φυσικού αερίου τόσο με την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ, όσο και την παραμονή τους σε μία σειρά κρίσιμων πεδίων ανταγωνισμού, όπως η ο αγώνας για την ΑΙ. Τις ανησυχίες του για το ενεργειακό, και όχι μόνο, μέλλον των ΗΠΑ εξέφρασε ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, Τόμπι Ράις, κατά τη διάρκεια ακροάσεων στο Καπιτώλιο. Εκπροσωπώντας τα αιτήματα του κλάδου, ο Ράις δήλωσε πως το βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι Αμερικάνοι παραγωγοί και εξαγωγείς είναι η κοστοβόρα και χρονοβόρα γραφειοκρατία που συνδέεται με την αδειοδότηση των ενεργειακών έργων.
Χαρακτηριστικά, οι επενδυτές καλούνται να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδικασίες έγκρισης σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό, και τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, οι πολίτες και οι οργανισμοί έχουν περιθώριο ως και 6 χρόνων προκειμένου να αμφισβητήσουν δικαστικά την έγκριση ενός έργου, κάτι που σημαίνει πως μία επένδυση μπορεί να μείνει ανενεργή για πολλά χρόνια μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί από τα διαφορετικά δικαστήρια.
Αυτές οι καθυστερήσεις μπορούν να αποδεχθούν καταστροφικές στη σημερινή συγκυρία, όπου τα τεχνολογικά άλματα συμβαίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Ο Ράις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ΑΙ, ένα πεδίο όπου τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το δικομματικό Κογκρέσο επιθυμούν να εξασφαλίσουν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Ωστόσο, παρόλο που οι ΗΠΑ φαίνονται να προηγούνται έναντι της Κίνας, δηλαδή του ισχυρότερου δυνητικού ανταγωνιστή τους μέχρι στιγμής, η διατήρηση αυτής της διαφοράς δεν είναι δεδομένη.
Ο κύριος λόγος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης των ψηφιακών υποδομών. Με τα data centers που φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις ΑΙ να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας— ζήτηση που θα πολλαπλασιαστεί με γεωμετρικό ρυθμό κατά τα επόμενο χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις— τα τοπικά δίκτυα στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε μία κρίσιμη καμπή. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαχειριστές έχουν αποτρέψει μαζικά περιστατικά κατάρρευσης των δικτύων εξαιτίας των στρεβλώσεων που προκαλούν οι ψηφιακές υποδομές.
Για πολλούς, οι ΑΠΕ ή η πυρηνική ενέργεια είναι η βέλτιστη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ΑΙ. Για τον Ράις, όμως, το φυσικό αέριο είναι η πιο λογική επιλογή. Ο Ραις δεν δίστασε να ψέξει τα μέλη του Κογκρέσου για την ενεργειακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που προωθούσαν την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Βέβαια, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ποικιλοτρόπως ευνοήσει τον ευρύτερο κλάδο των ορυκτών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα πάτησε φρένο στη συνέχιση της πράσινης μετάβασης.
Κατά την ομιλία του, ο Ράις παρότρυνε το Κογκρέσο να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, με τις ΗΠΑ να ηγούνται ήδη και στις δύο λίστες. Εντούτοις, τα έργα φυσικού αερίου απαιτούν επενδύσεις και οι επενδύσεις δεν θα προχωρήσουν αν δεν υπάρχει εγγυημένη ζήτηση. Ως εκ τούτου, το πραγματικό διακύβευμα για τις αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου είναι να εξασφαλίσουν αγοραστές.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταφέρνοντας να αναδειχθούν στον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG της ηπείρου. Επομένως, το συμφέρον της αμερικανικής αγοράς είναι η πλήρης διακοπή των ρωσικών εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που όμως δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Τραμπ.