επερχόμενων τελών, υπάρχει ένα όριο στη διαθέσιμη χωρητικότητα στις άλλες ναυπηγικές χώρες. Κατά συνέπεια, αν οι παγκόσμιες συμβάσεις ναυπήγησης πλοίων δεν είχαν μειωθεί σημαντικά κατά την αρχή του έτους, το μερίδιο της Κίνας σε αυτές θα ήταν πιθανώς μεγαλύτερο. Ο περιορισμός στις ελεύθερες ναυπηγικές κλίνες έχει ήδη οδηγήσει σε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών σε μεγάλους χρόνους παράδοσης, ειδικά για τα μεγαλύτερα πλοία, καθώς και για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και μεταφοράς φυσικού αερίου και τα κρουαζιερόπλοια. Από τις συμβάσεις του τρέχοντος έτους, το 31% αναμένεται να παραδοθεί το 2027, το 38% το 2028 και το 23% από το 2029 και μετά».

Ο ανταγωνισμός

Η Νότια Κορέα είναι η δεύτερη και η Ιαπωνία η τρίτη μεγαλύτερη ναυπηγική χώρα στον κόσμο, ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις στην επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού. Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος εργασίας, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Η κυρίαρχη θέση της Κίνας δεν είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά σύντομα, αλλά η ασιατική χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξανόμενο ανταγωνισμό μεσοπρόθεσμα. Χώρες, όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, που κατασκευάζουν ήδη φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια, ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή τους, επωφελούμενες από το χαμηλό κόστος εργασίας. Εν τω μεταξύ, παρότι οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν επί του παρόντος περιορισμένη ναυπηγική ικανότητα, οι κυβερνήσεις τους εργάζονται ενεργά για την ενίσχυση των εγχώριων βιομηχανιών τους, επισημαίνει η BIMCO.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr